Arheologie

Descoperire senzationala facuta intr-o mumie veche de 5000 de ani

Publicat: 28 aug. 2013
3
Oetzi a fost descoperit acum 22 de ani. Desi trupul neinsufletit a fost studiat de nenumarate ori, cercetatorii nu au reusit sa descopere un detaliu important.
Cu ajutorul tehnicii moderne insa, oameni de stiinta din Italia si Germania au gasit urme de sange conservat in trupul mumificat.
O serie de teste anterioare scosesera la iveala ce a mancat inainte de moarte si faptul ca a decedat intr-un mod violent, in timp ce cutreiera muntii la o altitudine de 2.743 de metri.
Cercetatorii cred ca tehnica ce a dus la descoperirea lor ii va ajuta si pe detectivi in cercetarea crimelor, avand in vedere ca pana acum nu exista o metoda prin care sa se poata afla cu exactitate cat de veche este o urma de sange.
Echipa de cercetatori condusa de profesorul Albert Zink, de la Academia Europeana din Bolzano, Italia, a folosit un microscop superperformant pentru a studia sectiuni de tesut din rana cauzata de sageata despre care se crede ca l-ar fi omorat pe Oetzi. De asemenea, au fost studiate si o serie de rani de pe bratul drept.
Microscopul scaneaza suprafata tesuturilor, cu ajutorul unei sonde de mare sensibilitate. Pe masura ce sonda se misca pe suprafata tesutului, senzorii masoara fiecare deflexiune – rand cu rand, punct cu punct.
„Am obtinut imaginea unor globule, cu forma clasica de ‘gogoasa’, exact ca cele gasite astazi la oameni sanatosi”, au dezvaluit cercetatorii, scriu cei de la stirileprotv.ro
Cercetatorii au gasit, de asemenea, fibrina, o proteina responsabila de coagularea sangelui. Aceasta descoperire, spun oamenii de stiinta, demonstreaza ca Oetzi a murit la cateva zile dupa ce a fost ranit de sageata.
Atunci cand Oetzi a fost descoperit, in 1991, paleontologii au declarat ca nu au vazut niciodata asa ceva. Corpul era aproape in totalitate conservat si acoperit de vesminte si arme.
Omul Zapezilor are 1,59 metri in inaltime, a murit la varsta de 46 de ani, era artitric si suferea de tricocefaloza (infestare cu viermi bici). A fost subiectul a peste 30 de documentare televizate.
Gurile rele spun ca Oetzi ar fi blestemat, la fel ca mumiile egiptene. Si asta pentru ca, sapte oameni care au avut de-a face cu trupul conservat au murit in circumstante misterioase.
Austria si Italia s-au batut pentru a intra in posesia comoarei gasite in ghetar, in cele din urma castigand Italia.
A existat si o disputa intre autoritatile italiene si cei care au gasit trupul neinsufletit pe munte. Initial au fost rasplatit cu 3.000 de lire sterline, insa anul trecut un tribunal a decis ca acestia ar trebui sa primeasca 120.000 de lire.
Erika Simon, in varsta de 71, a declarat ca ar trebui sa primeasca si o parte din veniturile obtinute din turism, pentru ca mumia a atras milioane de vizitatori si a dus la castiguri de milioane de euro.
Sotul acesteia, Helmut, ar fi fost unul dintre cei sapte oameni atinsi de „blestemul” lui Oetzi, dupa ce a murit, in 2004, in timp ce escalada un munte.
Adauga un comentariu