Titlurile zilei

Deși ar fi putut fi doar un tânăr de bani gata, a ales să intre puternic în afacerile familiei. Așa a ajuns acum să învârtă sute de mii de euro la Iași și este într-o continuă ascensiune (Exclusiv)

Publicat: 23 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Deși ar fi putut fi doar un tânăr de bani gata a ales să intre puternic în afacerile familiei. Așa a ajuns acum să învârtă sute de mii de euro la Iași și este într-o continuă ascensiune Exclusiv
Cosmin Rotaru este unul dintre tinerii din Iași care a accesat 50.000 de euro, fonduri europene acordate de AFIR

Cosmin Rotaru, unul dintre tinerii din Iași care a accesat fonduri europene, merge des în străinătate la fermieri pentru a vedea cum fac aceștia agricultură și ce tehnologii folosesc. Experiența acumulată la aceste ferme din Europa l-a ajutat pe tânărul din comuna Ruginoasa să dezvolte o afacere de succes, care valorează 300.000 de euro. Anul acesta, el a obținut 50.000 de euro prin submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri – și a cumpărat trei utilaje agricole

Tânărul Cosmin Rotaru, din Iași, a preluat afacerea familiei și a dezvoltat-o cu ajutorul fondurilor europene. Spune că merge des în străinătate la fermieri cu experiență, pentru a învăța cât mai multe despre cum rezistă afacerile lor. Ieșeanul are doar 26 de ani, dar administrează o afacere de 300.000 de euro. Anul acesta a obținut alți 50.000 de euro, bani europeni, pentru a dezvolta afacerea.

„Am îmbunătățit parcul de utilaje agricole cumpărând trei utilaje noi. Părinții mei lucrează în agricultură, unchii mei – la fel, deci am crescut într-o familie de agricultori. M-am născut în fermă (n.r. – râde). Nu a fost greu să duc mai departe tradiția familiei. Noi avem acum 100 de capete de Bălțată Românească și ne ocupăm de 60 de hectare de teren agricol, din care 10 hectare sunt pășuni. Acum plec în Franța să văd o fermă! Am fost în toată Europa și am văzut cum se face agricultură. E normal să văd cum sunt fermele din străinătate, pentru că, așa, văd tehnologii, înțeleg cum mă pot dezvolta. Sunt diferențe, chiar mari, între agricultura din Europa și cea de la noi. Poate și prin prisma faptului că statul ajută agricultorii cu subvenții mari”, spune Cosmin Rotaru, tânăr fermier din comuna Ruginoasa.

Cosmin Rotaru: „Cert e că sunt alte interese la mijloc, care denigrează agricultura”

Tânărul fermier din Iași spune că agricultura din România nu este sprijinită așa cum se întâmplă în alte state europene. Domeniul s-a dezvoltat în Europa datorită subvențiilor mari primite de la stat, ceea ce nu se întâmplă la noi. Mai mult, el spune că prețul oferit de procesator pentru laptele de vacă reprezintă o bătaie de joc la adresa crescătorilor din țară.

„Prețul pe litrul de lapte, în România, e derizoriu. Noi vindem cu 1,2 lei litrul. Cheltuielile sunt mari cu ferma, cu pompele, cu sistemul de adăpare. Apa pentru 100 de capete e mai scumpă decât prețul primit pentru lapte. S-au închis ferme și vor fi din ce în ce mai puține. Dacă nu se intervine pe partea asta, vor crește importurile! Nu știu dacă e vorba despre ignoranță din partea autorităților. Cert e că sunt alte interese la mijloc, care denigrează agricultura. Eu mă gândesc în fiecare zi să renunț la fermă, dar mă gândesc și la cât au muncit părinții mei și eu ca să avem această fermă și cât am investit și… merg mai departe”, mai spune tânărul fermier Cosmin Rotaru, în vârstă de 26 de ani.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare și povestea lui Marius Postolache, tânăr legumicultor din comuna Probota, județul Iași.

Tânărul fermier din Iași consideră că litrul de lapte ar trebui să fie de minimum 1,7 lei

Tânărul fermier ieșean mai spune că speră ca prețul la litrul de lapte să ajungă la 1,7 lei pentru ca agricultorii să poată reuși să amortizeze cheltuielile. Crescătorul mai spune că, în ceea ce privește producția de anul acesta la lucernă și porumb, a fost cea mai bună din ultimii 10 ani.

„Pentru ca o fermă de la noi să fie ca în Vestul Europei, în primul rând trebuie ca agricultorii să primească un preț corect pentru produsul finit. Cel care își permite să investească profitul în dezvoltarea fermei primește un preț corect pe produsul finit. Să modernizeze adăpostul, să ajungă la un nivel mai înalt. Litrul de lapte ar trebui să fie de minimum 1,7 lei, la noi, în România. Noi sperăm la o creștere a prețului la lapte. Dacă pe zootehnic e dificilă situația, pe vegetal, anul acesta, nu ne putem plânge. Am avut producție foarte bună de pe cele 50 de hectare cu lucernă și porumb. A fost, cred, cel mai bun an din ultimii 10 în agricultură, din acest punct de vedere”, mai spune Cosmin Rotaru.

Fondurile europene pentru tinerii fermieri s-au epuizat înainte de termen.

Adauga un comentariu