Magazin

Descoperirea arheologica care ii pune pe ganduri pe cercetatori

Publicat: 27 aug. 2013

Arheologii au descoperit in Peru ramasitele unei femei despre care se crede ca era o inalta preoteasa dintr-o cultura ce a existat in urma cu aproximativ 1.200 de ani. Felul in care aceasta a fost ingropata, dovezile ce vorbesc despre sacrificii si artefactele ce o inconjoara sunt toate marturii ale faptului ca femeile conduceau in cultura Moche.

Ramasitele au fost gasite intr-o camera mortuara impresionanta, in rovincia nordica Chepen, relateaza Huffington Post, care citeaza AP. Femeia pare sa fi fost lider.

In urma cu 2.000 de ani, aceasta civilizatie domina nordul statului Peru, construind piramide impresionante, insa disparand ulterior fara vreo explicatie.

Alaturi de ramasitele preotesei au fost gasite acelea ale unui copil, dar si ale unor adulti, ceea ce sugereaza ca la moartea ei s-au facut sacrificii umane, relateaza si AFP. O dovada in plus in sprijinul teoriei ca nu poate fi vorba de un caz izolat si ca femeile erau liderii in aceasta cultura o reprezinta o lista intreaga de morminte ale preoteselor, in nordul tarii, gasite in ultimii ani.

Oamenii de stiinta sunt convinsi ca femeile nu doar ca aveau menirea de a conduce ritualurile religioase aici, insa guvernau zona, fiind „reginele acestei culturi”, dupa cum explica directorul santierului arheologic, Luis Jaime Castillo.

E a opta astfel de descoperire in zona, iar mormintele deschise pana acum au scos la iveala doar femei, niciodata barbati.

Cea mai importanta astfel de descoperire a fost facuta in 2006, cand s-a gasit mumia tatuata a unei femei intr-o camera mortuara intesata de comori si arme. A fost poreclita Doamna din Cao si se crede ca a fost lider in urma cu 1.700 – 1.600 de ani. A murit cand incerca sa nasca. Descoperirea a fost considerata la fel de importanta ca cea a gasirii mormantului lui Tutankhamon, in Egipt.loading...

Adauga un comentariu