Curiozitati

Descoperire istorica: Oras biblic, scos la iveala in Israel. Ce au gasit arheologii

Publicat: 13 sept. 2019

Arheologii din Israel au anuntat luni ca au localizat amplasamentul unui fost oras al filistenilor, mentionat in povestea biblica a regelui David, in perioada in care acesta era urmarit de regele Saul.

Orasul Ziklag era condus de un rege filistean care domnea in orasul invecinat, Gath, dupa ce filistenii – inclusi in categoria “popoarelor marilor” – au inceput sa soseasca in aceasta regiune a lumii in secolul al XII-lea i.e.n., au dezvaluit cercetatorii de la Autoritatea israeliana pentru Antichitati, de la Universitatea Ebraica din Ierusalim si de la Universitatea Macquarie din Sydney.

Potrivit unei relatari biblice, regele David a recastigat controlul asupra orasului Ziklag, inainte de a fi incoronat in Hebron, dupa moartea regelui Saul, informeaza Agerpres.

Localizarea orasului Ziklag a facut obiectul unor controverse stiintifice, 12 situri posibile fiind repertorizate in acest scop in sudul Israelului.

Nicio urma suficient de concludenta a ocupatiei filistene si evreiesti nu fusese descoperita pana in prezent, care ar fi permis identificarea acestui oras din povestea biblica, a precizat Autoritatea pentru Antichitati intr-un comunicat.

Descoperirea facuta de arheologi
 
Arheologii spun ca au gasit urme ale ocupatiei datand din epoca filisteana sub cele care datau din epoca regatului lui David.

Aceste descoperiri i-au facut sa estimeze ca era vorba despre ruinele orasului Ziklag, precizeaza acelasi comunicat.

Situl in cauza, Khirbet-al Rai, se afla in apropiere de Kiryat Gat, in centrul Israelului.

Arheologii au gasit obiecte tipice ale civilizatiei filistene, dar si obiecte de ceramica datand din epoca regelui David, confirm comunicatului.

Filistenii au ajuns in aceasta regiune in secolul al XII-lea i.e.n., iar testele ADN efectuate asupra osemintelor lor au dezvaluit recent ca aceasta populatie a venit din sudul Europei.

Ei dominau teritoriul ce corespunde in prezent centrului si sudului Israelului, dar si Fasia Gaza, fiind in acelasi timp un inamic de temut pentru regatele evreiesti.

In povestea biblica, in timp ce era urmarit de regele Saul care incerca sa il omoare, David se refugiaza in Ziklag, depasind frontierele regatului Israel pentru a ajunge intr-o zona de coasta aflata sub controlul filistenilor.

Asa cum precizeaza prima carte a lui Samuel, atunci cand Saul afla ca David se afla in orasul filistean Gath, “a incetat sa il mai urmareasca”.

Apoi, David a cerut – si a obtinut – controlul asupra orasului Ziklag, care a ramas sub stapanirea regilor Iudeii, potrivit Bibliei.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit