Destinatii turistice

Destinatie de vacanta: Zimbabwe – FOTO

Publicat: 25 ian. 2012

Zimbabwe este una dintre tarile importante din Africa. Cu o cultura care dateaza de mii de ani si darul unei frumuseti naturale abundente, Zimbabwe poate fi pe placul oricarui vizitator. Iata cele mai fascinante detalii despre „Taramul lui Ofir”.

Istorie si politica

Initial, tara a fost cunoscuta sub numele de Rhodesia de Sud. Numele s-a schimbat intr-o perioada de timp in Rhodesia, urmata de Zimbabwe Rhodesia. Tara este in prezent cunoscuta sub numele de Republica Zimbabwe. Tarile arabe din Orientul Mijlociu si Portugalia au fost cativa dintre partenerii comerciali ai Zimbabwei in vremurile de demult. Tara a fost cercetata pe scara mare de catre exploratorul David Livingstone. A fost o colonie britanica imperiala sub numele de Rhodesia de Sud detinuta de Compania Britanica din Africa de Sud. Aceasta si-a castigat independenta politica la data de 18 aprilie 1980. Robert Mugabe a fost ales presedinte si comandant sef al Zimbabwei cand aceasta si-a castigat independenta si continua sa fie si astazi.

Guvernul a fost republica semi-prezidentiala pana la declararea independentei Republicii Zimbabwe. In anul 1987, Mugabe a revizuit constitutia si a eliminat postul de prim-ministru pentru a forma un sistem prezidential executiv. Au existat numeroase rascoale impotriva conducerii guvernului, deoarece s-a sustinut intotdeauna ca alegerile au loc prin intermediul infractiunilor cum ar fi fraude si voturi trucate.

Localizare

Zimbabwe este situata in sud-estul Africii. Fiind o tara fara iesire la mare, Zimbabwe are ca frontiere politice pe Africa de Sud la sud, Mozambic la est, Zambia la nord-vest si Botswana la sud-vest. Tara se intinde intre raurile Zambezi si Limpopo, la 20°0’0” latitudine sudica si 30°0’0′ longitudine estica. Cea mai inalta portiune din Zimbabwe este Muntele Nyangani, cu o inaltime de 2592 metri.

Suprafata si relief

Suprafata totala a Zimbabwe este de 390580 km patrati din care 3910 km patrati sunt acoperiti de mase de apa si de 386670 km patrati sunt terenuri uscate. Lungimea totala a frontierei tarii ajunge la 3066 km, din care imparte aproximativ 1231 km cu Mozambic, 797 km cu Zambia, 813 km cu Botswana si doar 225 km cu Africa de Sud.

Intregul teren al Zimbabwei este alcatuit dintr-un platoul central fertil si munti inalti in partea de est. Relieful este de o bogata diversitate, sub forma de pajisti de savana, paduri, munti de granit, mauri, rauri si campii fertile.

Resurse

Zimbabwe a fost intotdeauna cunoscuta ca tara legendara a lui Ofir sau tara antica care a fost o sursa bogata de fildes si aur pentru Hiram, Solomon si Sheba. Chiar si astazi, terenul este binecuvantat cu mine abundente de aur, cupru, minereu de fier, nichel, litiu, platina, carbune, crom si azbest.

Climat

Zimbabwe are un climat tropical moderat. Exista ploi abundente intre lunile noiembrie si martie ale fiecarui an.

Vegetatie

Vegetatia predominanta pe platoul central este reprezentata de arborii msasa. Alte foioase gasite pe acest teren sunt mopani, baobabi, palmieri de savana si erica giganta.

Fauna

Aceasta tara a avut o fauna bogata in timpurile primitive. Cu toate acestea, s-a practicat un intens braconaj pentru fildes destui de multi ani. Zimbabwele este cunoscut pentru animale cum ar fi lei, elefanti, bivoli salbatici, leoparzi, rinoceri, hipopotami, berbeci de apa, zebre, porci, vulpi, vidre, gorile, cimpanzei, babuini, girafe, etc. Zimbabwe este o tara proeminenta pe lista de safari africane.

Populatie si cultura

Incepand cu iulie 2011, populatia din Zimbabwe a ajuns la doar 12000 de locuitori. Speranta de viata este slaba datorita problemelor severe de SIDA, mortalitatii infantile si saraciei. Tara este cunoscuta pentru triburile Zulu, Vadoma, Shona si Lemba. Populatia alba reprezinta doar 1% din totalul populatiei.

tribul Zulu

tribul Zulu, Zimbabwe

tribul Vadoma

tribul Vadoma, Zimbabwe

tribul Lemba

tribul Lemba, Zimbabwe

Religia proeminenta este crestinismul cu un numar mic de locuitori ce se inchina zeitatilor tribale traditionale. Limba oficiala din Zimbabwe este limba engleza si este vorbita doar in orasele mari si centre administrative. Alte limbi ale regiunii includ Shona si Ndebele. In ceea ce priveste rata de alfabetizare, Zimbabwe are cea mai mare astfel de rata din intreaga Africa.

Ocupatii

Populatia este in primul rand angajata in activitati cum ar fi exploatarea resurselor si exploatarea aurlui, agricultura, etc. Unii locuitori educati sunt implicati in turism si activitati comerciale de tranzactionare.

Valuta si inflatia

Dolarul Zimbabwean ($Z) a fost moneda primara a natiunii pana in 12 aprilie 2009. Ulterior, din cauza inflatiei severe si tulburarilor politice, aceasta moneda a fost sever devalorizata. Cea mai mare valoare a bancnotei din Zimbabwe se ridica la 100 de miliarde de $Z. Cresterea inflatiei l-a fortat pe seful bancii din Zimbabwe sa redenominalizeze moneda de 3 ori. Inflatia tot mai mare a economiei din Zimbabwe a prabusit complet moneda oficiala. Din iulie 2008, inflatia din Zimbabwe s-a situat la un socant procent, de 231,150,888.87%. Ulterior, banca principala din Zimbabwe a permis utilizarea monedelor cum ar fi euro, dolari americani si lire sterline pentru toate tranzactiile oficiale.

valuta Zimbabwe

valuta Zimbabweloading...

Adauga un comentariu