Local

Descoperirile arheologice de la santierul Complexului Palas, expuse in Gradina publica

Publicat: 24 ian. 2011
1

@ Arheologii au descoperit importante vestigii din timpul domniei lui Vasile Lupu @ Obiectele scoase la iveala de sapaturi vor fi expuse în gradina publica de la Palas @ Descoperirile arata ca vechea Curte Domneasca era o adevarata fortificatie, transformata în timp într-un veritabil centru comercial

O mare parte din rezultatele muncii arheologilor care supervizeaza santierul Complexului Palas va putea fi admirata, în curând, de toti iesenii. Fragmentele de istorie vor fi expuse în gradina publica a Complexului Palas. „Modul în care se va amenaja gradina este stabilit de arhitect, dar sigur vor fi amplasate mai multe replici ale descoperirilor noastre”, spune Stela Cheptea, coordonatorul echipei de arheologi. Unul dintre punctele forte îl constituie grajdul Curtii Domnesti, ale carui ruine au fost gasite în timpul sapaturilor. „Vasile Lupu a construit unul dintre cele mai mari grajduri din Europa. Doar pentru parada avea 500 cai, iar constructia avea si un etaj locuit, pentru ca am gasit pilonii de descarcare a arcelor. O replica a acestei constructii, care masura 115 metri, va fi amplasata în gradina publica”, explica arheologul Cheptea. Grajdul a fost distrus de un trasnet imediat dupa domnia lui Vasile Lupu, dar a fost reconstruit câtiva ani mai târziu, pe aceeasi structura.

Vestigii din timpul lui Vasile Lupu

Ambitiosul domn moldovean a transformat radical Curtea Domneasca, modernismul si viziunea sa fiind confirmate de arheologii de la Palas. „O asemenea gospodarie avea nevoie de mari cantitati de apa si am descoperit conducte din lemn care vin dinspre oras, probabil din Copou. Vasile Lupu a construit un dig pe Bahlui pentru amenajarea iazului domnesc, cu rol de aparare, agrement si alimentare cu apa, si s-a incercat sistematizarea raului. Calatorii straini vorbeau despre o gradina a Palatului plina de lamâi, portocali si rodii, plantati în ciubere, iar pe iaz erau amenajate insulite cu chioscuri pentru relaxare. Am gasit, în timpul sapaturilor, un debarcader de agrement si un havuz, o fântâna arteziana care era amplasata pe o insulita”, îsi prezinta Stela Cheptea descoperirile. Pentru ca debarcaderul nu mai poate fi refacut, iesenii vor putea admira în gradina publica de la Palas havuzul construit în vremea domniei lui Vasile Lupu si olanele care îl alimentau cu apa.

O întreaga istorie îngropata

De altfel, întreaga zona a Complexului Palas este plina de vestigii istorice descoperite cu ocazia sapaturilor. Echipa de arheologi a scos la lumina un sistem exterior de fortificatii, datând din secolul al XVII-lea, despre care nu se stia ca exista. „A existat un râulet care curgea din zona actualului magazin Moldova spre Iazul Domnesc. La 6-8 metri adâncime, pe râpa naturala a acestei ape, am gasit ziduri casetate si întarituri din lemn”.
Sapaturile arheologice au relevat întreaga evolutie atât a orasului, cât si a Curtii Domnesti. Au fost scoase la iveala strazi podite cu lemn, locuinte, sisteme de alimentare cu apa, fortificatii ridicate în secolul al XVIII-lea de armata rusa, dar si butoaie folosite de mestesugari. „Asa-numitele zacatori erau folosite pentru dubit pieile de animale. Am descoperit butoaie cu piei puse la murat, unele datând din vremea lui Vasile Lupu. Cercetarea ne-a ajutat sa întelegem dezvoltarea orasului începând din secolul al XV-lea”, explica Stela Cheptea, coordonatorul echipei de arheologi de la Palas.

Descoperirile au confirmat povestile

Specialistii considera ca descoperirile arheologice din incinta vechii Curti Domnesti sunt extraordinare si pot rescrie istoria. Profesorul Gheorghe Buzatu compara cercetarile efectuate acum de echipa coordonata de Stela Cheptea cu cele din anii ’70 si sustine ca activitatea arheologilor a confirmat banuielile istoricilor. „In anii ’70 s-a lucrat cu mijloacele moderne de atunci, dar, daca ma uit la ce se intampla acum, imi dau seama ca aceea a fost doar o zgarietura a pamantului. S-a ajuns sa se poata face cercetare arheologica si la 40 metri adancime, ceea ce este extraordinar. Descoperirile de la Palas au confirmat ceea ce noi stiam, banuiam, dar nu exista nici o confirmare. Sunt numeroase descrieri, facute de calatori straini care vorbeau frumos despre un palat, un lac si grajdurile domnesti, iar acestea s-au confirmat. Descoperirile arheologice ne ajuta pe noi si intr-un alt sens, mai practic, pentru ca trebuie sa incheiem capitolul care ne aseaza intr-un ev mediu barbar”, apreciaza profesorul Gheorghe Buzatu, reputat istoric iesean.

Vechi si nou, în Gradina publica

Sapaturile de la Palas nu sunt facute doar pentru descarcarea arheologica a zonei, ci si pentru scoaterea la iveala a unor fragmente de istorie. Mare parte din obiectele gasite vor fi expuse în gradina publica de la Palas, ce va fi construita pe fostul amplasament al Curtii Domnesti. Arheologii si arhitectii care vor lucra pentru amenajarea muzeului în aer liber, vor expune ruinele grajdului impresionant construit de Vasile Lupu, havuzul în stil oriental descoperit pe o insula a vechiului iaz, fragmente de zid, coloane de alimentare cu apa, un dispozitiv de tip roata, cu tractiune animala, folosit pentru alimentarea cu apa, si multe alte piese scoase la lumina dupa câteva sute de ani. Gradina publica de la Palas va îmbina, astfel, vechiul cu noul, modernismul cu istoria, pentru ca muzeul va avea alaturi o gradina realizata de peisagisti straini, teatru de vara, patinoar, lac cu o cascada, precum si multe piatete înflorate si suprafete înierbate.

Comentarii
 • ma tinel esti si tu un retardat de genul ” caut o prietena si nu gasesc, caut o prietena si nu gasesc ” sau ce ai …? eu cred ca esti retardat sau esti nicusor paduraru( adica dublu retardat ) … sincer as prefera sa se mai faca vreo 2 proiecte de genul asta in Iasi chiar sa fie si mai ilegale ca asta , dar sa fie facute … orasul asta trebuie sa se dezvolte ….

 • „Specialistii considera ca descoperirile arheologice din incinta vechii Curti Domnesti sunt extraordinare si pot rescrie istoria.” ?!?! si de aceea au fost rase de de pe suprafata pamantului.
  O crima odioasa consfintita de parvenitii vremii de astazi.
  Orice tara isi pune in valaore vestigiile. Peste tot s-au dezvoltat obiective turistice care atrag milioane de vizitatori.
  La Iasi s-a sters trecutul pentru a se construi niste blocuri banale, urate, care oglindesc ideea de inavutire a unor in detrimentul nostru, al patrimoniului, al atestarii noastre pe aceste meleaguri.
  Definitia investitorului cuprinde in mod definitoriu si investitia in folosul comunitatii. Aici nu este vorba de un investitor ci de un caz fara precedent de furt, crima si prejudicii inestimabile.

 • Cu atat mai mult, avand aceste vestigii si multe altele (despre care nu mai spune nimeni), Complexul Palas nu are ce cauta in acel loc!!! E tardiv oricum. As invita pe aplaudacii proiectului sa caute diferente intre ce s-a prezentat prima oara si ce e iesit!? Vi se pare la fel!? Si-au baut joc de Palat si e vina noastra ca i-am lasat!

Adauga un comentariu