Actualitate

Despre loialitate si tradare in PNL si PSD

Publicat: 28 iun. 2019

Se consuma momente cruciale de o parte si de alta a liniei de transee in interiorul ambelor partide. Si este cel mai potrivit moment sa vorbim putin despre loialitate si tradare. Pentru a fi mai clar, am ales doua exemple. Aparent, fara vreo legatura intre ele. Crin Antonescu pentru PNL si Codrin Stefanescu pentru PSD. Si voi incepe cu ce e mai rau.

Executarea sumara a domnului Rares Bogdan

Crin Antonescu a fost tradat de trei ori la rand intr-un interval de timp record. La tradat cu cinism partenerul sau din USL, Victor Ponta. Cu care avea o intelegere ferma, impartasita intregii lumi. Si parafata de ambele partide. Ponta urma sa devina prim-ministru si a devenit. Iar Crin Antonescu, conform intelegerii, trebuia sa fie sustinut de ambele partide pentru a candida la alegerile prezidentiale. Unde ar fi castigat fara probleme. Dar Ponta l-a tradat. L-a tradat pentru ca, in secret, a facut un alt pact. Cu statul subteran. Daca i-ar fi iesit, el urma sa devina presedinte, George Maior, directorul SRI, prim-ministru, iar micutul sau aliat politic, Gabriel Oprea, sef al Serviciului Roman de Informatii. Crin Antonescu aflase din timp de tradare. Chiar a doua zi dupa ce fusese perfectata infama intelegere. Aflase de la mine. Dar nu a crezut. A avut mai multa incredere in partenerul sau politic, Victor Ponta. Si asta l-a costat.

A doua tradare s-a produs la scurt timp dupa ce l-a adus pe Klaus Iohannis in politica mare de la Bucuresti.  In primul moment favorabil, acesta i-a facut vant peste bord. I-a luat locul atat in calitate de presedinte PNL, cat si de candidat prezidential. Si nu i-a ajuns. L-a executat in continuare, pana cand s-a ales praful si pulberea din cariera politica a lui Crin. Si nici acum, dupa atatia ani, Iohannis nu l-a lasat sa scoata capul la suprafata. Si astfel Crin Antonescu a devenit nepotrivit pana si pentru un rol de candidat europarlamentar.

A treia tradare este mai dureroasa decat primele doua. L-au tradat oamenii din partid. A doua tradare, fara a treia tradare, nu se putea implini. Cei mai apropiati colaboratori i-au intors pur si splu spatele lui Crin Antonescu. Si asta dupa ce ii ajutase pe fiecare in parte sa se ridice si sa dobandeacsa relevanta si puterere. Unii chiar in exces. Unora Crin le-a dat o putere discretionara. De care s-au folosit pentru a-si construi gasti in interiorul partidului si pentru a-si culca la pamant adversarii. Si astfel, cu exceptia acestor tradatori, in jurul lui Crin Antonescu s-a creat o zona de pamant parjolit. Chiar atunci cand ar fi avut mai multa nevoie de sustinatori.

Cinismul aproape barbar cu care a fost tradat si executat Crin Antonescu nu poate avea echivalent decat privind in oglinda loialitatea de care a dat dovada in situatii limita un alt personaj, membru marcant al PSD. Codrin Stefanescu. Si tot de trei ori.

Va amintiti cum a fost executat de catre Laura Codruta Kovesi, la comanda lui Traian Basescu, Adrian Nastase? Cei doi s-au infruntat in alegerile prezidentiale si nici astazi nu este foarte clar cum de a castigat Basescu la mustata. Dar primul lucru important pe care l-a afirmat, primul angajament pe care si l-a asumat, a fost ca-l va calca pe cap pe Nastase, dupa ce ii va fi pus capul pe marginea rigolei. Ceea ce a si facut. Paralizati de violenta atacului penal la care a fost supus Nastase, cei mai multi lideri PSD au amutit. Si au facut vid in jurul acestuia. Au acceptat sa fie debarcat rand pe rand din toate functiile. Inclusiv din cea de presedinte al Camerei Deputatilor. Au rasucit cutitul pe care i-l infipsese Basescu in spate cu ajutorul procurorilor. Si un singur personaj i-a ramas loial. Si a stat langa Nastase pana in ultima clipa. A riscat atat de mult, incat presedintele de instanta l-a dat afara din sala de judecata. Acest personaj este Codrin Stefanescu.

Acelasi Codrin Stefanescu pe care mai tarziu l-am regasit langa Victor Ponta in cele mai controversate momente ale carierei politice a acestuia. Codrin Stefanescu este unul dintre primii oameni politici, desigur dupa Crin Antonescu, pe care l-am informat in detaliu asupra rolului duplicitar pe care

il juca partenerul sau de partid. Asupra intentiilor reale ale acestuia. Asupra statutului sau de acoperit. De jucator al statului subteran. Nici Codrin Stefanescu nu a crezut. Si i-a ramas loial lui Ponta. Pana in ultima clipa. Pana cand Ponta si-a dat arama pe fata. Si a inceput sa-si atace cu o violenta din ce in ce mai mare propriul partid.

A treia oara, acelasi Codrin Stefanescu i-a ramas loial pana la capat lui Liviu Dragnea. Chiar si cand acesta renuntase la orice forma, fie ea si simbolica, de conducere colectiva. Cand se izolase intr-un cerc inchis, desenat in propriul partid. Cand se credea Dumnezeu. Codrin Stefanescu a ramas strangand din dinti loial, alaturi de Dragnea. Loial a ramas si dupa ce Dragnea l-a executat luni de zile. Pana cand a revenit la varful partidului, Dragnea l-a transformat pe Codrin Stefanescu intr-un neica nimeni. Si din nou i-a ramas loial, pana cand liderul PSD a fost aruncat dupa gratii. Si astazi ii mai este loial. Pentru ca, in ciuda divergentelor, au impartasit si impartasesc cateva principii si credinte comune.

De ce am ales aceste doua exemple, aparent fara nicio legatura intre ele? Pentru ca primul exemplu ne arata cat de hidoasa este tradarea, fie ea si politica, cat de departe poate merge aceasta tradare si ce consecinte nefaste poate juca tradarea in viata unui partid. Pentru ca PNL, in urma triplei tradari a lui Antonescu, a devenit un partid blestemat. Nu s-a mai ridicat niciodata la ceea ce era candva. Si nici nu se va mai ridica mult timp. Nici macar prin furtul alegerilor. Iar cel de-al doilea exemplu ne infatiseaza virtutiile loialitatii. Ale unor loialitati care nu sunt neaparat aducatoare de beneficii pentru sine. Chiar dimpotriva. Dar care pot innobila imaginea unui partid. Vai de partidul care are prea multi tradatori. Si cinste partidului in care loialitatea isi mai poate spune cuvantul. Iata, Crin Antonescu este astazi un caz tragic de jucator politic mort. In timp ce Codrin Stefanescu, loial fata de oameni, dar mai ales loial fata de principiile pe care si le-a asumat, continua sa ramana in picioare drept si curajos si sa se lupte cu constiinta ca, pierzand o batalie, nu pierde si razboiul.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit