Arheologie

Descoperirea unui monument misterios, vechi de 1500 de ani, contrariaza arheologii. Nimeni nu-si da seama cine ar fi putut sa-l construiasca

Publicat: 04 ian. 2017
3

Un studiu recent dezvaluie existenta in Kazahstan a unui misterios monument compus din blocuri mari de piatra, asemanator celui de la Stonehenge, informeaza site-ul Gentside découverte.

In ciuda dimensiunilor impresionante, nu a fost descoperit decat in 2010, cand un cautator de comori, inarmat cu un detector de metale, a gasit mai multe obiecte printre care si o sa ale carei ornamente de argint l-au facut sa se creada ca acolo s-ar putea afla ceva mai deosebit.

Omul a contactat Academia de stiinte a Siberiei, care a datat ornamentul gasit pe sa ca fiind vechi de 1500 de ani. Dupa ce a obtinut toate aprobarile necesare, echipa de cercetatori a inceput sapaturile arheologice in anul 2014. Au fost dezgropate multe dale de piatra mari, plate, cu inscriptii. Cea mai mica dala masoara 4×4 metri, iar cea mai mare 34×24 metri.

Pietrele au fost taiate si infipte vertical in pamant, in acelasi fel ca in monumentul megalitic de la Stonehenge. Monumentul din Kazahstan este insa mai recent si se intinde pe o suprafata mai mare. Cercetatorii nu stiu ce populatie a construit monumentul, ipotezele lor se bazeaza pe obiectele gasite in situl arheologic.

Elementele decorative de pe aceste obiecte, asemanatoare perioadei tarzii a imperiului roman, ii fac sa creada ca s-ar putea sa fi fost construit de o populatie care cunostea cultura respectiva si sugereaza ca ar putea fi vorba de o populatie care a fugit din calea hunilor ce au ocupat Europa de Est si Asia Centrala intre secolele I si VII ale erei noastre. Mai multe studii sunt insa necesare pentru a confirma aceasta ipoteza.

Adauga un comentariu