Secretele istoriei

Detalii inedite despre adolescenta lui Vladimir Putin

Publicat: 06 ian. 2015
3

Vladimir Putin detine centura neagra la judo, de la 18 ani. Tanarul Putin a inceput sa practice sambo, (n.r. aparare fara arme, in rusa) o forma de arte martiale, la varsta de 14 ani. La scurt timp s-a alaturat unui club unde se preda si se practica judo, unde l-a cunoscut pe Anatoli Rakhlin, antrenorul si mentorul sau, care avea sa-i fie aproape toata viata.

Putin a obtinut centura neagra la judo la varsta de 18 ani si a ajuns Maestru al Sportului in ambele discipline. A fost campion regional atat la sambo, cat si la judo si, in prezent, detine centura neagra 6 dan la karate kyokushin si la judo, scrie Mediafax.

A invatat la un liceu prestigios, Scoala 281, care accepta numai elevi cu note aproape de perfectiune. Institutia era singura din Rusia care punea accent pe chimie, materia care il interesa pe Putin. Totusi, s-a reorientat curand spre arte liberale si biologie.

Vezi si Conditiile impuse de Putin pentru cei care vor sa se inroleze in armata rusa

Putin a lucrat la postul de radio al liceului, unde punea muzica de la The Beatles si alte trupe rock occidentale. Desi mergea la petreceri, ar fi fost mai matur decat altii de varsta sa, potrivit unor colegi ai acestuia citati intr-un articol in The New York Times. Era fascinat de cartile si filmele cu spioni. Putin citeste cu placere clasicii rusi, in special Tolstoi, Cehov si Gogol. Apreciaza, in schimb, si romanele si filmele despre spionaj. Pelicula sa preferata ramane „Shchit i mech” (n.r.Sabie si scut), o ecranizare a romanului cu acelasi nume, cu Vladimir Basov si Stanislav Lyubshin in rolurile principale. Putin era un fan al personajului Max Otto von Stirlitz, erou principal al romanelor lui Iulian Semionov si al ecranizarilor ulterioare.

Vezi si Putin = Hitler. Asemanare SOCANTA desi ii despart 75 de ani – FOTO

Voia sa lucreze in KGB inca de la 16 ani. In 1968, la 16 ani, tanarul Putin s-a prezentat la sediul KGB-ului din Leningrad/Sankt Petersburg, cu dorinta de a se inrola. A fost refuzat, pentru ca serviciul nu accepta voluntari si nu angaja decat persoane cu studii superioare sau care si-au satisfacut stagiul militar. La sugestia ofiterului cu care a discutat, Vladimir Putin a urmat cursurile Facultatii de Drept din Leningrad, dupa absolvire inrolandu-se in KGB. A fost initial repartizat la departamentul Contraspionaj si informatii interne, dupa care a fost mutat la Contrainformatii externe, fiind detasat la Dresda, in Germania de Est. Putin s-a retras din activitate in 1991, cu gradul de locotenent-colonel, dupa aproape 17 ani petrecuti in KGB.

Campionul Universitatii din Leningrad la judo in 1974, Putin a absolvit facultatea de drept in ’75. Potrivit The New York Times, Putin a absolvit cu onoruri, dar un articol din publicatia Newsweek il citeaza pe coordonatorul tezei acestuia, Valeriu Musin, potrivit caruia studentul Putin ar fi primit „note bune, dar nu grozave”, desi era un student „meticulos”. Acelasi articol al revistei americane mai informeaza ca istoricul notelor sale a fost scos din arhivele universitatii. Mai tarziu, Putin a primit si o diploma de doctorat in economie.

Intr-un articol din 2014 pentru publicatia electronica The Jewish Daily Forward, fosta profesoara de limba germana a presedintelui rus povesteste cum era Vladimir Putin la sfarsitul anilor ’60: „tacut, studios, in mod evident destept si inteligent, dar nu galagios sau remarcabil in vreun fel”. Adolescentul Putin sarea peste facutul temelor pentru antrenamentul de judo, isi aminteste Mina Iuditkaia, in varsta de 93 de ani, desi stia ca ii placea ora ei, pentru ca l-a prins odata scriind propozitii in limba germana in caietul de chimie. „Era ca toti ceilalti. Era serios. Nu obisnuia sa piarda timpul cu prostii. Facea ce ii spuneam. Era foarte tacut si gandea foarte mult. Facea totul bine”.

Adauga un comentariu