Stiri si curiozitati

Descoperire teribila langa Cernobil. Expert in radiatii: Multe lucruri de aici te pot ucide, dar acesta este cel mai letal!

Publicat: 12 iul. 2019
3

Gheara” unui buldozer folosita la debarasarea grafitului dupa accidentul de la Cernobil a fost gasita abandonata intr-o padure din apropiere.

Utilajul este atat de radioactiv incat o singura atingere poate ucide o persoana, chiar si la 33 de ani de la producerea dezastrului nuclear, scrie Gandul.

Rob Maxwell, un expert in radiatii, a descoperit „gheara radioactiva” in timpul unui tur turistic al Pripyatului, orasul evacuat din Ucraina.

„Exista multe lucruri in aceasta zona care, atinse mai mult timp, te vor ucide cu siguranta, dar „gheara” este cel mai periculos, deoarece nu este ancorata si nici inaccesibila, precum restul pericolelor nucleare”.

„Gheara” ruginita a fost folosita la indepartarea grafitului ultra-radioactiv din miezul distrus al centralei nucleare, in urma dezastrului din 26 aprilie 2019.

Maxwell a mai povestit: „Am pus mana in interior deoarece am vrut sa citesc radiatiile cu instrumentul Geiger. Era ingrijorat? Da, dar sunt ingrijorat mereu. Ghidul imi tot spunea: „Sa n-o atingi, sa N-O atingi!” Asa ca am pus mana repede si am scos-o. Nu a fost simplu sa citesc, deoarece Geiger-ul urca foarte rapid si, din cauza faptului ca este o citire digitala, de fiecare data cand faceam o fotografie eram intre valori si imi aparea un ecran negru”, a mai spus Maxwell.

Adauga un comentariu