Actualitate

Descoperire soc sub cenusa din Pub 75

Publicat: 09 feb. 2011
1

@ Munca la negru si incalcarea grava a normelor de Sanatate si Securitate in Munca au fost descoperite de inspectorii ITM in urma finalizarii anchetei din Pub 75 @ Firma omului de afaceri Mihai Copcea, care administra clubul, a fost sanctionata cu amenda contraventionala in valoare de aproximativ 600 milioane lei vechi @ Mihai Copcea a incalcat frecvent legislatia in vigoare, fara a tine seama de pericolul la care expunea salariatii @ Culpe: instalatie electrica necorespunzatoare, lipsa instructiunilor proprii de SSM, lipsa controlului medical al persoanelor care lucrau in Pub, lipsa instruirii salariatilor

Incendiul care a distrus in totalitate Pub 75 si in care o studenta a murit s-a lasat cu amenzi usturatoare pentru SC Compact Grup SRL, care are in administrare clubul din complexul studentesc Tudor Vladimirescu.
Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi au finalizat, ieri, ancheta, iar cercetarile au scos la iveala nereguli grave. Administratorul SC Compact Grup SRL, Mihai Copcea, a incalcat frecvent legislatia in vigoare, fara a tine seama de pericolul la care expune salariatii. ITM a aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de 590 milioane lei vechi. Patru dintre angajatii Pub 75, doua ospatarite si doua barmanite, nu aveau nici o forma legala de munca. Amenda a fost de 170 milioane lei vechi.
In ceea ce priveste Sanatate si Securitatea in Munca (SSM), administratorul de la PUB 75 incalca grosolan normele legislative. Mai concret, in acest club nu se respecta nici una dintre legile in vigoare in ceea ce priveste Sanatatea si Securitatea in Munca a salariatilor. Incendiul a izbucnit de la instalatia electrica necorespunzatoare. Practic, tabloul electric era montat pe un perete lacuit, ceea ce contravine normelor legislative. Nu existau instructiuni proprii de SSM, nici unul dintre cei care munceau la negru in Pub 75 nu avea controlul medical efectuat. De asemenea, nu exista un instructaj al personalului. „Dosarul privind cercetarile la Pub 75 s-a incheiat. Pe Relatii de Munca s-a aplicat o sanctiune contraventionala in valoare de 17 mii lei. Patru persoane munceau fara forme legale de munca. Aceste persoane au fost inregistrate in registrul de munca ulterior. Conform legii, ele trebuiau inscrise in acest registru in termen de 24 ore. S-a aplicat inca o sanctiune contraventionala in valoare de 42 mii lei pe Sanatate si Securitate in Munca. Aici s-au depistat mai multe abateri: instalatie electrica necorespunzatoare, lipsa instructiunilor proprii de SSM, lipsa control medical, lipsa instruire salariati. Dosarul va fi inaintat la Inspectia Muncii Bucuresti spre avizare”, a declarat George Albulescu, director la Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi.

O studenta a murit dupa ce a salvat o ospatarita

Tragedia din Pub 75 a avut loc in seara zilei de 20 ianuarie. Sorina Ferari, care avea 21 ani si era studenta la Drept, a murit in incendiul produs. Atunci, in bar se afla Alexandra Chelaru, care lucra ca barman. La acel moment martorii au sustinut ca Sorina Ferari, care trecea intamplator prin zona, a auzit tipetele de ajutor ale Alexandrei Chelaru si a intrat in clubul cuprins de flacari ca sa o salveze. Martorii care asistau neputinciosi au tras-o afara doar pe Alexandra Chelaru. Sorina Ferari a ramas inauntru. A ars de vie fara ca ceilalti sa stie ca se mai afla cineva inauntru. Alexandra Chelaru a avut nevoie de cateva zile de spitalizare la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu, unde a fost diagnosticata cu leziuni corneene minore la ambii ochi. Fata a refuzat sa discute pana si cu familia studentei decedate.

Incendiul a pornit de la intrerupatoare

Incendiul din Pub 75 a pornit de la intrerupatoarele aflate langa barul din local, arata raportul de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU). O persoana din interior a apasat un comutator, moment in care instalatia electrica a cedat, iar cablurile electrice s-au aprins instantaneu. Cum nimeni nu a observat focul la timp, flacarile s-au extins rapid, fara ca cineva sa mai poata interveni. „Comisia a stabilit ca incendiul s-a produs datorita unui contact electric imperfect la un întrerupator, care a determinat supraîncalzirea si aprinderea izolatiei din mase plastice a conductorului electric si materialelor combustibile din imediata apropiere. Din analiza amprentei incendiului si factorilor care puteau favoriza aprinderea, s-a concluzionat ca datorita cresterii rezistentei electrice a rezultat cresterea cantitatii de caldura degajata în punctul critic, iar faptul ca blocul de întrerupatoare se afla alipit de lambriul din lemn acoperit cu lac, au determinat aprinderea acestora în faza initiala si propagarea catre perdelele din material sintetic aflate în imediata apropiere”, se arata in raportul celor de la ISU Iasi. Concret, instalatia electrica a localului a fost suprasolicitata de intreaga aparatura electrica si electronica din interior. Restaurantul avea autorizatie de prevenire si securitate la incendii, insa instalatiile din interior nu mai fusesera verificate de cativa ani.
Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au incercat ieri, in repetate randuri, sa ia legatura cu Mihai Copcea, dar acesta nu a putut fi contactat.

Comentarii
 • Alexandra Chelaru a refuzat sa discute pana si cu familia studentei decedate.
  Se merita sa-ti pui viata in pericol cu riscul de a muri in flacari pentru o astfel de ******* ?
  Din aceasta cauza oamenii stau pe margine si refuza sa intervina in situatii critice.
  Alooo, Alexandra Chelaru, iesi la interval mai ******** !

 • Restaurantul avea autorizatie de prevenire si securitate la incendii, insa instalatiile din interior nu mai fusesera verificate de cativa ani.
  SA FIE FACUTA CURATENIE SI LA POMPIERI UNDE SE IAU SPAGI GRASE CU NEMILUITA PENTRU ELIBERAREA DE AUTORIZATII, AVIZE, ORI PENTRU A SE TRECE CU VEDEREA ASTFEL DE GRAVE NEREGULI.
  DNA, DGA, trimiteti un elicopter si la pompierii din Iasi.

 • Asemenea BANDITI ne pun in contact cu personal neverificat medical si putem sa ne inbolnavim de sida,hepatita,tuberculoza…..Domnul patron ar trebui sa stea la puscarie ceva timp sa se mai gindeasca la cele petrecute si sa piarda dreptul de a mai practica comertul cu alimenta pe veci..Inspectorii de munca ar trebui sa fie mai prezenti in aceste locuri cu risc public ca de aceea sunt platiti.Aceasta nenorocire ar trebui sa duca la controale serioase si la ridicarea dreptului de a face alimentatie publica pentru cei vinovati. Nu cred ca ne mai protejeaza statul ci doar ne mulge de cit mai multi bani.Cine sunt cei care raspund de aceasta zona comerciala si cit au primit ca sa ne lase pe mina acestor ,, oameni de afaceri ” ?

 • Domnilor,acesta nu este un caz singular,verificati toate barurile,pensiunile,restaurantele din tudor,din tot orasul si credeti-ma ca ve-ti aduce bani frumosi bugetului….daca se doreste!!!controalele trebuiesc facute si pe timpul noptilor cand se organizeaza nunti!!va ve-ti cruci ce personal deserveste evenimentul!!!

 • parca ar fi fost sau este singurul patron care nu si-a instruit salariatii pe ce fereastra sa sara daca e incendiu. e aberanta toata povestea asta. fata aia daca lucra la negru inseamna ca se complace si ea la frauda, nu?

 • COTI nu te pune nimeni sa mananci in localuri. Stai acasa si fa-ti singur mancare, e mai sanatos daca ai impresia ca toti ospatarii si bucatarii au hepatita. Dar e misto sa fi smeker si sa vada lumea ca tu ai bani de restaurante, nu?

 • Dar asta care a scapat din incendiu, de ce ‘refuza’ sa vorbeasca?!? Pai interogati-o ca s-ar putea sa stie mai multe… Macar cu familia victimei trebuia sa ia legatura…

 • Sa se rezilieze contractele si sa se desfiinteze toate cocioabele cu nume pompos din jurul Universitatii Tehnice (fac. Chimie si Corp T). Nu e posibil si nu se vede nicaieri in lume casino si reclame cum e la noi la fac. de Chimie, in locul halelor de practica s-au facut cluburi lipite de cladirea principala, in corpul T functiona la subsol un coafor si mai ramanea sa citim Biblia sa vedem ce mai era acum 2000 de ani in jurul templului…Legea noua a invatamantului nu prevede nimic despre astea

 • Oare organele de control ale statului ITM si PSI si-au facut datoria si au sanctionat unitatea pentru neregulile constatate in controalele anterioare. Eu sunt sigur ca s-au multumit cu o micuta spagulita sub forma unei mese sau a unei sume mici de bani si totul s-a trecut cu vederea. Si cum s-a dat avizul ITM si PSI de functionare cu acel tablou electric instalat pe o suprafata lacuita? Cine a avizat si cine a constatat ca sunt indeplinite toate normele PM si PSI? Dupa ce mor oameni toti amendeaza si arata cat de rigurosi sunt dar la control preventiv se multumesc sa plece acasa cu spagutele in buzunare si in stomac.

 • Are dreptate Coti ,ti-e greata sa mananci ca nu stii ce nespalati sunt unii dintre cei care lucreaza in alimentatie publica ,eu nu spun ca toti ..,dar romanul nostru stiti cum e …,mai si rad de noi ,asa ca mancati mai bine si mai sigur acasa va spun eu sigur.

 • „La acel moment martorii au sustinut ca Sorina Ferari, care trecea intamplator prin zona, a auzit tipetele de ajutor ale Alexandrei Chelaru si a intrat in clubul cuprins de flacari ca sa o salveze. Martorii care asistau neputinciosi au tras-o afara doar pe Alexandra Chelaru. Sorina Ferari a ramas inauntru. A ars de vie fara ca ceilalti sa stie ca se mai afla cineva inauntru.”
  Ce sa inteleg din textul asta? Va contraziceti singuri; toti au vazut-o pe Sorina intrand dar a fost scoasa doar Alexandra, nestiindu-se ca mai e cineva inauntru; hai sa fim seriosi!

 • sa fim serios ……pe marele patron in doare undeva si de fata care a murit si de amenzi …….el deja si-a inlocuit tamplaria si se munceste de zor acolo pentru a redeschide „clubul”.

 • si ce ai vrea sa faca patronul sa se calugareasca? e de vina el ca a intrat fata aia in ditamai flacarile? daca nu intra nu murea nimeni, era doar un simplu incendiu si nu mai faceati atata ********

 • pt locuitor_zona : cred ca problema ta e alta. Si tine de invidie si frustrare personala… De ce unii au baruri si cazinouri in vreme ce tu n-ai reusit sa-ti scoti nici macar o autorizatie…Dupa mintea ta, iasul ar trebui sa arate ca o margine de sat. In orice oras european intalnesti baruri si cazinouri.

 • voi cei de la bzi ne uimiti pe zi ce trece. intradevar stirea e soc (pt vanzarile voastre) dar pt cei care gandesc era lesne de inteles ca acolo era ceva putred l amijloc , si cum ati mai scris si voi cand s-a intamplat cazul ca totul provine de la scurt circuit si se parea ca se lucra la nogru , in lipsa de altceva repetati articolele cu ,, TITLURI SOK,, :)) ASA DA PROFESIONALISM

 • nu era nimic putred la mijloc era pur si simplu ceva NORMAL in ROMANIA, o individa a ales sa lucreze intr-un bar la negru si o instalatie nu a functionat ok. Oricui i se poate intampla sa nu-i mearga o instalatie, care e pronblema de fapt? Iar faptul ca persoana s-a complacut in a lucra la negru e doar vina ei. E ca la dare si luare de mita…

 • Mai Sorine as vrea sa te vad cu viermi pentru ca daca ospatarul se scarpina in cur ca-l mananca oxiurii, poate sa se si spele pe maini ca tot tii serveste la pachet, iar daca mai si tuseste in farfuria ta poate iti si condimenteaza mancarea cu ceva bacili Koch.

 • Nu-i pune nimeni sa bata restaurantele si sa se dea smecheri ca au bani. Asa le trebuie si putini viermi…Mai ales doamnelor fitzose de care te impiedici toata ziua in mall si care asta fac de cand a aparut mallul in iasi stau numai la local, in vreme ce boii de barbati muncesc sa le intretina

 • Cand a aparut McDonalds-ul nu mai incapeai de bastanii cu bani veneau cucoanele mai ceva ca la Hilton ca deh! aveau posibilitati si acum sunt dati dracu de umflati :))))Prost e romanul cu bani, in State americanul SARAC mananca la Mc Donalds iar aici copiii celor cu bani isi serbeaza ziua de nastere! HIDOS

 • A murit o studenta sufletista si a ramas o stoarfulitza de ospatarita care probabil flirta cu patronul si care a acceptat de buna voie sa presteze munca la negru. Ambii sunt vinovati nu doar patronul!

 • Cine raspunde la intrebarea :cine este Mihai Copcea ? Veti vedea ca nici macar daca i-ar lua foc cele mai dragi fiinte – NU ar mai fi sensibilizat ! Cat priveste traficul …pe toate canalele – credem ca este EXPERT . Ar putea sa infiinteze o scoala de initiere in acest sens – impreuna cu multitudinea de colegi care practica acest sistem de dupa 1990. Doar „ei” sunt legea…inca…..

 • Muncesti la negru de nevoie.Patronii se complac in a nu/ti face carte de munca si tu accepti ca nu ai incotro.ITM stie dar nu se baga,pentru ca isi ia ciubucul gras.

 • si daca primeste o amenda ce??daca erau angajati cu acte in regula munceau alfel??? daca aveau semnate actele de protectia muncii si SSm ce ???Oameni buni ,toate aceste hartii pun la adapost patronii .Oricum in tara asta statul de inddeamna sa lucrezi la negru!!!

 • alexandra nu a refuzat sa vb cu familia … chiar mama sorinei a venit la ea la spital … instalatiile erau noi cu verificarile la zi … anumite lucruri nu pot fi prevenite … daca luna foc undeva in apartament sau o camera de camin cine mai era vinovat ??
  alexandra lucrand acolo stia pe unde era iesirea sorina nu a mai vazut …
  in seara aceea era 2 fete la servici una din ele s-a speriat de foc si a fugit a ramas alex
  voi vorbiti vrute si nevrute… fara sa stiti de fapt ce a fost acolo
  vestea asta a tulburat pe toata lumea … si ca orice roman criticati patronu … si chiar pe alex … daca voi a-ti fi fost in locul ei nu a ti mai fi fost asa de viteji … si v-ati gandi de 2 ori inante sa vb ceva …

Adauga un comentariu