Eveniment-Social

DETALII DE GROAZA! Un lagar, unde au murit mii de oameni, este situat chiar langa orasul Iasi – FOTO

Publicat: 14 feb. 2016

@ Chiar daca datele oferite de istorici sunt inca vagi, iar cercetarile pe acest plan nu au fost facute in amanunt, se pare ca langa orasul Iasi, tocmai in localitatea Sipote, ar fi existat un lagar in Primul Razboi Mondial @ E posibil ca aici, intre anii 1916 – 1917, sa fi murit cateva mii de soldati germani! @ Despre acest fapt istoric pomeneste, intr-un raport din anul 1917, inclusiv faimosul feldmaresal german Anton Ludwig August von Mackensen, cel care a coordonat importante batalii inclusiv pe teritoriul Romaniei

Noi detalii despre o serie de evenimente tragice si cu o uriasa implicatie istorica pentru Romania ies la iveala! Acestea au avut loc pe actualul teritoriu al judetului Iasi, in perioada Primului Razboi Mondial! Din datele oferite de martorii acelor vremuri sau de la unii istorici care s-au preocupat cu cercetarea acestei conflagratii, la doar 60 kilometri de orasul Iasi, in localitatea Sipote, ar fi existat un lagar. E posibil ca aici, intre anii 1916 – 1917, sa fi murit cateva mii de soldati germani! Despre acest fapt istoric pomeneste, intr-un raport din anul 1917, inclusiv faimosul feldmaresal german Anton Ludwig August von Mackensen, cel care a coordonat importante batalii inclusiv pe teritoriul Romaniei.

Citeste si: EXCLUSIV! Groapa comuna cu sute de morti, descoperita in spatele unui spital din Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

In lagarul din Sipote ar fi murit 10.000 de prizonieri

Pe aceasta problematica, un bucuresean preocupat de aceste secvente tumultoase ale istoriei reliefeaza date extrem de incitante ce fac referire la acest lagar de la Sipote. „Armata romana a internat in lagarele de prizonieri din Primul Razboi Mondial (1916-1919 – n.r.) din Moldova cel putin 62.192 de prizonieri militari si civili: austrieci, bulgari, germani, italieni, unguri, sarbi si turci. Un caz aparte l-a constituit lagarul din Sipote – judetul Iasi unde, potrivit unei plangeri a militarilor germani adresata generalului Mackensen, au murit 10.000 de prizonieri din cei 11.000 care au fost internati in iarna din 1916-1917. Ceea ce a urmat e bine cunoscut: Mackensen a trimis o telegrama partii romane, precizand ca pana cand conditiile prizonierilor germani nu se imbunatateau, prizonierii romani din lagarele germane aveau sa fie supusi unui tratament asemanator. Guvernul roman a incercat sa replice, informand partea germana ca prizonierii romani aflati in captivitate au fost supusi unor tratamente mult mai dure. Pentru asta insa erau necesare dovezi”, reliefeaza Catalin Fudulu, membru al Oficiul National pentru Cultul Eroilor (ONCE).

Citeste si: Descoperire groaznica in campusul Universitatii Cuza. Toate indiciile duc catre o crima oribila – FOTO

Locul MORTII, tabara pentru copii vagabonzi

La Sipote, a functionat inca din anul 1905 o unitate medicala. La început, aceasta se adresa categoriilor speciale de bolnavi. „Astfel, aici a fost la început un spital pentru copiii fara casa, pentru copiii strazii. Denumirea exacta era «Tabara pentru copii vagabonzi». Între 1917-1918, aici a fost lagar german si erau adusi prizonieri nemti. Atunci s-a facut aductiunea de apa. Din 1918 si pâna în 1937, spitalul a revenit la destinatia initiala. Anul 1937 este reprezentativ, pentru ca unitatea a trecut sub conducerea Epitropiei Spitalelor din Iasi, sub directa conducere a Spitalului Sfantul Spiridon, cu destinatia de spital pentru bolnavii psihic”, se arata in documentele oficiale legate de acest spital. 

Citeste si: Dovezi teribile descoperite la marginea Iasului. Aici a avut loc o crima groaznica – GALERIE FOTO, VIDEO

Marturii din raportul doctorului Luciano Bacilieri, maior medic în armata elvetiana

Mai departe, tocmai din Germania, recent, Dr. Luchian Deaconu din Stuttgart a prezentat o serie de informatii, intitulate generic „Razboiul pentru intregirea neamului„, aparute inclusiv in presa. Acesta ofera o serie de noi elemente pe tema lagarului de la Sipote, plecand de la marturii consemnate de la personaje care au fost implicate direct. „Raportul-sinteza prezentat, în iulie 1917, de doctorul Luciano Bacilieri, maior medic în armata elvetiana, desemnat de seful Legatiei Elvetiei din România, Gustave Boissier, sa inspecteze lagarele românesti unde se aflau prizonieri de razboi si internati civili supusi austro-ungari preciza: «Dat fiind ca am avut posibilitatea de a observa timp de mai mult de sase luni conditiile reale din tara, tin sa declar ca situatia actuala a prizonierilor si a internatilor este buna în raport cu starea populatiei civile. Este o datorie de echitate sa mentionez ca autoritatile au facut totdeauna tot posibilul pentru a încerca sa faca mai putin neplacuta situatia internatilor… În toate centrele s-au construit si se construiesc înca cuptoare de deparazitare, care sunt utilizate atât de catre internati, cât si de catre soldati si populatia civila… Doar Lagarul Sipote a facut, din nefericire, exceptie. Pentru a fi absolut impartial în critica mea, si pentru descarcarea partiala a indivizilor, trebuie adaugat ca personalului sanitar îi lipseste complet tot ceea ce masurile preventive cele mai elementare reclama pentru protectia personala a celor ce sunt obligati sa îngrijeasca bolnavi si în special pe cei contagiosi»”, arata, in baza celor spuse de Bacilieri, Deaconu.

Citeste si: DEZVALUIRI TERIBILE! Cadavre, descoperite in curtea unei mari institutii din Iasi – FOTO

Groapa comuna de langa Universitatea Cuza

Pastrand acest registru, in anul 2008 a fost facuta o alta descoperire legata de soldatii germani, de aceasta data de cei care au luptat in Al Doilea Razboi Mondial. Avand in vedere ca toate caminele din actualul campus Titu Maiorescu, situat chiar langa Corpul A din Copou – Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), au fost ridicate dupa 1960, sub acestea s-ar afla gropi comune unde au fost aruncati, atat soldati germani, dar si sovietici. In plus, aici ar fi posibil ca si civili sa fi fost aruncati, dupa ce au fost executati. De reamintit ca, actualul Corp A de la Cuza a servit in anii din Al Doilea Razboi Mondial drept comandament militar, atat al armatelor romane si germane, dar si al celor rusesti. Practic, autoritatile comuniste care au guvernat orasul pana in anul 1989 au bagat buldozerele si au acoperit tot spatiul cu pamant, mai apoi betonand totul, fara orice forma de respect fata de trupurile mortilor cazuti si aruncati de-a valma in gropile sapate la repezeala.

SURSA FOTO: www.agero-stuttgart.deloading...

Comentarii
  • In plus, citeste matale Stavarache Cerna, sa vezi cum se murea de cașexie, prin lagarele nemtoilor, in Primul Razboi. Romani si rusi, cu zecile de mii, ceilalti cu sutele de mii. De aia iti zic, Bahmu e subiect promitator. Ingroapa mortul urgent, ca pute !

Adauga un comentariu