Actualitate

Despre acest medic ar trebui sa se vorbeasca zilnic. Putini stiu ce a fost in stare sa faca

Publicat: 23 apr. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Despre acest medic ar trebui sa se vorbeasca zilnic. Putini stiu ce a fost in stare sa faca
1

@ Acum doi ani a fost nevoit sa renunte la activitatea zilnica din clinica pe care a condus-o ani de zile, dar macar de doua ori pe saptamana se reintoarce pentru a-si ajuta colegii mai tineri @ Este primul medic din Iasi care a facut o interventie chirurgicala de asemenea amploare
 
Prof. dr. Costica Novac este omul care a realizat tranzitia intre doua epoci in ceea ce priveste chirurgia ieseana. Este medicul care a realizat primul transplant renal din Iasi, impreuna cu echipa sa de medici de la sectia de urologie a Spitalului C.I. Parhon. Pana in anul 2013, cand a implinit varsta pensionarii, medicul numara deja mai bine de 100 de transplanturi renale.

„Primul lot de transplant renal l-am efectuat in octombrie anul 2000 sub indrumarea directa a colectivului condus de prof. dr. Ionel Sinescu de la Spitalul Fundeni. Mi-aduc aminte exact cum profesorul Sinescu venise pregatit cu absolut orice amanunt care era necesar operatiei de transplant. La centru de la Fundeni erau obisnuiti deja cu astfel de interventii. Dupa primele 5 cazuri efectuate sub indrumarea sa, la al saselea profesorul Sinescu ne-a anuntat ca nu mai poate sa asiste pentru ca este prins cu treaba la Bucuresti. Noi efectuasem si pana atunci operatiile de transplant, insa impreuna cu echipa de la Bucuresti. Interventia chirurgicala a decurs cat se poate de normal sub indrumarea mea si a fost o reusita. Doctorul Sinescu m-a sunat apoi sa ma felicite si sa-mi comunice ca de-acum incolo nu mai e nevoie de el. A fost o metoda subtila si diplomata a dansului”, a declarat prof. dr. Costica Novac.
 
 Reactia oamenilor il emotiona
 
Un lucru pe care nu poate sa-l uite si care l-a marcat emotional pe chirurgul Novac a fost reactia oamenilor dupa ce beneficiau de transplantul renal. „Bolnavii cu insuficienta renala cronica se puteau distinge foarte usor de ceilalti pacienti. Erau niste oameni palizi la fata, slabiti, cu o atitudine caracteristica. Erau si epuizati dupa orele de dializa pe care trebuiau sa le efectueze de cel putin trei ori pe saptamana. Transplantul renal a reprezentat o sansa la viata normala pentru acesti pacienti descurajati. Cand le vedeai reactiile dupa ce primeau un rinichi nou nu avea cum sa nu te cuprinda emotiile. Unora nici nu le venea sa creada schimbarea pe care o observau. Era ca un soc pentru ei”, a declarat chirurgul Novac.
 
„Meritele sunt ale intregii echipe”
 
Cand vine vorba de Centrul urologic de la Spitalul Parhon, medicul care a efectuat zeci de operatii de transplant spune ca meritele sunt ale intregii echipe. „La o operatie de transplant participa o intreaga echipa formata din medici si asistenti. Imi aduc aminte un moment din timpul unei operatii cand pe jos a cazut o picatura aproape neobservabila de sange. O asistenta a sters intr-o secunda acea picatura care poate in alte conditii ar fi reprezentat ceva neobservabil. Insa in sala de operatie nu exista asa ceva. Concentrarea este atat de mare, incat niciun detaliu nu poate scapa neobservat. Acea mica pata de sange era un «intrus» in sala de operatie, iar asistenta a observat acest lucru. De aceea spun ca meritele interventiilor reusite pe care le-am avut in ultimii ani se datoreaza intregului colectiv”, a declarat prof. dr. Costica Novac.

Chirurgul care a facut prima operatie de acest tip la Iasi se arata multumit de evolutia transplantului renal si considera ca oamenii au inceput sa fie mai receptivi. „In majoritatea cazurilor, noul rinichi a provenit de la donatori in viata. Insa, un lucru bun este acela ca, in ultimul timp, numarul familiilor care accepta prelevarea de organe de la un membru aflat in moarte cerebrala a crescut considerabil”, a spus chirurgul. Revine in clinica pe care a condus-o ani de zile de doua-trei ori pe saptamana si nu ezita sa ofere ajutor colegilor mai tineri. Pentru ca in urma cu doi ani s-a pensionat, mare parte din timp o petrece la clinica pe care o detine in Iasi.

Adauga un comentariu