Arheologie

Descoperire UIMITOARE facuta in Guatemala

Publicat: 09 aug. 2013
3
O descoperire uimitoare a fost facuta de arheologi in Guatemala. Cercetatorii au descoperit o friza maya veche de 1.400 de ani ce reprezinta divinitati si diverse personaje care poarta ornamente din pene si jad.
„Este o descoperire extraordinara care se intampla o singura data in viata unui arheolog”, a declarat acest cercetator guatemalez, intr-o conferinta de presa, scrie cancan.ro.
„Aceasta friza maya este cea mai spectaculoasa pe care am vazut-o vreodata”, a adaugat el.
Descoperirea a fost facuta in luna iulie pe o piramida din situl precolumbian Holmul, in departamentul Peten, la o distanta de circa 600 de kilometri de capitala Ciudad de Guatemala, in apropiere de frontiera mexicana.
„Friza din stuc se intinde pe opt metri lungime si doi metri inaltime, pe partea superioara a unui edificiu dreptunghiular”, a adaugat acelasi arheolog.
„Ea prezinta portretele zeilor si cele ale guvernantilor divizinati, dar si numele acestora”, dezvaluind informatii despre o perioada foarte importanta din istorie, intre anii 250 e.n. si 900 e.n., a explicat Francisco Estrada-Belli.
Friza include trei personaje principale purtand podoabe bogate de pene de quetzal (pasarea nationala a Guatemalei) si de jad, asezate in varful unor coline personificate sub forma unor monstri.Adauga un comentariu