Secretele istoriei

Destinul tragic al generalului Vasile Milea

Publicat: 15 mart. 2018

”Informam ca ministrul fortelor armate a actionat ca tradator impotriva independentei si suveranitatii Romaniei si, dandu-si seama ca a fost descoperit, s-a sinucis.”, acesta era anuntul facut de Televiziunea Romana, in data de decembrie 1989, cu referire la moartea ministrului Apararii, generalul Vasile Milea.

Moartea lui Milea a reprezentat o cotitura in desfasurarea Revolutiei. Inca din primele momente de dupa anunt, in Armata Romana se vorbea de fapt despre uciderea lui Milea. Secretul mortii sale inca nu a fost deslusit definitiv deoarece inca exista dubii privind o eventuala sinucidere.

S-a spus dintotdeauna ca Vasile Milea era legat strans de Nicolae Ceausescu. In 1964, Milea a fost la un pas de a fi dat afara din Armata, dupa ce la unitatea de tancuri pe care o conducea a fost descoperita o deturnare de fonduri. Ceausescu a intervenit personal pentru ca Milea sa isi continue cariera militara.

Sub Ceausescu a inceput sa urce in ierarhie, iar in 1986 a devenit chiar ministru al Apararii. Tot in acel an, generalul Milea devenea primul ministru al Apararii dintr-un stat al Pactului de la Varsovia, care vizita Pentagonul, spre disperarea sovieticilor.

Se pare ca atunci Milea i-a dus lui Ronald Reagan un mesaj din partea lui Ceausescu. Secretul asupra acestei vizite inca exista.

La sedinta Comitetului Politiv executiv din 17 decembrie 1989, Ceausescu l-a acuzat direct pe Milea de tradare, pentru ca Armata nu a intervenit in forta, asa cum a ordonat.

Dupa vizita ciudata a lui Nicolae Ceausescu in Iran, acesta il acuza inca o data pe Milea de tradare si spune ca Armata nu a intervenit eficient in stoparea manifestatiilor de la Intercontinental.

”Am primit ordin sa trag in popor, eu nu pot sa dau ordin sa se traga”, ar fi spus Milea catre apropiati.

Destinul tragic a celui care militarii ii spuneau ”tata Milea” continua inca sa fie invaluit in mister.loading...

Adauga un comentariu