Evenimente culturale

Descoperire uluitoare intr-un zid din casa lui Iuliu Maniu. Sotia sa a salvat vieti cu ajutorul lor!

Publicat: 30 mart. 2016

In timpul lucrarilor de consolidare a zidurilor, muncitorii au gasit intr-un perete doua recipiente din sticla care erau folosite de Clara Maniu pentru a prepara amestecuri de plante medicinale pe care le folosea in tratarea anumitor boli sau rani grave. Aceste leacuri s-au aratat a fi cu adevarat miraculoase, mai ales ca erau folosite atunci cand medicii nu mai dadeau nicio sansa de supravietuire.

„Lucrand la consolidarea zidurilor, muncitorii au gasit intr-o nisa, in camera care odinioara ii gazduia pe Ioan si Clara Maniu, doua recipiente din sticla, care, credem noi, ii serveau Clarei Maniu pentru preparea „leacurilor”, fiind cunoscuta preocuparea ei pentru medicina naturista”, a transmis parohul Cristian Borz.

Mai exact, Clara Maniu prepara infuzii din anumite plante. Mama lui Iuliu Maniu detinea o adevarata colectie de ceaiuri precum si tot felul de alifii preparate cu multa grija si pricepere, chiar de ea. La Dealul Tarinii veneau numerosi oameni necajiti si bolnavi. Pe cei mai multi ii indruma spre spitalul din Simleu sau la medicii din Zalau, insa pentru cei pentru care avea leac, ii vindeca ea. Recompensa era numai multumirea sufleteasca de a fi facut un bine.

Vezi si Descoperire EPOCALA in peretii casei lui Iuliu Maniu. Sta ascunsa acolo de peste 80 de ani

Clara Maniu a salvat un om de la orbire

Nepotul ei, Ionel Pop, isi aminteste ca era inclasa I primara, la Simleu, cand a venit la Dealul Tarinii un taran cu un ochi aproape distrus, dupa ce o aschie i-a sarit in ochi si i-a spart corneea. Clara Maniu l-a tinut in casa aproape o luna de zile, timp in care, de 2-3 ori pe zi, ii sufla in ochi un praf cafeniu, facut de ea. Lua dintr-o cutiuta pe cotorul unei pene de gasca cate o cantitate mica de pulbere, o apropia de ochi si o sufla. La inceput, omul putea zari in imagine un fir de par vertical, care, cu timpul, a disparut, si si-a recapatat vederea. In semn de multumire, omul mai ajuta cu ce putea pe langa casa, iar nepotilor le spunea tot felul de povesti. Dupa ce s-a vindecat complet, taranul mai venea din cand in cand ca sa presteze unele munci drept multumire, spre bucuria copiilor care aveau posibilitatea de a asculta noi povesti.

Vezi si
Un zid al casei memoriale a lui Iuliu Maniu din Badacin s-a prabusit

A salvat de la amputare bratul unui taran

La Badacin, traia un taran, Giurca Sai, care lucra cu ziua la Dealul Tarinii. Intr-o vara, povesteste Ionel Pop, Giurca a venit disperat de la spitalul din Zalau cu doua rani infectate in zona bratului, speriat ca doctorii se gandeau la amputare. „In viata mea nu am vazut rani mai urate – spune Ionel Pop – erau ca doua cratere adanci, in fund era carne vie, in jur era puroi, bratul era umflat si vanat”. Clara l-a mangaiat, i-a dat pentru intarirea moralului un pahar de palinca si s-a grabit la bucatarie sa prepare alifia. Multi ani dupa aceea, Giurca Sai venea la lucru cu ziua la gospodaria din Dealul Tarinii, cu bratul teafar, asemenea celuilalt.loading...

Adauga un comentariu