Titlurile zilei

Destinul crunt al unui bărbat din Iași, păcălit de verișoară! I-a răpit singura moștenire a familiei. A fost la un pas de o viață petrecută în boscheți, dar a găsit salvarea – FOTO

Publicat: 17 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Destinul crunt al unui bărbat din Iași păcălit de verișoară I-a răpit singura moștenire a familiei. A fost la un pas de o viață petrecută în boscheți dar a găsit salvarea - FOTO
Valentin Pletosu își petrece bătrânețea singur, în centrul medico-social Răducăneni

Valentin Pletosu are 63 de ani, iar în urmă cu 5 ani s-a mutat la Unitatea Medico-Socială Răducăneni din Iași, din cauza bolii de care suferă. Bărbatul este singur, deoarece nu are familie și nici copii. Valentin Pletosu a locuit alături de mama, tatăl și fratele său într-o garsonieră pe care au pierdut-o în urmă cu câțiva ani și au rămas pe drumuri. Fratele bărbatului doarme și astăzi prin parcuri sau pe la prieteni

Un ieșean de 63 de ani locuiește de 5 ani în Unitatea Medico-Socială Răducăneni din Iași, după ce a suferit o gravă infecție la plămâni. Valentin Pletosu locuia împreună cu părinții și fratele său într-o garsonieră, pe care au pierdut-o, iar fratele a rămas pe străzi.

„Tatăl meu a murit în 1984, iar mama mea acum doi ani. Eu mai am un frate și toți stăteam într-o garsonieră în zona Flora din Iași. O bucată de vreme, eu și fratele meu am fost plecați de acasă. Fratele meu a fost în Grecia, la muncă, și eu în Constanța. Cât timp noi am fost plecați, o verișoară de-a noastră, tot din Iași, a prostit-o pe mama, femeie bătrână, să îi lase ei garsoniera după ce moare. A pus-o să semneze niște acte în care scria că după moarte casa rămâne pe numele ei. Mama a murit și ne-am trezit că noi nu mai avem casă, nu mai avem unde dormi.

Acum doi ani, când s-a întâmplat asta, eram tot aici, în centru, dar fratele meu este cel care a avut de suferit. A rămas pe străzi, doarme pe la prieteni sau prin parcuri, scări de bloc. Imediat după ce a murit mama, a venit, ne-a luat casa și a și vândut-o. Am avut niște probleme grave de sănătate, dar acum am rămas cu sechele și nu pot merge nici până la poartă fără să mă înăduș. Nu am aer. În urmă cu 11 ani, am luat un microb, de la un bar, de pe un pahar ceva și am făcut tuberculoză, care și astăzi mă chinuie. Am 5 ani de când stau aici și am făcut alegerea perfectă. Doctorul care m-a îngrijt în spital cât am fost bolnav mi-a recomandat să vin aici”, a precizat Valentin Pletosu, beneficiar de la centru medico-social.

Valentin Pletosu nu și-a dorit copii: „Nu sunt trist că nu am famile, chiar dacă aveam, tot aici ajungeam și tot singur muream”

Bărbatului îi lipsesc cel mai mult ieșirile cu prietenii. Valentin nu a fost niciodată căsătorit și nu are copii, dar acest lucru nu l-a întristat. În tinerețe, bărbatul a lucrat ca lăcătuș la o fabrică din municipiul Iași.

„Nu am nici familie, nici soție și nici copii, dar sunt bine așa. Pe de o parte e bine, pe de altă parte, nu e bine. Nu sunt trist că nu am familie și chiar dacă aveam tot aici ajungeam și tot singur muream. Crești copii și te aruncă într-un centru de bătrâni când nu mai poți și devii o povară pentru ei. Nu pot să spun că mă simt singur, atâta timp cât sunt aici. Nu vă imaginați câți bătrâni bolnavi sunt aduși aici de copiii lor, să scăpe de ei. Niciodată nu m-am simțit singur, că am știut să îmi trăiesc viața exact cum mi-a plăcut. În tinerețe am lucrat lăcătuș la Nicolina, iar acolo, cât fum și praf am înghițit, numai eu știu, dar nu din cauza asta am aceste probleme la plămâni.

Cel mai mult îmi lipsesc ieșirile cu prietenii și călătoriile. Mi-a plăcut mereu să ies, să mă plimb. Nu pot sta într-un loc, iar acum, dacă sunt bolnav și nu mai pot, mi-e tare greu. Când am controale la doctor în Iași, abia aștept să merg, mă urc în autobuz și plec. Singurul membru al familiei pe care îl mai am este fratele meu, cu care mai vorbesc din când în când, dar suntem foarte diferiți.

I-am spus de multe ori să vină să stea aici cu mine, la centru, și să nu mai stea pe străzi, dar nu este el omul care să reziste aici. Nu vine el aici, oamenii ca el nu stau aici, cred că ar sta maximum trei luni și fuge. El e cu băutura, nu stă într-un loc, are un alt stil de viață. Mai bine doarme în boscheți decât să stea aici”, a precizat Valentin Pletosu, beneficiar centru medico-social Răducăneni.

Peste 50 de persoane își petrec bătrânețea la centrul medico-social Răducăneni

În prezent, 55 de bătrâni sunt internați la Unitatea Medico-Socială din localitatea ieșeană Răducăneni. Toți beneficiarii au parte de cele mai bune condiții. Curtea spațioasă, cu bănci și livada sunt locurile preferate de relaxare ale bătrânilor.

„Chiar dacă au toate condițiile aici, iar noi încercăm să le oferim tot, în sufletul lor sunt triști. Nimeni și nimic nu le poate scoate durerea din suflet. Fiecare persoană de aici are o povară. Nu este ușor să ajungi la bătrânețe singur sau să depinzi de altcineva. Ies, se plimbă prin curte, prin livadă, mănâncă, socializează, dar nu e ca la ei acasă. Unii suferă de dorul casei, alții după familie și copii, dar noi încercăm să îi ajutăm să treacă peste toate”, a precizat Corneliu Melinte, directorul Unității Medico-Sociale Răducăneni.

În edițiile anterioare ale „BZI” a fost prezentată povestea femeii care a ales de bună voie să se mute în centrul medico-social. Ioana Burete are 80 de ani și nu a vrut să fie povara copiilor la bătrânețe și ales să se întoarcă în locul cel mai drag ei, unde a lucrat timp de 27 de ani ca infirmieră.

Adauga un comentariu