Actualitate

Despagubiri pentru fermierii afectati de seceta. Care va fi suma acordata pe fiecare hectar?

Publicat: 19 aug. 2015
1

@ Pe teritoriul judetului Iasi, pagubele arsitei se ridica la zeci de mii de hectare @ Fermierii ieseni si firmele private care cer despagubiri mai mari decat cele prevazute in ajutorul de minimis trebuie sa astepte acceptul comisiei europene pentru acordarea fondurilor @ Potrivit unor surse, ajutorul oferit pe hectar este de 100 lei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale mai are nevoie de acceptul comisiei europene, pentru despagubirea persoanelor juridice si a firmelor private din fonduri europene, in cazul acordarii unor despagubiri mai mari decat cele prevazute in ajutorul de minimis, de 100 lei pe hectar. Persoanele fizice, individuale sau intr-o forma de asociere, care au terenurile afectate de seceta, sunt nevoiti sa notifice comisiile de analiza de pe langa prefecturi pentru aplicarea la ajutoarele de minimis oferite din bugetul national, care nu depasesc 15.000 de euro pe o perioada de 3 ani.

Acestia vor primi in limita disponibilitatii ajutoarele oferite, acestea fiind de 100 de lei/hectar. De asemenea, Ministerul Agriculturii si a Dezvoltarii Rurale ia in calcul mai multe masuri pentru compensarea fermierilor. Reducerea impozitelor datorate pe baza normei de venit proportional cu pierderile suferite, pentru fermierii care au inregistrat pierderi, datorate fenomenelor meteorologice nefavorabile, de peste 30 de procente din suprafetele destinate productiei agricole, este una dintre masuri.

Firmele private si persoanele juridice, mai asteapta

Solicitantii ajutoarelor de o valoare mai mare de 15.000 de euro vor trebui sa astepte o analiza a terenurilor afectate de catre comisia de pe langa prefectura, pentru ca mai apoi Ministerul de Agricultura si Dezvoltare Rurala sa ceara acordarea fondurilor de catre comisia europeana. In urma unui raspuns favorabil si acestia vor avea posibilitatea primirii unor despagubiri pentru terenurile afectate de intemperii, de asemenea in limita fondurilor disponibile alocate din bugetul de stat.

„Fermierii mici, trebuie doar sa notifice comisiile de analiza pentru ca apoi sa primeasca ajutorul, fara a fi nevoie de acceptul Comisiei Europene. Firmele si persoanele juridice, in schimb, vor avea nevoie de acceptul comisiei, si asta presupune o luna pentru a-i notifica, o luna de discutii, ca intr-un final sa primeasca un raspuns si, cel mai probabil, inca o luna pentru alocarea fondurilor europene celor in nevoie. Poate prin noiembrie vor primi si ei banii” a declarat Magneriu Jalba, specialist la Directia Agricola Judeteana Iasi.

Adauga un comentariu