International

Despre Margaret Thatcher: „Dormea la summituri. Aproape cadea de pe scaun si se prindea de geanta”

Publicat: 13 oct. 2014
1

Margaret Thatcher dormea la summituri, printul Philip este un „prost”, iar casatoria dintre Diana si Charles a fost un „caz idiot”, potrivit fostului cancelar german Helmut Kohl, ale carui opinii au fost publicate intr-o noua carte, in care sunt criticati si Angela Merkel si Mihail Gorbaciov.

Potrivit editiei electronice a cotidianului The Guardian, opiniile lui Helmut Kohl, exprimate in peste 600 de ore de interviuri cu jurnalistul Heribert Schwan, au fost publicate de acesta in cartea „Legacy: The Kohl Transcripts” (Mostenirea: Stenogramele Kohl), editata impotriva vointei fostului cancelar german. De altfel, avocatii lui Kohl ar incerca in continuare sa obtina stergerea a 115 citate din carte.

Citeste si Despre Angela Merkel: „Nu stie sa manance cu furculita si cutitul’

Un extras publicat in Der Spiegel prezenta opiniile critice ale lui Kohl la adresa actualului cancelar german, Angela Merkel, si a fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, pe care in 1990 il numea prietenul sau. Despre protejata sa, Angela Merkel, fostul cancelar spunea ca era o femeie „care nici nu stia sa manance cu furculita si cutitul”. „Gorbaciov a privit peste cartile sale si a realizat ca a ajuns la sfarsit si nu isi mai poate sustine regimul”, afirma Kohl, adaugand: „Ce ramane in urma lui este ca a scapat de comunism, partial impotriva vointei lui si fara violenta si varsare de sange”.

Dupa publicarea intregii carti reiese ca, potrivit lui Kohl, fostul premier britanic Margaret Thatcher obisnuia sa adoarma la summiturile G7. „Aproape cadea de pe scaun si se prindea de geanta”, i-a declarat Kohl lui Schwan.

Citeste si Premiul Nobel pentru Pace: Bill Clinton, Helmut Kohl si UE, printre cei 231 de candidati

Opinia sa privind casatoria dintre Diana si printul Charles este dura: „Casatoria lor a fost un caz absolut idiot. Daca ea ar fi devenit regina imediat, si-ar fi jucat rolul in pat, producand trei printi – si cu asta si-ar fi jucat rolul pentru tara. In schimb, femeia trebuia sa calatoreasca prin lume si sa discute cu primarii peste tot si s-a irosit”.

In timp ce pe printul Charles il considera un personaj prietenos, Kohl avea cu totul alta parere despre printul Philip: „der Edinburgh ist ein dummkopf (ducele de Edinburgh este un prost)”.

Citeste si Sotia lui Helmut Kohl, violata la 12 ani de soldatii sovietici

Relatia lui Kohl cu presedintele american Bill Clinton era distanta, in schimb il aprecia pe Ronald Reagan, considerand ca acesta era „subestimat”. „Toata lumea credea ca Reagan era ca un bufon, un actor”, afirma fostul cancelar, adaugand: „Mi-am dat seama ca nu stia nimic despre Europa, dar ca era dispus sa asculte”.

Adauga un comentariu