News Flash:

Desfiintarea unor orase si comune, analizata deja de guvern

25 Decembrie 2010
2203 Vizualizari | 0 Comentarii

Ministerul Administratiei si Internelor va face studii sa vada cum trebuie sa reorganizeze administrativ - teritorial România si ce orase si comune ar trebui sa dispara de pe harta

Într-un raspuns trimis Parlamentului, ministrul administratiei si internelor, Traian Igas, a recunoscut ca Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) vrea sa faca studii si analize care sa stabilieasca cât de eficente sunt administratiile locale din orase si comune si care sa stabilieasca  cum ar trebui reorganizat teritoriul administrativ-teritorial al tarii. „Pentru atingerea obiectivelor Programului de Guvernare 2009-2012, în domeniul reformei administratiei publice, o masura importanta o constituie elaborarea unui proiect privind reorganizarea administrativ-teritoriala a României si, în acelasi timp, promovarea unei politici de descurajare a initiativelor de înfiintare de noi comune si orase”, precizeaza ministrul în raspunsul trimis deputatului Mihaela Stoica. Aceasta a cerut, într-o interpelare, Ministerului Administratiei formarea unei comisii  mixte, formata din parlamentari si experti MAI, pentru elaborarea unui proiect de lege privind modificarea legislatiei referitoare la organizarea administrativ-teritoriala a României.

Guvernul va lua o decizie dupa finalizarea studiilor

„Ministerul Administratiei are în vedere elaborarea unor analize si studii privind problematica reorganizarii administrativ-teritoriale a României, inclusiv prin demararea unor proiecte finantate prin Programul Sectorial pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative, care sa poata fundamenta viitoarele decizii în acest domeniu”, a mai explicat Igas în documentul transmis Parlamentului.
Deputatul Stoica a explicat ca legislatia ar trebui schimbata, în sensul în care autoritatile  judetene ar trebui sa decida schimbarea statutului unei localitati si ce conditii trebuie sa îndeplineasca o localitate pentru a deveni comuna sau oras, dar astfel încât autoritatile locale sa primeasca  fonduri suficiente pentru gestionarea atributiilor primite în urma procesului de descentralizare.

Deputatii dezbat desfintarea a 60% din comune si 30% din orase

EVZ a prezentat la începutul lunii noiembrie ca parlamentarii analizeaza un proiect care prevede desfiintarea a a 60% dintre comune si 30% dintre orase. Potrivit proiectului de lege aflat în dezbaterea Parlamentului, pentru a-si pastra statutul, o comuna trebuie sa fie populata de cel putin 5.000 de cetateni cu drept de vot. Iar statisticile MAI arata ca, în acest moment, nu mai putin de 2.102 comune dintre cele 2.630 existente au mai putin de 5.000 de locuitori. Iar, daca proiectul de lege va fi adoptat si va intra în vigoare, si o parte dintre orase risca sa fie decazute din rang. Motivul: documentul prevede ca un oras va trebui sa aiba cel putin 10.001 locuitori.
Potrivit Institutului National de Statistica, 117 orase din cele 317 existente numara mai putin de 10.000 de locuitori. „Noua structura administrativ - teritoriala ar urma sa intre în vigoare de la 1 ianuarie 2012, iar alegerile locale si generale din acel an se vor face pe structura rezultata în urma reorganizarii”, se precizeaza în proiectul initiat de senatorul Dobra Nicolae.

Primariile au datorii de peste doua miliarde de euro

Potrivit datelor guvernamentale, localitatile din România au datorii de peste aproximativ 2,6 miliarde de euro. În timp ce unii primari au contractat credite de pe piata libera, altii au facut credit de eurobonduri sau au împrumutat bani de la bancile europene.
În timp ce la noi, statul aloca bani de la bugetul central pentru autoritatile locale care intra în incapacitate de plata, în alte tari, primariile cu datorii prea mari, care nu reusesc sa-si plateasca nici macar cheltuielile curente, sunt desfiintate. De exemplu, în SUA legislatia prevede ca orasele care nu-si mai pot plati cheltuielile curente vor intra în faliment, adica vor disparea.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1352 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012042 (s)