International

Descoperirea uimitoare despre centrul Pamantului. Ce au gasit cercetatorii

Publicat: 19 apr. 2019
1

Diamantele sunt extrem de scumpe, dar s-ar parea ca nu sunt totusi atat de rare. Cercetatorii au descoperit sub Pamant aproximativ un cvadralion de diamante.

Cu ajutorul ultrasunetelor, oamenii de stiinta au descoperit o gramada de diamante sub suprafata Pamantului. Echipa de cercetare din spatele descoperirii a fost cuprinsa din oameni de la Massachusetts Institute of Technology, Harvard si University of California at Berkeley, printre alte institutii de top.

„Asta arata ca diamantul poate ca nu este un material exotic, dar [din punct de vedere geologic] este relativ comun”, a explicat cercetatorul Ulrich Faul, de la Department of Earth, Atmospheric and Planetary Sciences din cadrul Massachusetts Institute of Technology. „Nu putem ajunge la ele, dar totusi, exista mult mai multe diamante acolo decat am crezut noi inainte”.

Diamantele se afla in formatiuni subterane numite cratoane. Acestea au forma unor munti inversati, se afla in centrul placilor tectonice si au lungimi de pana la 320 de kilometri. Cercetatorii cred ca radacinile acestor munti inversati ar putea fi compuse din 1-2% diamante.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia aceasta cu ajutorul ultrasunetelor. La fel cum ultrasunetele sunt folosite pentru a detecta activitatea seismica, ele pot ajuta cercetatorii sa descopere din ce sunt compuse cele mai adanci parti ale planetei noastre. Astfel, au descoperit ca ultrasunetele trec mult mai rapid prin radacinile cratoanelor decat se asteptau. Dupa o serie de teste de laborator, ei au descoperit ca doar rocile care contin 1-2% diamante ar putea produce aceeasi velocitate inregistrata in radacinile cratoanelor.

„Am trecut prin toate posibilitatile diferite, din fiecare unghi, iar aceasta este singura ramasa ca fiind o explicatie rezonabila”, a subliniat Faul. Singura problema este ca diamantele se afla la o adancime cuprinsa intre 140 si 240 de kilometri in interiorul Pamantului. O asemenea adancime este mult prea mare pentru echipamentele de excavatie care exista in prezent.

Adauga un comentariu