Secretele istoriei

Descoperirea Braziliei de catre Pedro Álvares Cabral

Publicat: 22 apr. 2014
3
Pedro Álvares Cabra a fost un nobil, comandant militar, navigator si explorator portughez. La 15 februarie 1500, Cabral a fost numit Capitão-mor (tradus prin capitan-major, sau comandant) al unei flote ce trebuia sa ajunga in India. Pe atunci Coroana Portugheza obisnuia sa numeasca nobili in functii de comanda militare sau navale, indiferent de experienta sau competenta lor profesionale. Era cazul si pentru capitanii vaselor de sub comanda lui Cabral—majoritatea erau nobili ca si el. Practica prezenta dezavantaje evidente, intrucat oameni incompetenti sau nepotriviti puteau usor ajunge comandanti, cum s-a intamplat cu Afonso de Albuquerque sau cu Dom João de Castro.
Au supravietuit doar vagi detalii despre criteriile dupa care guvernul portughez l-a selectat pe Cabral drept lider al expeditiei in India. In decretul regal prin care a fost numit comandant, singurele motive date sunt „meritele si serviciile”. Nu se stie mai mult despre aceste calificari.

Vezi si William Hovell, celebrul explorator al Australiei 

Istoricul William Greenlee a afirmat ca regele Manuel I „il stia, fara indoiala, bine de la curte”. Aceasta, pe langa „pozitia familiei Cabral, loialitatea incontestabila fata de Coroana, aspectul personal al lui Cabral, si abilitatea pe care a dovedit-o la curte si in consiliu erau factori importanti”.In favoarea sa a actionat si influenta a doi dintre fratii sai care erau in sfatul regelui.
Data fiind intriga politica prezenta la curte, Cabral ar fi putut face parte dintr-oo factiune care i-a promovat numirea.
storicul Malyn Newitt subscrie la posibilitatea unor manevre de culise si a afirmat ca alegerea lui Cabral „a fost o tentativa deliberata de a echilibra interesele factiunilor rivale de familii nobiliare, caci nu pare a avea alta calitate care sa-l recomande si nicio experienta cunoscuta de conducere a unor expeditii majore.”
Cabral a devenit liderul militar al expeditiei din care faceau parte si navigatori mult mai experimentati care sa-l ajute in problemele de specialitate.Cei mai importanti dintre acestia erau Bartolomeu Dias, Diogo Dias si Nicolau Coelho.

Vezi si Expeditia Imperiala Transantarctica, planul lui Shackleton 

Impreuna cu ceilalti capitani, comandau 13 nave si 1.500 de oameni.
Din acest contingent, 700 erau soldati, desi majoritatea erau doar oameni de rand fara pregatire sau experienta de lupta.
Flota era impartita in doua. Prima parte era formata din noua naus (caraci) si doua caravele, si se indrepta spre Calicut (oras astazi denumit Kozhikode) in India cu scopul de a stabili relatii comerciale si o fabrica. A doua parte, formata dintr-o nau si o caravela, au ridicat panzele catre portul Sofala din Mozambicul de astazi. In schimbul conducerii flotei, lui Cabral i s-au dat 10.000 de cruzados (o veche moneda portugheza echivalenta cu circa 35 kg de aur) si dreptul de a achizitiona 30 t de piper pe cheltuiala lui pentru a o transporta inapoi in Europa. Piperul ar fi putut fi revandut, fara taxe, Coroanei Portugheze. I s-a permis si sa importe 10 lazi de orice fel de mirodenie, fara taxe. Desi calatoria era extrem de periculoasa, Cabral avea perspectiva de a se imbogati daca se intorcea in Portugalia cu marfa. Mirodeniile erau pe atunci rare in Europa si mult cautate.
O flota anterioara ajunsese in India ocolind Africa. Acea expeditie fusese condusa de Vasco da Gama si revenise in Portugalia in 1499.
Timp de mai multe devenii Portugalia cautase o ruta alternativa catre Orient, pentru a ocoli Marea Mediterana aflata sub controlul republicilor maritime italiene si al Imperiului Otoman. Expansionismul Portugaliei avea sa duca mai intai la o ruta catre India, iar mai tarziu la o colonizare la nivel mondial. Dorinta de a raspandi crestinismul catolic in tarile pagane era un alt factor care a stimulat explorarea. A existat si o lunga traditie de lupte impotriva musulmanilor, traditie provenita din lupta nationala a portughezilor impotriva maurilor. Luptele s-au raspandit ulterior in Africa de Nord si apoi pe subcontinentul indian. O alta ambitie care a galvanizat eforturile exploratorilor a fost cautarea legendarului Parintele Ioan—un presupus puternic rege crestin cu care s-ar fi putut face o alianta impotriva musulmanilor. In cele din urma, Coroana Portugaliei cauta sa ia parte la comertul vest-african cu sclavi si aur si la comertul cu mirodenii din India.
Adauga un comentariu