Magazin

Despre secretele unui zambet frumos

Publicat: 12 dec. 2011
1

Estetica faciala reprezinta acel teritoriu unic de sensibilitate si frumusete umana, cu profund impact asupra comportamentului individului în societate, modificându-si conceptul în functie de epoca, cultura, spatiu.

Aspectul facial este esential în stabilirea relatiilor interumane, tarâm de manifestare a emotiilor, bucuriei, tristetii, suferintei, ale caror valente de concret si sublim rezida în armonia dintre forma, culoare si proportie.

Traim într-o societate aflata sub semnul exigentei estetice si, în acest context, statusul oro-dentar joaca un rol deosebit de important. Care este secretul zâmbetului frumos, încrezator, al oamenilor de succes?

Din ce în ce mai des avem pacienti care îsi doresc albiri. Este foarte important sa alegem un tip de albire care sa nu fie daunator pentru structura dintelui, pe termen lung, cu ajutorul unor dispozitive numite gutiere. Si cariile localizate la dintii frontali altereaza imaginea de armonie, în vederea restabilirii acesteia fiind foarte importanta alegerea biomaterialelor având culoare identica cu dintele. Acest element, corelat cu un tratament corect, va conduce la rezultate foarte bune.

În situatiile în care dintii frontali au un aspect pigmentat sau cu obturatii ce au modificat aspectul coloristic, pot fi aplicate fatete integral ceramice, ce presupun o preparare minim invaziva, putând restabili parametri optimi ai dintilor cu mentinerea vitalitatii acestora.

Sunt foarte multe situatii în care dintii din zona anterioara sunt distrusi sau absenti, instalându-se starea de edentatie, care, în functie de amplitudine, influenteaza aspectul facial, oferind acea imagine de persoana îmbatrânita, indiferent de vârsta reala. Mergând evolutiv cu gradul de distructie dentara si cu tipul de edentatie, protezarile pot fi realizate din ceramica pe metal sau nemetalice – cum ar fi ceramica pe zirconiu -, sau integral ceramice. Restaurari fixe de înalta exigenta pot fi realizate pe implante, acele substitute protetice ce înlocuiesc dintele natural.

Stomatologia moderna restaurativa cultiva naturalul sub toate aspectele, substitutul, artificiul integrându-se impecabil în echilibrul dento-facial.

În ceea ce priveste protezele mobile, acestea pot avea, prin forma si culoarea dintilor, un aspect natural, care sa disimuleze artificiul. Astfel, montarea dintilor poate simula incongruenta dentara avuta de pacient odinioara, în acelasi timp alegerea dintilor cu unghiuri rotunjite subliniind blândetea si feminitatea, iar liniile clare redând forta si masculinitatea.

Frumosul, cu toate nuantele acestuia, îmbinat armonios cu naturalul, în contextul unor biomateriale si tehnologii performante în teritoriul medicinei dentare, creeaza premisele regasirii unui zâmbet cald.

Tags:
Adauga un comentariu