Scriitori

Detalii inedite din viata lui Mihai Eminescu: La ce sporturi excela Mihai Eminescu, ce nu ii placea la scoala si legatura cu astronomia!

Publicat: 15 ian. 2014
Mihai Eminescu a fost considerat de critici cel mai important artist liric si unul dintre reprezentantii unui romantism literar intarziat. Eminescu a fost si un om politic important, figura marcanta a Partidului Conservator.
Exista si lucruri mai putin stiute despre Mihai Eminescu, scrie observator.tv.
De exemplu, un asteroid descoperit in 1971 de Observatorul Palomar, care se invarte in jurul soarelui si se afla la o distanta de 250 de milioane de kilometric de Pamant, a primit numele de 9495 Eminescu!
Cand l-au descoperit, pe 26 martie 1971, astronomii americani C. J. van Houten, I. van Houten-Groenveld si T. Gehrels l-au numit simplu 9495. In anul 2000, care a fost declarat in Romania anul lui Mihai Eminescu, Uniunea Internationala de Astronomie a hotarat ca astroidul sa fie denumit 9495 Eminescu.  
Vezi si Viziunea lui Eminescu despre socialism  
De asemenea, un crater de pe planeta Mercur ii poarta numele marelui poet. Craterul, cu un diametru de 125 de kilometric, a fost denumit Eminescu! 
Lucruri mai putin cunoscute despre Mihai Eminescu din tineretea sa:
1.Mihai Eminescu nu a suportat niciodata matematica, fiind o materie cu care nu se impaca deloc. “N-ajunsesem nici la varsta de douazeci de ani sa stiu table pitagoreica, tocmai pentru ca nu se pusese in joc judecata, ci memoria! Si, desi aveam o memorie fenomenala, numere nu puteam invata deloc pe de rost, intrucat imi intrase in cap ideea ca matematicile sunt stiintele cele mai grele de pe fata pamantului”, se arata in “Viata lui Mihai Eminescu”, de George Calinescu.
Vezi si Teorii ale conspiratiei cu privire la moartea lui Mihai Eminescu  
2.Cu tatal sau a avut nenumarate conflicte din cauza viziunilor diferite despre viata. Tatal lui Mihai Eminescu, Gheorghe, nu isi dorea ca fiul sau sa scrie poezii. “Daca nu ti-am scris pana acum, cauza a fost neincrederea cu care intampini orice vointa proprie a oricaruia din fiii dumitale, neincredere argumentata de privirea formalista ce o ai despre lume, dupa care orice om care nu cauta numaidecat a se chivernisi, dupa cum o numesti dumneata, trebuie sa fie un om de nimic. Esti un parinte nenorocit (nefericit) – adevarat (se poate). Dar esti nenorocit mai mult pentru ca vrei ca fiecare sa traiasca si sa-si masure pasii dupa cum doresti dumneata”, se arata intr-o scrisoare a poetului adresata tatalui de la Berlin.  
3.Intre anii 1864-1865 Mihai Eminescu a fugit de la scoala pentru a se alatura trupei de teatru Fani Tardini!
4.Lui Mihai Eminescu ii placea sa joace fotbal. Marturia vine din partea lui Theodor V. Stefanelli, in “Amintiri despre Eminescu”: Locuiam in strada Cuciur Mare (din Cernauti) si inaintea locuintei mele se intindea asa numita toloaca a orasului, unde studentii jucau adese in orele libere mingea. Si Eminescu era adese printer noi si juca mingea cu noi”.  
5.Eminescu era un extraordinar inotator. “Nu departe de Blaj se afla locul unde Tirnava Mare se varsa in cea Mica, inainte de a se varsa in Mures, Balta de la Ipotesti si Prutul de la Cernauti facusera din Eminescu un bun inotator cu voluptati tritonice”, afirma George Calinescu. Poetul era extrem de atras si de scufundari! “Facea tot felul de istetii nautice, intrand in apa intr-un loc si iesind tarziu unde nici nu te asteptai, spre admiratia celor mai buni inotatori din Blaj. Erau multi inotatori buni in Blaj, dar cu Eminescu nici unul nu se putea tinea”, spune Stefan Cacovean, in “Eminescu la Blaj”.
6.Cu o minte extrem de agera, Mihai Eminescu s-a orientat si catre sportul mintii. In 1884, poetul se afla in Spitalul Sf. Spiridon din Iasi. “Era vizitat des de prieteni, de Pompiliu, Burla, Humpel si, indeosebi, jucau sah”, povesteste George Calinescu in “Viata lui Eminescu”. 


loading...

Adauga un comentariu