Arheologie

Descoperire ULUITOARE in craniul unei mumii

Publicat: 11 oct. 2013
3
O unealta folosita in antichitate pentru indepartarea creierului in timpul procesului de imbalsamare a fost gasita de catre o echipa de oameni de stiinta in craniul unei mumii, scrie Daily Mail. Obiectul, lung de 7.5 centimetri, se afla in craniul unei femei de 40 de ani care a trait in urma cu 2.400 de ani.
In urma unor tomografii, oamenii de stiinta au observat ca unealta cu pricina se afla intre osul parietal si dosul craniului. Pentru a putea fi examinat indeaproape, expertii au folosit un endoscop. Dupa ce l-au extras, specialistii au observat ca este vorba despre o unealta pentru scoaterea creierului, care era folosita de egipteni in timpul procesului de mumificare. Cercetatorii au precizat ca obiectul a fost uitat din greseala in creierul mumiei.
In timpul imbalsamarii, obiectul ar fi fost introdus printr-o gaura facuta in craniu, in dreptul nasului, pentru a lichefia creierul. 
„Cei care se ocupau cu procesul de imbalsamare introduceau acest obiect in craniu printr-o gaura facuta in apropierea nasului, iar apoi scoteau creierul afara sau il lichefiau”, explica Mislav Cavka, profesor la Universitatea Dubrava din Zagreb.
Mislav a mai spus ca, cel mai probabil, unealta a fost uitata in interiorul craniului de persoana care a facut imbalsamarea.
Mumia se afla in prezent la Muzeul Arheologic din Zagreb, Croatia, iar descoperirea a fost publicata in jurnalul de specialitate RSNA Radio Graphics.Adauga un comentariu