Actualitate

Detalii incredibile. Ce au gasit specialistii chemati sa stabileasca cauzele exploziei din Copou – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 04 aug. 2016

@ O armata de specialisti a luat cu asalt zona din Copou unde luni seara a avut loc o explozie devastatoare @ Specialisti veniti de la un Institut de Protectie Antiexploziva vor determina in aceste zile cauzele exacte care au dus la producerea deflagratiei @ Toate indiciile duc catre o acumulare de gaze @ Se pare ca materialele din care erau produse tevile de gaz au cedat subit @ Compania E.ON si-a trimis deja avocatii sa discute cu locatarii ramasi sub cerul liber 

Lucrurile legate de explozia devastatoare din Copou au intrat intr-o noua etapa. La Iasi au ajuns de ieri experti ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva INSEMEX Petrosani, care vor lua parte la ancheta si vor verifica in amanunt cauzele care au dus la producerea deflagratiei in urma careia doi oameni au murit si alti 11 au fost raniti. Zona a fost intesata ieri de specialisti ai Inspectoratului de Stat în Constructii, ai ISU, E.ON Gaz, dar si criminalisti si procurori. Toti acestia incearca sa puna lucrurile cap la cap, pentru a stabili cine se face vinovat de producerea dezastrului de pe strada Th. Vascauteanu. Reprezentantii Institutului de la Petrosani vor sta trei zile la Iasi, timp in care vor incerca sa stabileasca cauzele care au dus la cumplita explozie. Intr-o prima etapa, acestia au dat de inteles ca valorile de gaz au fost destul de ridicate in momentul producerii deflagratiei.

„Trebuie sa stabilim degajarea gazelor, modul de formare a unor sfere explozive în acest imobil si care a fost sursa de aprindere. E prea devreme sa pot spune care au fost cauzele. Urmeaza sa efectuam cercetari cu colegii în seara asta, mâine si sâmbata. Ca sa facem cercetarile, ne-am luat toate masurile de securitate. Încercam sa facem masuratori unde credem de cuviinta, având si experienta necesara. Valorile masurate le vom trece în raport, o sa analizam, o sa le interpretam. În ceea ce priveste volumul de gaz, efectul dinamic de distrugere a acestui imobil, cantitatea aer- gaz la limitele de explozibilitate a fost foarte mare”, a spus Constantin Lupu, directorul stiintific al INCD INSEMEX Petrosani.

In schimb, primarul Mihai Chirica a fost mult mai categoric, acesta aratand ca E.ON ar trebui sa nu se mai ascunda dupa deget si sa se implice in acest caz. „Este nevoie de un punct de vedere cat mai obiectiv. Adevarul nu mai poate fi indepartat, e simplu sa vedem ce s-a intamplat aici. Problema este ce facem mai departe. Pana la urma, sunt 15 familii pagubite care au nevoie de sprijin pentru a-si putea continua viata. Celelalte aspecte vor fi evaluate de Procuratura cu siguranta. Noi am vrea sa vedem un pic mai multa reactie din partea E.ON in momentul de fata, in ceea ce priveste posibilitatea de adapostire a celor 15 familii. Noi vom face un memoriu catre E.ON, sa cerem un sprijin mai rapid si o implicare mai evidenta din partea lor. Sa vedem o solutie mai rapida si niste termene, nu sa asteptam. Noi vom ramane aproape, sa putem coordona o activitate cu locatarii. E usor sa arunci cu pietre, dar evidenta e destul de aparenta si aici vom ajunge. Culpa E.ON trebuie rezolvata intr-o intelegere amiabila in ceea ce priveste refacerea locuintelor, decat printr-un proces. Despre victime este mai grav, pentru ca lucrurile nu se vor mai intoarce”, a mentionat primarul Mihai Chirica.

Ieri seara, un avocat al E.ON a cerut sa vorbeasca cu un avocat din partea locatarilor. Culmea, acesta a solicitat doar prezenta avocatului locatarilor, nu si a pagubitilor, de teama ca va fi linsat de oameni. Locatarii o vor avea ca avocat pe Anca Preda, fost ales local si chiar una din pagubitele de dupa explozie.

Toata reteaua de gaz din oras va fi verificata
 
Tragedia din Copou a facut ca autoritatile sa ceara verificarea amanuntita a tuturor retelelor de gaz de pe raza orasului. Prefectul Marian Grigoras a trimis catre Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei, catre E.ON Distributie România SA, dar si catre Inspectoratul Judetean în Constructii Iasi.

„Cred ca este absolut necesar sa fie realizata o astfel de verificare, pentru a oferi un grad sporit de siguranta tuturor iesenilor. Având în vedere incidentul de la blocul de pe strada Vascauteanu, am solicitat ca verificarile sa fie efectuate în regim de urgenta pe raza municipiului Iasi, urmând sa fie extinse si în alte zone în care pot aparea probleme. O atentie sporita ar trebui acordata zonelor care sunt expuse posibilelor defectiuni, precum instalatiile cu durata de viata expirata sau aproape de expirare, daca este cazul, sau instalatiile asupra carora nu s-au realizat reparatii în ultima perioada”, a spus prefectul Marian Grigoras. Monitorizarea verificarilor dispuse si efectuate va fi realizata de catre Inspectoratul Judetean în Constructii Iasi, care va informa periodic Institutia Prefectului asupra situatiei din teren.

Comentarii
 • Verificarile instalatiilor interioare de gaze sunt obligatorii si se fac, fiecare dintre noi platind pentru asta unei firme agreate de Eon. Verificarile retelei, pana la racordul beneficiarilor, este obligatia furnizorului de gaze. Este cat se poate de clar. Clar nu este cum face furnizorul aceste verificari. Aparent ele sunt facute, fara o planificare ( nemteasca!), dupa ce are loc cate o explozie sau un incendiu. Dupa parerea mea, un motiv suficient pentru condamnarea Eon, eventual pentru rezilierea contractului prin care su preluat distributia…Sa preia distributia un alt con***ent mai competent.

 • CA DE OBICEI EON V-A MUSAMALIZA ACEST CAZ IN FAVOAREA LUI ,MORTII SUNT VINOVATI V-A SPUNE ..PE ACESTI ESCROCI SI CURVE PENALE DIN EON NU II INTERESEAZA DE VREO 15 ANI DECAT PROFITUL ! AU DAT AFARA 50 DE MUNCITORI CAPABILI CARE SE OCUPAU DE INTRETINEREA INSTALATIILOR DIN TOT ORASUL IASI, AU RAMAS NUMAI PENALII ,ALCOOLISTII ,NEAMURILE SI JUCATORII DE PACANELE IN TIMPUL SERVICIULUI ! DIN CAUZA ASTA SCAPA GAZ PE LA TOATE FIRIZILE SI POSTURILE DE REGLARE …

 • Din pacate traim in Rrromania… si nu m-ar mira ca nu e-no-ul sa le ceara despagubiri locatarilor din bloc.
  Bineinteles sa reiasa din „anCHETA” ca e-on nu e vinovat. Ei nu au facut nimic, nici la energie electrica , nici la gaze de 30-40 de ani.
  Bate te f*t la cap ca nu consumi.., ba mananca kakat ca consumi prea mult si magistrala, facuta in 1960 nu mai face fata..
  Ei doar INCASEAZA.

 • E normal ca avocatul e-ON sa ceara sa vorbească cu un reprezentant al proprietarilor, la starea lor nervoasa și a moralului scăzut, n-un ai cum sa discuti civilizat….

 • „materialele din care erau produse tevile de gaz au cedat subit”!!! Ia te uita, n-au anuntat pe nimeni, s-au gandit deodata sa cedeze! Asadar ne-am linistit: vinovatele sunt tevile, nimeni altcineva. S-a intins deja musamaua pentru o grabnica musamalizare! CA LA NOI, LA NIMENI! A, si inca ceva esential: DA, avocatii (diavolului) trebuie sa discute CU AVOCATII proprietarilor, nu cu proprietarii!

Adauga un comentariu