Local

Detalii de ultimă oră despre conflictul politic actual, transmise de prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC Iaşi, în Studioul BZI LIVE: „Sunt interese politice la mijloc, cu orgolii şi vanităţi” – VIDEO

Publicat: 09 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Detalii de ultimă oră despre conflictul politic actual transmise de prof.univ.dr. Tudorel Toader rectorul UAIC Iaşi în Studioul BZI LIVE Sunt interese politice la mijloc cu orgolii şi vanităţi - VIDEO
Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader

Prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a transmis în exclusivitate astăzi, 9 septembrie 2021, în cadrul unei emisiuni BZI LIVE, care este părerea sa în ceea ce priveşte conflictul politic actual în România.

Universitarul a menţionat că întreaga situaţie are loc din cauza unor interese politice. De asemenea, această moţiune de cenzură nu va produce niciun efect asupra Guvernului condus de Florin Citu şi va trece momentul de cumpănă.

„Legea ne spune foarte clar. Problema este cine o citeşte, cine o înţelege şi cine o respectă. Încă sunt membru al Comisiei de la Veneţia, forul suprem în materie de constituţionalitate. Comisia are 31 de ani de la înfiinţare, iar eu sunt de 15 ani acolo. Am colaborat cu dânşii în calitate de judecător al Curţii Constituţionale. Îndrăznesc să cred că am această perspectivă.

Spun cu detaşare, din poziţia de rector, avocat, sunt interese politice la mijloc, cu orgolii, vanităţi. Sunt interesele privind diferite funcţii, demnităţi, uşi care se deschid sau închid, accesul la decizie, putere, dar este o vreme de reconstrucţie. România sta să primească sume mari de bani de la UE. Una este să te uiţi cum împarţi tu şi alta e să te uiţi cum împart alţii. Categoric sunt interese financiare”, a transmis prof.univ.dr. Tudorel Toader.

Rectorul UAIC, prof.univ.dr. Tudorel Toader: „CCR va restabili echilibrul”

Curtea Constituţională a României va spune prin ce s-a creat acest conflict juridic de natură constituţională, care este calea de urmat şi cum poate fi restabilit echilibrul.

„Asistăm la un moment mare de tulburenta în democraţia noastră. Nu se poate, romanul aşteaptă ca autoritatea să se gândească la binele public şi vede cu totul altceva. Vede cum un ministru critică Guvernul şi vrea să dea jos Guvernul din care face parte. Este împotriva firescului. Am înţeles acum că se citeşte moţiunea de cenzură. Vedeţi, cine vrea să observe 2 lucruri. BPR astăzi au stabilit ordinea de zi, dar preşedinţii Camerelor au convocat Parlamentul de la ei. Art. 66 din Constituţie are 3 alineate. Numai preşedintele republicii, numai BP pot să facă ordinea de zi şi să convoace Parlamentul pe tema moţiunii.

Preşedintele Camerei doar poate comunica. Este neconstituţional. Este o depăşire de atribuţii. Legea trebuie respectată. Este o ordine firească. Chiar dacă se va dezbate, eu cred că moţiunea nu este constituţionala şi nu va produce niciun efect asupra Guvernului. Am auzit varianta conflictului juridic de natură constituţională. CCR restabileşte echilibrul, aceasta spune prin ce s-a creat conflictul şi care este calea de urmat să deblochezi conflictul. Va trece şi momentul ăsta, ne vom reveni şi trebuie să reintrăm pe drumul normal”, a conchis rectorul UAIC Iași.

Adauga un comentariu