Actualitate

Detalii incredibile din viata ascunsa a unor oameni de afaceri din Iasi

Publicat: 16 sept. 2012
1

@ Daca pana nu demult oamenii de afaceri ajungeau sa se imbolnaveasca de depresie pentru ca intrau in faliment pe fondul crizei financiare, acum acestia ajung la psihiatru, deoarece nu isi pot recupera banii de la societati sau chiar de la institutiile statului cu care au derulat contracte @ Mai mult, aceasta categorie de afaceristi isi gaseste alinarea in alcool @ Initial beau cate un pahar in speranta ca mai uita de necazuri si apoi ajung sa consume cantitati din ce in ce mai mari @ Ei sunt adusi la medicul psihiatru de partenerele de viata

In ultimele luni, tot mai multi oameni de afaceri ajung la cabinetul medicului psihiatru, deoarece alcoolul a pus stapanire pe viata lor dupa ce nu au putut depasi impasul financiar creat de criza economica. Oamenii de afaceri care fac parte din aceasta categorie au considerat ca un pahar de alcool ii va face sa uite de necazuri si vor reusi sa depaseasca momentele dificile. Din pacate, de la un pahar de alcool au ajuns la cantitati mai mari. Mai mult, aceste persoane, dupa cum spun medicii psihiatri, sufera si de depresie, iar consumul constant de alcool agraveaza boala. In general, sotiile sau partenerele de viata sunt cele care ii aduc la medicul psihiatru. Daca pana acum oamenii de afaceri ajungeau la depresie din cauza ca au pierdut tot din cauza crizei financiare, acum oamenii de afaceri fac depresie pentru ca nu isi pot recupera banii de la partenerii de afaceri. Unii dintre acestia au afaceri inclusiv cu statul si nu li s-au platit serviciile prestate. „Avem destul de multi afaceristi in ultima perioada care ajung sa consume foarte mult alcool pe fondul unei depresii care a debutat in momentul in care afacerea nu mai merge. Ma refer la oameni de afaceri care nu isi recupereaza banii dupa ce presteaza fel de fel de lucrari la alte societati sau chiar cu institutiile statului. Aceste persoane se afla in incapacitatea de a-si recupera banii. Intr-o astfel de situatie oamenii reactioneaza diferit. Unii beau si ajung la depresie, cum sunt acesti oameni de afaceri, altii reusesc sa se redreseze din punct de vedere financiar si sa mearga mai departe. Alcoolul este o substanta sedativa si agraveaza depresia daca este consumat in cantitati mari. Majoritatea acestor persoane sunt aduse la psihiatru de partenerul de viata. Avem si oameni de afaceri din alte judete ale Moldovei pentru ca sunt persoane cunoscute in comunitate si nu vor sa se afle ca au o astfel de suferinta. Aceasta categorie de persoane se trateaza in cabinetele private de psihiatrie”, a declarat medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi.

Riscul de suicid este foarte mare

Dupa stabilirea tratamentului, un astfel de pacient trebuie supravegheat in primele 3-4 saptamani de membrii familiei, deoarece riscul unei tentative de suicid este foarte mare. „Dupa inceperea tratamentului, membrii familiei trebuie sa aiba in vedere un lucru foarte important. Pacientul trebuie supravegheat timp de 3-4 saptamani in prima etapa a tratamentului antidepresiv. Asta, deoarece riscul de tentativa autolitica este foarte ridicat. Sunt niste semne subtile care pot fi observate de partenerul de viata si chiar de medicul de familie. Toate acestea sunt foarte importante. Depresia este una dintre tulburarile psihice care se trateaza cu succes. Nici unul dintre oamenii de afaceri care au ajuns in cabinetul meu pana acum nu a avut tentative de suicid. Multumesc lui Dumnezeu ca nici dupa inceperea tratamentului nu am avut pacienti care sa recurga la un astfel de gest”, a spus medicul psihiatru Alexinschi.

Din bogat a ajuns peste noapte sarac

Un om de afaceri din Galati a pierdut intr-un timp foarte scurt absolut tot. Firma pe care o conducea avea contracte inclusiv cu Combinatul Sidex. Situatia financiara a acestuia era una extrem de buna si era obsnuit cu un nivel de trai foarte ridicat. Dintr-o data s-a trezit ca nu mai are nimic si aceasta situatie l-a imbolnavit. Pentru ca se temea ca isi pune capat zilelor, sotia l-a adus la un cabinet de psihiatrie privat din Iasi.

 „Acest afacerist a ajuns in cabinet cu sotia. Nu se putea discuta cu el. Plangea din orice, era foarte slabit, nu era atent la ce se intampla in jur si abia daca scoatea cateva vorbe. A ajuns in aceasta situatie dupa ce a pierdut aproape tot, firma, banii. Familia avea o situatie financiara foarte buna din afacerea pe care o aveau de cativa ani. Aveau multe contracte si cu Sidex Galati. El era obisnuit cu un nivel de trai foarte ridicat si dintr-o data s-a trezit ca nu mai are nimic. Aceasta situatie l-a afectat foarte mult. Dupa cum a spus sotia, totul s-a intamplat foarte brusc. In cazul acestui pacient este vorba de o depresie destul de accentuata. In prezent este in tratament si sotia il aduce ori de cate ori este nevoie. Are sanse de recuperare pentru ca este ajutat foarte mult si de partenera de viata”, a spus medicul Ovidiu Alexinschi.

Comentarii
  • Valeu ! Articol cu dedicatie pentru nashu meu, care iaca are deja doi anisori la verdeata si liniste. Nashu meu se trata si el antidepresiv cu uischeane ( pai leii nu-l vor uita niciodata ) basca mai dadea si el pe la moldovence ca deh…baiet di baiet ierea. Cu femeia lui insa chiar daca intra la cabinet nu juca decat tabinet, ca de jucat juca ea mai mult cu dom’ avocat, hai sa-i traiasca frantuzoaica (nasol cu alegerile alea locale, deh !). In rest, toate bune; balta are peste si toamna e frumoasa mai ales de-un pescuit in Delta daca ai barca. Numa’ drumu’ pe la Galati incolo i-un pic periculos, asa, da’ las’ ca pretenarii trag tare in locu’ lasat liber. A, sa nu uit, care vreti sa va disec capra ?????

    • Care-i problema ta prostane cu cei care vor sa cistige un ban in plus si-si deschid afaceri? Te crezi pe vremea cind ma-ta era fecioara si vrei egelitate pentru toti? Sigura ai fost fugarit cu un picior in cur de la patron si acum te razbuni pe toata lumea. Ei, am o veste proasta:tot lihnit de foame ai sa mori.

  • da, cunosc si eu pe unul care era om de afaceri si in pragul falimentului era gata gata sa se omoare… intre timp a devenit om politic, si nu mai are nici o greata… nu mai ia antidepresive…

Adauga un comentariu