Secretele istoriei

Descoperire SURPRINZATOARE despre oasele omului preistoric

Publicat: 29 dec. 2014
3

Oasele speciei umane si-au pierdut din densitate si au devenit mai fragile odata cu aparitia indeletnicirilor agricole, iar sedentaritatea crescanda poarta vina pentru aceasta evolutie negativa, potrivit unui studiu publicat de un grup de cercetatori de la Universitatea Cambridge in Analele Academiei Nationale de Stiinte din SUA.

Urangutanii de azi, care au un sistem osos la fel de tare ca si al vanatorilor-culegatori de acum 7.000 de ani, ilustreaza acest adevar, sustin cercetatorii. Omul primitiv care traia din vanatoare si cules avea o masa osoasa cu aproximativ 20 la suta mai densa decat cea care a evoluat dupa practicarea agriculturii. De asemenea, cercetatorii afirma ca doar trei luni petrecute in stare de imponderabilitate pot determina pierderea acestui volum de masa osoasa, scrie Agerpres.

Cercetatorii spun ca fost eliminata posibilitatea ca aceasta pierdere in timp a masei osoase sa fi fost cauzata de schimbarea alimentatiei sau de variatiuni ale structurii corpului uman; ei cred ca nu exista nici o ratiune de ordin anatomic pentru ca o persoana nascuta in ziua de azi sa nu poata dobandi o asemenea masa osoasa.

Vezi si Stramosii oamenilor traiau in colonii la 5 KILOMETRI sub Pamant

Insa nici macar persoanele cele mai active din punct de vedere fizic nu reusesc azi aceasta performanta deoarece modul lor de viata nu se compara cu stresul asupra sistemului osos pe care trebuiau sa-l suporte vanatorii-culegatori din preistorie, sustin cercetatorii.

Vezi si Noi descoperiri cu privire la omul preistoric

‘Oamenii de azi traiesc intr-un mediu cultural si tehnologic incompatibil cu adaptarile evolutive care au avut loc’, afirma coautorul studiului, dr. Colin Shaw din cadrul grupului de cercetare pentru adaptare fenotipica (ereditate plus mediu), variatie si evolutie (PAVE) de la Universitatea Cambridge. ‘Sederea in automobil sau la birou nu reprezinta scopul evolutiei umane‘, a atras atentia sursa citata.

Aceste constatari vin in sprijinul teoriei ca exercitiul fizic poate fi mai important decat dieta alimentara pentru prevenirea fracturilor de oase sau instalarea osteoporozei.

‘Este absolut adevarat ca omul isi poate transforma chiar si sistemul osos pentru a face fata mai eficient la stres si la efort’, spune dr. Shaw, adaugand ca avem inca multe de invatat din examinarea scheletelor omului preistoric.

‘Fracturile de sold, de exemplu, n-ar trebui sa se produca din simplul motiv ca omul imbatraneste daca ne intarim sistemul osos de timpuriu, astfel incat acesta sa nu coboare sub nivelul la care fracturile pot avea loc cu usurinta’, a mai spus dr. Shaw.

Adauga un comentariu