Stiri medicale

Descoperire senzationala in medicina

Publicat: 09 iul. 2013
7

Specialistii din Israel au reusit sa creeze in laborator un tip de piele artificiala care are toate atributele celei naturale. Cu ajutorul ei pacientii pot simti atingerea, umiditatea si temperatura.

Folosind particule de aur foarte mici si un anumit tip de rasina, o echipa de specialisti de la Technion-Israel Institute of Tehnology a reusit sa creeze un anumit tip de senzor care poate fi incorporat in pielea artificiala in viitor, scrie ziare.com, care citeaza Science Daily.

Daca oamenii de stiinta ar invata cum sa ataseze acest tip de senzor pe protezele care inlocuiesc membrele pacientilor, cei care sufera amputari vor putea simti din nou schimbarile care se petrec in mediul care ii inconjoara. Secretul sta in senzorul care poate detecta mai multe tipuri de informatii in acelasi timp, spune profesorul Hossam Haick. El reda informatii legate de temperatura, presiunea la atingere si prezenta unor substante chimice.

In plus, senzorul de dimensiuni foarte mici este flexibil, putand fi atasat pe orice suprafata. El beneficiaza si de ultimele descoperiri in domeniul nanotehnologiei.

In viitor, noul tip de senzor ar putea fi folosit inclusiv pentru a detecta fisurile aparute in poduri sau in motoare. Noua descoperire este de cel putin zece ori mai sensibila la atingere decat ceea ce exista in prezent in acest domeniu. Descoperirea a fost detaliata in numarul din iunie al revistei „ACS Applied Materials&Interfaces”. 

Adauga un comentariu