Curiozitati

Descoperire uluitoare sub gheata din Antarctica: depaseste Marele Canion – VIDEO

Publicat: 04 ian. 2017
9
Un canion urias, cu o lungime de peste o mie de kilometri si adancime mai mare de un kilometru, a fost descoperit sub calota de gheata din Antarctica de oameni de stiinta de la Universitatea Durham, din Marea Britanie, iar ulterior o expeditie chineza a confirmat existenta acestor formatiuni geologice care ar depasi ca dimensiuni Marele Canion din SUA.
Studiul specialistilor britanici, difuzat la 13 ianuarie, s-a bazat pe prospectiunile si cercetarile efectuate intr-o regiune putin explorata pe continentul inghetatPrincess Elisabeth Land, dupa cum a anuntat marti agentia Xinhua.
„Analizarea altor regiuni din Antarctica ne arata ca structura superficiala a ghetii depinde de forma terenului de dedesubt. Observatiile prin satelit ale zonei Princess Elisabeth Land relevau formatiuni liniare care se asemanau mult cu un canion”, a explicat Stewart Jamieson, coordonatorul studiului, citat de EFE.
„Am urmarit aceste linii slabe din centrul regiunii pana in zona de coasta, in partea de nord, si se pare ca este vorba despre un sistem destul de mare” de canioane, a mai spus el.
Echipa britanica a confirmat cu ajutorul radarului existenta sub stratul de gheata a unor vai adanci prin care, probabil, curge apa catre ocean.
Cercetatorii au depistat si un mare lac subglacial, cu o suprafata de aproximativ 1.250 de kilometri patrati.
Descoperirea oamenilor de stiinta de la Universitatea Durham a fost confirmata de o expeditie chineza, aflata in zona din noiembrie 2015, care a explorat o suprafata de 866.000 de kilometri patrati cu un avion specializat pentru regiunile polare, dotat cu radare pentru gheata si sisteme de pozitionare foarte precise.
Adauga un comentariu