Local

Descoperiri din Al Doilea Război Mondial, în județul Iași. Mai multe proiectile au fost găsite în localitățile ieșene!

Publicat: 23 nov. 2021
Proiectil de război, descoperit în județul Iași
Geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență au descoperit în ultimele zile mai multe proiectile din Al Doilea Război Mondial, în localitățile din județul Iași

Mai multe proiectile provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial au fost găsite în mai multe comune din județul Iași. Elementele de muniție au fost ridicate de geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru a fi detonate în condiții de siguranță. În ultimele săptămâni, în mai multe comune ieșene au fost descoperite proiectile provenind din perioada conflictului militar de pe teritoriul județului

Pirotehniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au fost solicitați recent în mai multe localități din județul Iași. Geniștii ISU au ajuns în localitățile județului pentru a ridica proiectile provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial. Geniștii Inspectoratului au ajuns în localități precum Ungheni, Dobrovăț, Probota sau Popricani, de unde au ridicat proiectile rămase de pe urma conflictului militar din urmă cu aproape 8 decenii.

În ultima perioadă, geniștii ISU Iași au descoperit mai multe proiectile de război în comunele din județul Iași, unde a fost linia frontului.

Proiectile din Al Doilea Război Mondial, descoperite în județul Iași

Geniștii ISU Iași au ridicat o serie de proiectile din Al Doilea Război Mondial din localitatea Bosia, din comuna Ungheni.

„Pe data de 20 noiembrie 2021, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a acționat pentru asanarea unei suprafețe de teren în satul Bosia, comuna Ungheni. În urma intervenției a fost identificat un proiectil perforant de calibrul 57 de milimetri, care a fost ridicat, transportat și depozitat în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare”, au precizat cei de la ISU Iași.

În plus, geniștii au ajuns și în localitatea Dobrovăț, de unde au ridicat mai multe proiectile de război.

„Pe data de 20 noiembrie 2021, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea terenului de muniție în satul Dobrovăț. În urma intervenției a fost identificată o grenadă defensivă, care a fost ridicată, transportată și depozitată în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare. În aceeași zi, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a acționat pentru asanarea terenului de muniție în satul Probota. În urma intervenției au fost identificate un proiectil exploziv de calibrul 20 de milimetri, 700 de cartușe de calibrul 7,92 milimetri, 10 grenade antitanc, care au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare”, au mai spus cei de la ISU Iași.

Zonă de conflict lângă municipiul Iași

Mai mult, au fost descoperite proiectile din Al Doilea Război Mondial și la marginea municipiului Iași. Zona vizată este localitatea Vulturi, din comuna Popricani, în care au fost descoperite și oseminte umane.

„Pe data de 21 noiembrie 2021, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea terenului de muniție în satul Probota. În urma intervenției au fost identificate un proiectil exploziv de calibrul 75 de milimetri, 17 grenade antitanc, 2 grenade defensive, o grenadă ofensivă, care au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare. În plus, în aceeași zi, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a acționat pentru asanarea terenului de muniție în satul Vulturi, comuna Popricani. În urma intervenției au fost identificate o grenadă defensivă, o grenadă ofensivă, un cartuș de calibrul 7,92 mm, care au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare”, au mai spus cei de la ISU Iași.

Adauga un comentariu