Despre sforait

Publicat: 13 mart. 2011

Sforaitul este o tulburare a somnului care de cele mai multe ori impiedica odihna pe timpul noptii. In plus, sforaitul sever reprezinta un prim simptom al unor grave afectiuni respiratorii.

Specialistii spun ca ceea ce auzim cand cineva sforaie este rezultatul unui blocaj al fluxului de aer prin gura sau nas, noteaza The Huffington Post.

Blocajul, oricat de mic este, poate determina vibrarea tesuturilor cailor aeriene. Acestea se lovesc de partea posterioara a gatului ducand astfel la aparitia unui sunet, a sforaitului.

De ce sforaim

Sforaitul apare mai ales la persoanele supraponderale. Obezitatea, prin depunerea de grasime la nivelul gatului, ingusteaza caile aeriene.

Congestia nazala care apare in timpul racelii sau din cauza unor afectiuni respiratorii poate fi un principal factor care duce la aparitia sforaitului. Cei care au astfel de probleme intampina greutati in respiatie.

Si alcoolul este vinovat de prezenta sforaitului. In cazul celor cu astfel de obiceiuri se produce o relaxare crescuta a musculaturii din peretii conductului aerian. Acestia se prabusesc in interior si se ingusteaza calea aeriana.

Nu ezita vizita la medic

Cei care au probleme cu sforaitul sunt sfatuiti sa nu ezite sa recurga la sfatul specialistului, a carui misiune este de a efectua un control amanuntit al nasului, gurii si gatului, pentru a descoperi unde este exact problema.

Totodata, in momentul in care aveti dureri de cap dimineata si somnolenta excesiva, contactati imediat medicul. Studiile au aratat ca persoanele care sforaie zgomotos sunt mai expuse sa aibe sindrom metabolic, un cumul de factori care pot cauza aparitia bolilor de inima, diabetului si accidentelor vasculare.

In plus, daca in timpul somnului respiratia se opreste temporar (apnee) pacientul poate avea o boala grava numita apnee de somn. Aceasta poate dura minimum zece secunde, iar reluarea respiratiei se face de cele mai multe ori cu un sforait zgomotos. Apneea in somn poate contribui la scaderea nivelului oxigenului din sange.

Sforaitul poate dauna grav si vietii de cuplu, somnul partenerului fiind serios afectat. In plus, sunt cupluri care dorm separat din aceasta cauza.

Pentru a scapa de sforait este recomandata evitarea consumului de alcool inainte de culcare, eliminarea kilogramelor in plus si schimbarea pozitiei pe o parte in timpul somnului.loading...

Adauga un comentariu