Actualitate

DESCOPERIRE SOCANTA! Barbat impuscat mortal, ingropat in curtea Mitropoliei – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 29 oct. 2014

@ La acest lucru te-ai fi asteptat cel mai putin! @ Este greu de imaginat ceea ce a determinat o asemenea fapta @ Totul este posibil sa se fi intamplat chiar in curtea Catedralei Mitropolitane @ Scheletul uman prezinta un mod brutal de agresiune: impuscare, din fata, in coloana

Noi secrete ce tin de trecutul Mitropoliei iesene au fost scoase la lumina chiar in aceste zile de echipa formata din specialisti si istorici coordonata de profesorul iesean Vasile Cotiuga, directorul Platformei ArheoInvest de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Este vorba de oseminte vechi de peste doua secole si jumatate, bani sau podoabe. Totusi, un schelet uman care prezinta un mod brutal de agresiune: impuscare, din fata, in coloana este una dintre „curiozitatile” gasite de arheologi. Pe de alta parte, o alta situatie interesanta tine de gasirea scheletului unui bebelus, de doua zile, care a fost gasit ingropat in cimitirul de la baza Catedralei Mitropolitane. 

Citeste si: EXCLUSIV! Descoperiri arheologice surprinzatoare in subsolurile Mitropoliei – GALERIE FOTO IN PREMIERA

Cimitir urias gasit in curtea Mitropoliei

In acest context, Cotiuga le-a prezentat reporterilor BUNA ZIUA IASI (BZI) detalii complete si inedite ce tin de ultimele descoperiri. „Dupa ce in primavara am descoperit un cimitir civil situat in fata Catedralei, chiar in aceste zile au iesit la iveala noi vestigii valoroase si schelete umane, ceramica, monede, cahle sau podoabe. Vorbim de un cimitir care, probabil, dupa cum spun documentele, a apartinut fie unei vechi biserici, respectiv Biserica Alba sau Stratenia. Acum, pe latura de sud a edificiului, am reusit sa identificam o alta parte din necropola de care vorbeam, ce dateaza din secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea. S-au gasit o serie de morminte, cu oameni de varste diverse, dintre care mai multe de copii, dar asta vom vedea la cercetarile ulterioare! Am gasit si un nou-nascut, probabil de doua – trei zile, aici vorbind de o descoperire deosebita deoarece rar acestea ajungeau sa fie ingropate asa… De asemenea, unele dintre schelete prezinta anomalii fizice”, dezvaluie Vasile Cotiuga.

Citeste si: Au iesit la suprafata secretele ascunse de Mitropolia Moldovei si Bucovinei – GALERIE FOTO EXCLUSIVA 

Tanar impuscat, ingropat in curtea Catedralei

Pe de alta parte, cea mai interesanta poveste este legata de resturile umane ale unui tanar, impuscat in coloana vertebrala. „Un lucru extrem de interesant este ca am gasit si scheletul unui tanar care a fost ingropat in acest cimitir. El a fost impuscat chiar in coloana vertebrala, din fata, si ingropat in curtea Mitropoliei. Chiar s-a gasit si un plumb, de la o arma de foc. Acest lucru este surprinzator si arata ca aceasta necropola a fost deschisa si orasenilor si astfel au fost ingropati inclusiv cei care au murit in urma unor conflicte, probabil militare. Mai mult, la suprafata am identificat si nivelurile de constructie ale actualei Catedrale iar, intr-o zona, am gasit si resturile unei constructii unde se fabrica ceramica sau caramizi. Practic este vorba de un cuptor care trebuie legat de constructia edificiului de cult”, mai reliefeaza cercetatorul.

Citeste si: Noi descoperiri arheologice pe santierul de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Pe urmele Bisericii Albe sau Stratenia

Pe viitor, arheologii se asteapta si la alte noi descoperiri, chiar mai spectaculoase si de o inalta incarcatura istorica si edilitata. Anul viitor vor demara cercetari sistematice si pe latura de nord a Mitropoliei unde vor iesi la iveala ruinele Bisericii Albe sau ale Strateniei. „Anul viitor, cand vor demara sapaturi pe latura de nord a cladirii sa speram ca vom putea surprinde si resturile mult cautatelor biserici Albe sau ale Strateniei, necunoscute ca amplasament pana acum, dar care sunt atestate foarte bine in documentele istorice. Sa speram ca toate acestea (vestigiile gasite – n.r.) vor putea fi vazute si apreciate in viitorul muzeu care se ridica chiar in fata Mitropoliei. Asta pentru ca ele sa fie expuse publicului, turistilor sau celor care vin sa se inchine la Sfintele Moaste ale Cuvioasei Parascheva„, a conchis istoricul.
Practic, datele istorice despre fosta Biserica Stratenie arata ca lucrarile au inceput la aceasta inca de la 1682 si au fost finalizate in 1695. Lacasul a fost ridicat de Anastasia Duca, sotia domnitorului Gheorghe Duca. Aceasta a fost zidita cu piatra si avea un singur turn. Dupa ce a fost ridicata, noul domn, Constantin Duca „a facut si case domnesti la Mitropolie”, conform cronicarului Miron Costin. Mai departe, la 1711, inclusiv Tarul Petru I a vizitat Biserica Trei Ierarhi si a ajuns si la Stratenia. La 1734, domnitorul Constantin Mavrocordat a acordat unele scutiri si venituri anuale Mitropoliei pentru a fi zugravita si a fi imprejmuita cu zid de jur imprejur si cu chilii… Totusi, abia la 1749, Mitropolitul Nichifor a facut zidul de piatra. Abia la 1761 a inceput ridicarea Bisericii Sfantul Gheorghe, de catre mitropolitul Callimachi. Tot el a decis si desfacerea zidului dintre Mitropolia Veche si Biserica Stratenia, pe la 1766. Ca istoric al Catedralei, ideea înaltarii unei biserici mai mari, monumentale, la Iasi, i-a apartinut domnitorului Mihail Sturdza si mitropolitului Veniamin Costache.

Citeste si: Aceasta femeie a provocat fanteziile a mii de ieseni! Trecutul sau ascunde detalii picante – FOTO

Adauga un comentariu