Secretele istoriei

Desfasurarea conflictelor din timpul razboiului de Treizeci de Ani

Publicat: 08 ian. 2015
3

Inceputa in 1618, la Praga, prin aruncarea pe fereastra a doi dregatori imperiali, revolta Cehiei a fost inabusita de trupele lui Ferdinand al II-lea. Batalia de la Muntele Alb (1620) a fost urmata de o represiune sangeroasa, de confiscarea averilor nobilimii, de convertirea cu sila la catolicism.

Vezi si Ai idee ce reprezinta aceasta imagine?

Urmarindu-si planurile de a slabi puterea imparatului, Anglia, Olanda si Franta s-au straduit, cu bani si diplomatie, sa provoace in nordul Germaniei, mai intai, o interventie daneza (repede invinsa), apoi, una suedeza.

Vezi si
„Criminalul” tacut din timpul Primului Razboi Mondial

Gustav Adolf a murit in lupta de la Lützen (1632). Dar si dusmanul sau, Wallenstein, care-si formase o armata de mercenari, va fi ucis din ordinul imparatului. Ca si Mihai Viteazul, Wallenstein a cazut victima Habsburgilor, ostili oricarei politici independente in zona pe care o dominau. Din 1635 intra in lupta si Franta, care-i avea ca adversari pe spanioli (atat in sud, cat si in nord, in Flandra). Ea trimitea trupe in Germania, dar si ajutoare banesti in Portugalia si Catalonia, alimentand, astfel, focare de revolta impotriva Spaniei.

Adauga un comentariu