Eveniment-Social

Despre corupti

Publicat: 16 oct. 2007
1

Fericiti ca au vazut la televiziune primul functionar public de rang inalt acceptand spaga, cativa activisti ai societatii civile vor lua vineri la Iasi in discutie coruptia in scolile din invatamantul preuniversitar, probabil impreuna cu profesori (am fost invitat si eu), elevi, parinti si in prezenta presei. Sigur, coruptia este o mare problema a societatii dar, in calitate de dascal, nu o vad in scoala. Sa se materializeze spaga in scoli prin florile de la inceputul anului sau prin martisoarele de 1 Martie? Nu pot sa cred! Spun unii ca profesorii primesc cadouri ce contin cutii cu bomboane de ciocolata, cafea, tigari sau sticle cu bauturi alcoolice. Or fi si astfel de profesori, foarte putini, nu pot nega, dar sunt convins ca nu o considera spaga, ci o atentie pe care si ei o dau la frizerie, primarie sau vreo Marie. Oricum ar fi, societatea civila ar trebui sa-i planga pe acesti profesori, nu sa-i blameze. Care om renunta la principiile si demnitatea lui pentru un „cadou” de tipul celor insirate mai sus, ce nu valoreaza mai mult de cateva zeci de lei?

Doar muritorii de foame si nici macar acestia. Or fi si profesorii, ca si alte categorii de romani, curve, dar parca nu-s de pe centura, ci mai de la centru. Daca poate afirma cineva cu dovezi ca da mii de Euro pentru note mai mari care conteaza la inscrierea la liceu sau la facultate sau pentru a trece cu vederea unele abateri disciplinare, atunci da, putem vorbi de coruptie in scoli. Asa insa vorbim doar de note din mila, sila, pila, dar nu de coruptie si corupti.
De ce nu vorbeste nimeni de modul in care societatea apreciaza valoarea sociala a muncii prestate de un profesor? Un calcul simplu arata un venit mediu net in invatamantul preuniversitar de circa doua sute cincizeci de Euro lunar. Asta inseamna trei mii de Euro pe an, treizeci de mii in zece ani, o suta- o suta douazeci de mii intr-o viata la catedra. Daca n-ar cheltui nimic din ei, ceea ce este imposibil, un profesor de matematica, spre exemplu, ar putea cumpara un apartament nou, de marime medie, intr-un bloc construit prin Proiectul Palas. Halal apreciere! Si unii mai au tupeul sa vorbeasca de profesori corupti. Sa nu fiu eu ancorat in realitate? Sa fie scoala institutia cea mai corupta din Romania? Le doresc participantilor la dezbaterile de peste trei zile sa afle raspunsul corect. La o asa tema de dezbatere ma simt jignit sa particip.

Comentarii
Adauga un comentariu