Actualitate

Descoperire senzationala la Iasi. Aceasta a fost gasita intr-un loc uluitor – GALERIE FOTO

Publicat: 13 mart. 2015

@ Nimeni nu s-ar mai fi asteptat ca asa ceva sa se intample la Iasi @ Ceea ce au putut sa descopere arheologii marcheaza o tara intreaga @ Totul a avut loc intr-o zona simbolica pentru Romania @ Deja, toate acestea au intrat in atentia oficialilor celor mai importante institutii nationale @ Totusi, daca nu se va interveni urgent pentru conservarea acestor vestigii, intreaga stare de fapt s-ar putea lasa cu un scandal monstru

Cu adevarat, ceea ce au putut gasi arheologii, dupa reluarea lucrarilor de reabilitare si de restaurare de la Palatul Culturii, reprezinta un fapt extraordinar pentru istoria nationala! Este vorba de vestigii vechi de peste jumatate de mileniu si care, pana acum, nu au mai fost descoperite in tara noastra. Totul este dezvaluit de reputatul arheolog medievist al tarii, Stela Cheptea. Aceasta, alaturi de tanarul Bobi Apavaloaei, a reusit sa readuca in prim-plan date istorice extrem de valoroase. Totusi, daca nu se va interveni urgent pentru conservarea acestor vestigii, intreaga stare de fapt s-ar putea lasa cu un scandal monstru! 

Citeste si: EXCLUSIV BZI! Secretele unui tezaur ascuns in Iasi – FOTO, VIDEO

http://www.bzi.ro/public/upload/photos/72/14_Palatul_Culturii_4.JPG

Descoperire arheologica unicat in Romania

Totul este legat de subsolul Palatului Culturii. Dupa ce la finalul anului trecut s-au alocat 15,5 milioane euro pentru acest monument, a fost reluata si cercetarea arheologica. „Ca date tehnice va pot spune urmatoarele: in timpul lucrarilor din aripa de Est a Palatului Culturii din Iasi (reluate in decembrie 2014 – n.r.) s-au descoperit noi fragmente din fundatiile palatelor faimoasei Curti Domnesti din Iasi (veche de peste 600 ani – n.r.). Se pare ca este vorba de fundatiile unui nou palat, diferit de celelalte constructii descoperite în campaniile anterioare. Latimea zidurilor este impresionanta: unui zid care initial masura trei metri i-au mai fost adosate alte fundatii, astfel încât grosimea totala a ajuns sa depaseasca cinci metri. Zidurile sunt foarte adânci, au peste patru metri si înca nu s-a ajuns la baza lor. Foarte probabil, fundatiile încorporeaza vechi demisoluri si pivnite. Ca datare, este posibil ca ele sa provina din epoca lui Alexandru cel Bun, domnul Moldovei între anii 1400 – 1432. De asemenea, cele mai noi fundatii tin de epoca fanariota. Este ceva unic in tara noastra. Vorbim si de case legate de Curtea Domneasca”, a sintetizat Cheptea. Mai departe, managerul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi a tinut sa reliefeze faptul ca, saptamana viitoare, noile descoperiri vor fi analizate de oficiali ai unor importante institutii nationale.

http://www.bzi.ro/public/upload/photos/72/14_Palatul_Culturii_6.JPG

„Continuam lucrarile de reabilitare si restaturare a Paltului Culturii. Suntem in ultima faza a cercetarilor arheologice si, drept urmare, au fost depistate intr-un profil arheologic, cateva secvente apartinand vechilor Curti Domnesti. Arheologii, condusi de doamna Stela Cheptea, alaturi de mine, vor merge la Bucuresti, la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice. Aici se va prezenta, in detaliu, un raport arheologic amanuntit pe aceasta tema, cat si despre amenajarile pe care le vom face pentru ca vestigiile sa fie expuse publicului. Astfel, inca o data se dovedeste ca, prin aceste noi sapaturi arheologice, sunt scoate la iveala cateva aspecte unice in Romania: suprapunerea unor Curti Domnesti si descoperirea unicei necropole (medievale – n.r.) pana acum, dintr-o cladire laica„, a precizat si dr. Lacramioara Stratulat, managerul CMNM. 

Citeste si: Imagini incredibile dintr-o celebra cladire din Iasi! Apel disperat pentru salvarea acesteia de la prabusire – GALERIE FOTO

http://www.bzi.ro/public/upload/photos/72/14_Palatul_Culturii_7.JPG

Semnal de alarma

Avand in vedere ca ruinele descoperite sunt fragmente din vechile palate din Curtea Domneasca de la Iasi, cel mai important complex aulic din Moldova medievala, este necesara conservarea de urgenta a acestora. Vorbim de artefacte si constructii descoperite într-un sit arheologic de categoria A, de importanta nationala si mondiala, sub un monument de arhitectura de aceeasi categorie. Prin urmare, toate acestea trebuie sa fie cercetate în amanunt, restaurate si valorificate in situ ca marturie a trecutului nostru si a apartenentei noastre la marea cultura europeana, punte de legatura între marile civilizatii ale Apusului si Orientului. Reamintim ca Palatul Culturii din Iasi este o cladire construita în perioada 1906 – 1925, în perimetrul fostei Curti Domnesti medievale, pe locul fostului Palat Domnesc. Cladirea este înscrisa în Lista monumentelor istorice si a servit, initial, drept Palat Administrativ si de Justitie.

Citeste si: EXCLUSIV. Premierul Victor Ponta CONFIRMA finantarea pentru reabilitarea Palatului Culturii Iasi
Comentarii
  • Stimata d-na Stela Cheptea ce ati facut cu vestigiile Curtii Domnesti de la Palas? acolo nu tot Dvs. erati specialist de vaza? nu era nimic de valoare nu?…in afara de spaga pe care ati primit-o desigur…si nici nu ati afisat imagini cu acele vestigii ca sa cunoasca lumea ce a fost aici…suneti o criminala vanduta si cumparata, ne-ati furat vestigii nepretuite si acum ati gasit marea comoara? RUSINE NENOROCIT-o

    • managerul palatului culturii, o proasta patentata! Cica aspecte unice: suprapunerea unor curti domnesti! desteapta lu’ peste: oriune in lumea asta, constructiile vechi au fost renovate si extinse de-a lungul timpului, deci, „s-au suprapus” ! Iar bazaconia cu necropola in constructie laica… du-te si te ascunde!

Adauga un comentariu