Actualitate

DETALII SOCANTE! Aceasta sentinta dinamiteaza UMF Iasi! Ieri a fost executat seful medicilor din Iasi!

Publicat: 26 mart. 2015
1

@ Premiera absoluta in invatamantul universitar iesean: seful medicilor a fost condamnat ieri pentru un jaf descoperit cu greu de procurori @ Varianta fostului rector de la UMF Iasi nu i-a convins absolut deloc pe judecatori @ Actualul rector de la UMF Iasi, prof. Dragos Pieptu, a fost audiat si el in acest dosar @ Acuzatia de baza este aceea de conflict de interese @ „Ca reprezentant al IML, inculpatul a încheiat contracte de munca si de prestari servicii cu sine însusi ca persoana fizica, semnând si la rubrica angajator, si la angajat”, au sintetizat anchetatorii acuzatiile aduse fostului rector

Ieri dupa-amiaza, magistratii de la Judecatoria Iasi au decis condamnarea fostului rector de la Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa la o pedeapsa de un an de inchisoare. Judecatorii au considerat ca faptele comise de prof. Vasile Astarastoae nu sunt atat de grave, incat sa stea in spatele gratiilor si au dispus suspendarea pedepsei. In schimb, judecatorii au stabilit un termen de incercare de trei ani si jumatate pentru Vasile Astarastoae. In tot acest timp, acesta nu trebuie sa mai comita alte fapte, pentru ca, in caz contrar, ar putea sa-i fie revocata suspendarea. Prin aceeasi decizie, fostul rector a fost obligat sa plateasca cheltuieli de judecata in valoare de 800 lei. Riscurile sa ajunga in spatele gratiilor in urmatoarea perioada sunt foarte mari, avand in vedere ca mai are un dosar penal pe numele sau pe rolul Tribunalului Suceava. In acel dosar este acuzat de fapte mult mai grave, de coruptie, pentru care ar putea primi pedepse mult mai mari. Trebuie mentionat ca decizia de ieri luata la Judecatoria Iasi nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Iasi.

Spovedania lui Astarastoae

Vasile Astarastoae a ajuns in aceasta situatie dupa ce a fost manager de proiect in cadrul unui proiect desfasurat prin intermediul Programului Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (PSDRU) la Institutul de Medicina Legala Iasi (IML). Pe baza acestui proiect a ajuns inculpat in acest dosar. In fata judecatorilor a dat multe explicatii tehnice despre modul in care s-a derulat proiectul pentru a arata ca nu este vinovat cu nimic. In calitate de director la IML, acesta a dezvoltat proiectul „Standarde europene pentru programe postdoctorale competitive de formare in domeniul managementului cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale”.

Acest proiect a fost implementat in perioada 1.04.2010-1.04.2013. Valoarea eligibila a proiectului era de 8.787.232 de lei, iar din „echipa proiectului” au facut parte printre altii Daniela Astarastoae si profesorul Dragos Pieptu. „Nu eu m-am propus manager de proiect, ci autoritatea contractanta alaturi de Consiliul Consultativ al IML. Eu aveam calitatea de director al Institutului de IML si am gandit acest proiect. Ei au considerat ca sunt persoana cea mai potrivita pentru a-l conduce, avand in vedere expertiza in domeniu pe care o am. Au fost depuse foarte multe proiecte pe POSDRU si a fost un lucru bun atunci cand a fost admis proiectul nostru. Eu, in calitate de manager de proiect, nu aveam posibilitatea legala de a delega pe altcineva sa semneze la angajator in conditiile in care eram ordonator secundar de credite. Daca ar fi existat o astfel de solutie, de a fi delegata o alta persoana din cadrul IML sa semneze la angajator, nu se putea face decat cu avizul Ministerului Sanatatii, iar legea nu permite acest lucru decat in caz de boala, vacanta, retinere etc. Este foarte restrictiv acest lucru. Nu aveam posibilitatea legala sa semnez la angajat si la angajator sa deleg o alta persoana. Daca nu eram eu manager de proiect, este foarte posibil ca acest proiect sa nu indeplineasca punctajul necesar si sa fi fost respins. Eu am venit in proiect cu functia de coordonator de doctorat, rector la UMF, director la IML, presedinte la Colegiul Medicilor… Toate astea au insemnat obtinerea unui punctaj mai bun in cadrul proiectului”, a explicat Vasile Astarastoae. „Au venit doi ofiteri de la Antifrauda si au controlat in amanunt acest proiect. Au verificat inclusiv acest conflict de interese al meu. Au venit cu ordin de serviciu special si nu au constatat nicio problema”, a mai spus fostul rector.

Si-a dat bani singur

In cadrul acestui proiect, Institutul de Medicina Legala Iasi, condus de Vasile Astarastoae, a incheiat cu dr. Vasile Astarastoae contractul de prestari servicii nr. 1/1.04.2010. In baza acestui contract, incheiat pentru o perioada de o luna, Astarastoae a fost platit cu 180 de lei pe ora. In plus, tot in cadrul acestui proiect intre IML Iasi si Vasile Astarastoae, s-a incheiat contractul individual de munca nr. 2/1.05.2010 pe o perioada de 12 luni, incepand cu data de 1.04.2010. In baza acestui contract, Astarastoae a incasat o leafa de 9.087 de lei pe luna. „Ca reprezentant al IML, inculpatul a încheiat contracte de munca si de prestari servicii cu sine însusi ca persoana fizica, semnând si la rubrica angajator, si la angajat”, au precizat procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi. Proiectul era finantat in proportie de 83 la suta din bani europeni si 15 la suta din fondurile Ministerului Muncii. In acelasi proiect a angajat-o si pe fiica sa, Daniela Astarastoae. Inainte de finalizarea acestui dosar, Vasile Astarastoae si-a dat demisia din functia de sef al UMF Iasi. A ramas in continuare seful Colegiului Medicilor din Romania.

Comentarii
 • Deja imi este greatza, toata ziua, buna ziua, UMF-istii sant pe prima pagina, dati-i in pustie de macelari, nu vedeti ce se intampla prin spitale? Este rezultatul spagilor la examene si al altor matrapazlacuri pentru promovari nemeritate.

 • Conflict de interese este si la Spitalul Socola unde Lucnaian Burlea a angajat-o pe sora lui – Ana Maria Burlea – fara concurs si fara examen. De altfel Ana Maria Burlea a fost promovata tot de Astarastoaie . La examneuyl de asistent a iesit un scandal aplanat de Astarastoaie . Desi bine pregatita rau, Ana Maria Burlea a fost declarata admis in conditiile in care teza ei era de toata frumusetea . La examneul de sef lucrari Ana Maria iubara a excelat prin discurs coerent si bine documentat, scurt de altfel, dar bun . Cu astfele de oameni se va revolutiona invatamantul medical . In scurt timp Ana Maria Burlea va fi promovata sefa de sectie si conferentiar, probabil din cauza articolelor de prim autor semnate, doar, de aceasta . Articole ISI nu gluma !

  • 1. Lucian Burlea a actionat conform legii si anume: a acordat un drept legal respectiv integrarea clinica. Aceasta integrare clinica se acorda tuturor cadrelor universitare care au o specialitate clinica dupa promovarea examenului de medic specialist. Aceasta integrare clinica se acorda fara examen sau concurs si este reglementata prin Ordin de Ministru.

  • 2. Concursul de preparator la disciplina psihiatrie s-a desfasurat pe vremea cand rector era Dragomir. La acea data au fost 7 candidati pe 3 posturi scoase la concurs. Dupa PROBA SCRISA au ramas in concurs doar 3 candidati: Irina Dobrin (sotia lui Romeo Dobrin), Dan Dumitrescu si Anamaria Burlea. Imediat dupa afisarea rezultatelor la proba scrisa familia Borza a depus in cursul a aproximativ 2 saptamani zeci de contestatii.

   • Cine este familia Borza:
    1. Borza Constantin – medic mediocru care-l depaseste la capitolul maculatura pe orice umf-ist si care este supraspecializat in pensionarea falsa a bolnavilor inchipuiti (contra apartamente) si de asemenea in falsificarea semnaturii propriei sotii.
    2. Borza Lorica: medic absent de zeci de ani care face externari de la domiciliu
    3. Borza Liana Rada – proaspat medic specialist (asta pentru ca unora le-a fost mila sa o pice la PROBA SCRISA) dar cu doctorat in cotutela Astarastoaie – SUA – doctorat finantat cu multe zeci de mii de dolari de catre familie

   • Aceasta Borza Liana Rada a picat cu brio si la concursul de sef de lucrari la disciplina bioetica (unde nu a fost PROBA SCRISA) dar care s-a inscris fara ca macar sa fie in stare sa-si completeze propriul CV. Concret: fiind inscrisa in grupul tinta al unui proiect (adica beneficiar) ea si-a trecut ca ar fi unul dintre cei responsabili de executarea respectivului proiect. Prin urmare… ce este de mirare ca pica in continuare…

   • rezultatul presiunii psihologice ale familiei Borza a fost retragerea din respectivul concurs al candidatului Dan Dumitrescu

  • 3. Concursul de sef de lucrari al Aneimaria Ciubara s-a desfasurat conform procedurii de concurs aplicabile tuturor candidatilor: proba de dosar, proba de propunere de dezvoltare a carierei universitare – proba a fost o expunere care a durat fix 45 minute (a se vedea metodologia de concurs) si proba practica – o prelegere care a durat 40 minute (a se vedea metodologia de concurs). Trebuie mentionat ca ambele probe au fost probe publice!!!

  • 4. Se pare ca unora le este teama ca visurile de marire le vor fi spulberate desi Anamaria Ciubara a afirmat raspicat de mai multe ori ca nu-si doreste sa promoveze nici ca sef de sectie nici conferentiar. Frica lor izvoraste tocmai datorita acelor articole ISI invocate care, ATENTIE, nu sunt publicate in revista de bioetica (unde unii isi construiesc tot dosarul – a se vedea Borza Liana Rada) ci in cu totul alte reviste unde unii nici nu viseaza sa publice.

   • Soro, fraiera sa fii sa nu te inscrii la concurs! Daca tot te toaca, inseamna ca ai cele mai mari sanse sa promovezi! Mult succes iti doresc! Sa crape fierea-n ei de frustrati puturosi care comenteaza pe site in loc sa puna osul la treaba sa-si merite salariile!

  • De cand stiu analfabatii de articole ISI.In primul rand nu esti la curent cu cele ce se intampla, probabil nu mai poti fura pentru ca a fost pusa putina ordine in institutie.

  • De cand stiu analfabatii de articole ISI.In primul rand nu esti la curent cu cele ce se intampla, probabil nu mai poti fura pentru ca a fost pusa putina ordine in institutie.

  • Fratilor, voi vreti sa spuneti ca sunteti colegii mei?Cat de mult v-a deteriorat mediul in care s-ar parea ca nu munciti? Chiar ma intreb:voi va faceti indicatorii in baza carora sunteti remunerati? Va primiti salariile intregi sau sunteti printre cei care ameninta cu sindicatul atunci cand nu sunt bani pe care voi trebuia sa-i produceti, pt a se intoarce sub forma de drepturi salariale. Ma felicit pentru optiunea mea, de cardiolog: eu salvez vieti, in timp ce voi produceti monstrii pe care-i vedeti cand va uitati in oglinda. sunteti

  • Fratilor, voi vreti sa spuneti ca sunteti colegii mei?Cat de mult v-a deteriorat mediul in care s-ar parea ca nu munciti? Chiar ma intreb:voi va faceti indicatorii in baza carora sunteti remunerati? Va primiti salariile intregi sau sunteti printre cei care ameninta cu sindicatul atunci cand nu sunt bani pe care voi trebuia sa-i produceti, pt a se intoarce sub forma de drepturi salariale. Ma felicit pentru optiunea mea, de cardeolog: eu salvez vieti, in timp ce voi produceti monstrii pe care-i vedeti cand va uitati in oglinda. sunteti

 • Nu s-au mai gasit alti hoti !…virfurile UMF-ului Iasi.Mai bine cautati hotii din alte institutii…nu in cele care ne reprezinta orasul cu onoare pe tot globul.

  • cica in Anglia ar fi probleme la inscrierea in colegiul medicilor pentu absolventii de la stomato, si doar pentru cei din Iasi? e adevarat sau e zvon? 🙂

 • Tot globul este bulversat deaceasta MAFIE UM-fista datorita Jegurilor nesimtite spagoase Ho Ho nenorocitilor la Puscarie cu Ordinarii.

  • corect, doar ca, romanii ti-au distrus viitorul, nicidecum tiganii
   romanii au furat atat de mult la nivel inalt incat au adus Romania in sapa de lemn
   din cauza romanilor ai ajuns sa culegi capsuni pe plantatia din Spania, desi ai studii superioare
   imi pare rau pentru viitorul tau :((

 • La USAMV pe cand era rector Dnul Jitareanu (angajator) au fost incheiate contracte intre Jitareanu Gerard si Jitareanu Carmenica la vreo CATEVA PROIECTE, nu la unu. Mai mult, sunt proiecte unde pe langa Carmenica apare si baiatul Felix.

 • Si atunci intervine intrebarea tampita dar si logica in acelasi timp…
  La ce dracu sa i mai plangem doctori? La ce ii plangem pe profesori?

  • Da, sa nu-i plangem pe medici:faceti lista spitalelor si veti constata in fiecare urmatoarea situatie revoltatoare: profesorii si-au incadrat in propria disciplina , fiul sau fiica.Veti avea o mare surpriza ! Surprinzator este faptul ca ziaristii nu sunt interesati de asemenea subiecte!

 • Fratilor, voi vreti sa spuneti ca sunteti colegii mei?Cat de mult v-a deteriorat mediul in care s-ar parea ca nu munciti? Chiar ma intreb:voi va faceti indicatorii in baza carora sunteti remunerati? Va primiti salariile intregi sau sunteti printre cei care ameninta cu sindicatul atunci cand nu sunt bani pe care voi trebuia sa-i produceti, pt a se intoarce sub forma de drepturi salariale. Ma felicit pentru optiunea mea, de cardeolog: eu salvez vieti, in timp ce voi produceti monstrii pe care-i vedeti cand va uitati in oglinda. sunteti

 • Scoala romaneasca este printre cele mai proaste din Europa. Nu-i suficient sa stii ceva pe de rost, trebuie sa fii capabil sa rezolvi probleme, dublat de o moralitate pe masura, nu hot si pervers si cu gura mare cum sunt foarte multi din cei care sunt produsul scolii rrom-anesti. Si nu tiganii sunt cei mai multi hoti din EU ci romani get beget, insa tiganii sunt cei mai vizibili in jurnalele romanesti de stiri.Si apropo, nu-mi plac tiganii, dar nici romanii hoti.

 • numi place verdictul trebuia bagata fosila la puscarie fiiar mama lui a draq de hot inputit el si toata sleatca de doctorii hotii si corupti..domnilor judecatori numi place tind sa cred ca ceva nu este in regula la cate bube are fosila de astarastoaie numai 1 an si ala cu suspendare..rusinica rusinica:!!!!

  • Da? Si la Spitalele din Iasi tatii isi angajeaza chiar fica s-au baiatul! Voi pe ce lume trai-ti, nu vede-ti ce bataie de joc traim?Fetele lu tata tipa toata ziua si ne fac nesimtite pentruca stiu ca au spatele lui tacsu

Adauga un comentariu