Magazin

Descoperirea care ar putea revolutiona robotica

Publicat: 30 apr. 2013

Cercetatorii spun ca au dezvoltat o matrice experimentala prin care presiunea se poate simti la fel ca atunci cand este folosit varful degetului. Rezultatele descoperirii ar putea duce la dezvoltarea unor roboti si proteze mai bune.

Folosind ceea ce ei numesc „agitatie mecanica„, cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia spun ca au dezvoltat o „piele artificiala” care poate simti atingerea cu acelasi nivel de sensibilitate ca varful degetului uman.

Matricea transparenta si flexibila foloseste aproximativ 8.000 de taxeli, care sunt tranzistori sensibili la atingere, ce pot genera semnale piezoelectrice independente – ceea ce inseamna ca emit energie electrica atunci cand sunt agitati mecanic, potrivit rtv.net.

Fiecare dintre acesti mii de tranzistori cuprind un pachet de circa 1.500 de nanofire de oxid de zinc, care se conecteaza la electrozi prin intermediul unui strat subtire de aur, care sa permita matricei sa identifice modificari ale tensiunii mici de 10 kilopascali – adica ceea ce si pielea umana poate detecta.

„Orice miscare mecanica, ca miscarea mainilor sau degetelor unui robot, ar putea fi traduse in semnale de control,” a declarat autorul studiului, Zhong Lin Wang, de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor Georgia Tech, intr-un comunicat de presa.

„Acest lucru ar putea face pielea artificiala inteligenta si asemanatoare pielii umane. Aceasta ar permite pielii artificiale sa simta activitate la suprafata”, a mai precizat acesta.loading...

Adauga un comentariu