International

Detalii CUTREMURATOARE! Cine este TEORISTUL de la Istanbul

Publicat: 03 ian. 2017
1
Autorul atacului terorist din clubul Reina din Istanbul din noaptea de Revelion, in care si-au pierdut viata 39 de persoane si 69 au fost ranite, se numeste Lakhe Masrapov, are 28 de ani si este originar din Kargazstan, a informat marti postul public de televiziune din Turcia, TRT, citat de EFE.
Potrivit unor elemente preliminare ale anchetei, atacatorul a intrat in Turcia dinspre Siria, tara in care a luptat in numele gruparii teroriste Statul Islamic, motiv pentru care pare sa fi avut ‘o buna cunoastere a armelor de foc’, a informat publicatia Hürriyet.
Autorul presupus al atentatului din noaptea de Anul Nou de la Istanbul, cautat in continuare de politie, a luptat in randurile organizatiei jihadiste Statul Islamic (SI) in Siria, scrie marti presa din Turcia, dezvaluind noi detalii despre atacul soldat cu 39 de morti, transmite AFP, potrivit agerpres.
Cotidianul Hürriyet noteaza ca, potrivit informatiilor culese de anchetatori, atacatorul a intrat in Turcia venind din Siria, unde a luptat in numele Statului Islamic, motiv pentru care pare sa detina o ‘foarte buna manuire a armelor de foc’. Conform publicatiei Habertürk, atentatorul ar fi venit in noiembrie la Konya, in sudul Turciei, impreuna cu sotia si cei doi copii ai lor, ‘pentru a nu atrage atentia’. Sotia sa s-ar afla printre cele 12 persoane retinute in cadrul anchetei.
Informatia este publicata si de Cumhuriyet, preluat de EFE, cotidianul dand asigurari ca a discutat cu sotia agresorului si ca sotul ei este originar din Kargazstan. Un jurnalist apropiat puterii de la Ankara, Abdulkadir Selvi, scrie in paginile Hürriyet ca atacatorul, antrenat pentru lupta urbana, a fost ‘special selectat’ pentru a comite atentatul din clubul de noapte Reina.
Presa turca mai dezvaluie detalii ale atacului ce arata ca atacatorul a fost antrenat in manuirea armelor. Potrivit Hürriyet si Habertürk, atentatorul a folosit incarcatoare duble pentru a optimiza timpii de reincarcare si a tintit spre partea de sus a corpurilor victimelor.
Jurnalistul Abdulkadir Selvi mai scrie ca autorul atacului a fost identificat de autoritati, care nu i-au facut deocamdata public numele si nici nu i-au confirmat eventuala legatura cu Statul Islamic. Organizatia jihadista a revendicat luni atentatul din noaptea de Revelion, sustinand ca el a fost comis de ‘unul din soldatii califatului’.
In cadrul anchetei, autoritatile au difuzat mai multe imagini cu atacatorul, surprinse cu diferite ocazii. Una dintre ele il arata la un birou de schimb valutar din cartierul Laleli din Istanbul, cel mai probabil cu cateva zile inainte de atentat, adauga AFP.
Adauga un comentariu