Arte vizuale

Descoperire remarcabila in apartamentul Borgia

Publicat: 07 mai 2013
3
Antonio Paolucci, director al Muzeului Vaticanului a anuntat ca in apartamentul Borgia din Palatul Apostolic s-a facut o descoperire remarcabila pe o fresca.
Un lucru neobservat de cinci secole apare in pictura lui Pinturicchio,prima reprezentare europeana a unor nativi amerindieni
Acoperita de funingine de secole, restaurarea picturii a relevat o scena inedita, in care apar barbati goi, care purtau coroane de pene pe cap, potrivit Huffington Post.
Descoperirea fost consemnata in L’Osservatore Romano, ziarul semioficial al Vaticanului. Potrivit lui Paolucci, fresca pictata de Pinturicchio dateaza din anul 1494, la doar doi ani dupa ce Cristofor Columb a „descoperit ” America.
Fresca este situata in asa-numitul apartament Borgia din Palatul Apostolic din Vatican, trei camere fiind folosite de Papa Alexandru al III-lea, infamul Rodrigo Borgia, ca loc al vietii sale personale.
Reprezentarea renascentista este in concordanta cu descrierea lui Columb, care arata ca el a fost intampinat de barbati goi, vopsiti in negru si rosu si care au dansat pentru exploratorii europeni sositi pe tarmul, presupus de ei, al Asiei de Est.
Paolucci subliniaza faptul ca Papa Alexandru al VI-lea a fost in stransa legatura cu monarhia spaniola care a finantat calatoria lui Columb. Ales Papa in 1492, Alexandru al VI-lea a aratat un interes deosebit fata de continentul nou descoperit.
In 1493, el a publicat un document care impartea Lumea Noua necunoscuta intre Spania si Portugalia, marile puteri navale ale lumii din acea vreme. 
Adauga un comentariu