Secretele istoriei

Detalii inedite din viata intima a regelui Carol al II-lea

Publicat: 19 nov. 2013
3
La o prima vedere o chestiune intima, despre care nu ar trebui sa stim foarte multe lucruri. Insa datorita faptului ca monarhia si viata politica romaneasca au fost afectate de viata privata a acestui rege foarte multi contemporani au fost extrem de interesati de comportamentul regelui in pat. Inclusiv serviciile de informatii. In perioada exilului sau in Franta Carol al II lea si Elena Lupescu au fost urmariti pas cu pas de agentii Politiei de Siguranta, sau Siguranta. Au fost detasati zeci de agenti de la Bucuresti care stiau tot despre Carol, Elena Lupescu si intimii lor (in majoritate cartofori, aventurieri si oameni de afaceri dubiosi). Pe 9 martie 1928 agentii de Siguranta trimiteau la Bucuresti un raport in care spuneau ca la cazinoul din Cannes Puiu Dumitrescu a pierdut 10.000 de franci, iar Carol al II lea a castigat 25.000 de franci dupa care “s-a retras cateva momente cu d-na Lupescu, chiar in automobilul sau, apoi s-au reintors foarte obositi” (cf. Petre Turlea, Carol al II lea si Camarila regala, Editura Semne, Bucuresti 2010, p. 63).
Pe langa aceasta exprimare camuflata, agentii Sigurantei au dovedit si simt al umorului: o poreclisera Roaiba pe Elena Lupescu.
Nici dupa ce a ajuns rege Carol al II lea nu a scapat de supravegherea agentilor de Siguranta. Pana la urma trebuiau cunoscute obiceiurile sefului statului, mai ales cele care erau in stare sa il faca de rasul lumii. Nu ca restul lumii nu ar fi stiut ce poama era Carol al II lea: in perioada exilului sau in Franta a fost urmarit indeaproape de serviciile secrete britanice, franceze, italiene si sovietice. Belgienii, olandezii si spaniolii se interesau si ei de obiceiurile viitorului monarh al Romaniei. Iar agentii de Siguranta stiau ca “concurenta” facuse rost de informatii complete cu privire la viata intima a lui Carol al II lea (v. Petre Turlea, Carol al II lea si Camarila regala…)
Revenind la urmarirea lui Carol al II lea la Bucuresti: Armand Calinescu (pe atunci secretar de stat la Ministerul de Interne, ulterior colaborator apropiat al lui Carol al II lea si prim ministru) nota in jurnalul sau la 24 iunie 1932 “Cristescu (directorul Sigurantei, viitor director al Serviciului Secret de Informatii in timpul guvernarii maresalului Antonescu) imi spune ca uneori Regele culege femei de pe strada. Acestea au aflat si se aduna prin Brezoianu asteptand”.
Acelasi Armand Calinescu nota pe 5 decembrie 1932: “Siguranta imi aduce informatii ca Regele iese tot mai frecvent noaptea si ca merge la piata Sf. Gheorghe, pe cheiul Dambovitei si ia femei de cea mai joasa speta“. Pe 17 decembrie 1932 alta insemnare: “Puiu Iancovescu imi spune ca intr-o noapte era pe Sarindar, cand Regele, care trecea cu automobilul a oprit pentru a acosta o femeie de strada” (cf. Armand Calinescu, Insemnari politice, Editura Humanitas, Bucuresti 1990).
Informatiile lui Armand Calinescu sunt confirmate de Constantin Argetoianu (ministeru de Interne intre 1931-1932): “Regele aborda cate o prostituata, o aducea la Palat si dupa o sedintamai scurta sau mai lunga, ii da drumul cu un bilet de 500 sau 1.000 de lei. La iesirea din Palat, patachina era ridicata de agentii Politiei si dusa la Gavrila Marinescu care ii mai da 5000 lei si o ameninta cu moartea daca spune ceva.
Cu timpul, Gavrila organizase si acest serviciu, inlaturand din drumul regelui libera concurenta si presarand strazile din jurul Palatului cu clientele lui. Prin discretia si dibacia cu care indeplinea acest serviciu, Gavrila Marinescu si-a asigurat increderea Regelui si permanenta la Prefectura Politiei, cu toate abuzurile pe care le-a savarsit”. (cf. Constantin Argetoianu, Pentru cei de miine. Memorii, vol IX, p. 77)
Adauga un comentariu