Eveniment-Social

DETALII SPECTACULOASE. Un mare profesor iesean a avut o legatura unica cu maresalul Ion Antonescu – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 03 iun. 2016

@ In doar cateva zile (luni, 6 iunie 2016 – n.r.), unul dintre cei mai mari, sinceri si corecti istorici si profesori romani, Gheorghe Buzatu, ar fi trebuit sa implineasca frumoasa varsta a senectutii, de 77 ani @ Legat intr-o maniera speciala de Iasi, loc unde si-a petrecut ultimele clipe din viata, acesta a fost printre putinele figuri marcante ale tarii, inclusiv politician, care a avut abordare publica corecta fata de personalitatea maresalului Ion Antonescu @ Urmariti si cititi, doar pe www.bzi.ro, ultimele marturii ale lui Buzatu pe aceasta tema

La 70 de ani (1 iunie 1946, închisoarea Jilava – n.r.) de la clipa in care a fost executat maresalul Ion Antonescu de catre comunisti, acesta este contestat si chiar exista tendinte de a introduce o lege care sa interzica abordari pozitive in legatura cu personalitatea fostului sef de stat. Curios este ca, la adresa unor indivizi precum Iosif Visarionovici Stalin sau Benito Mussolini nu exista asemenea abordari! Pe acest plan, in doar cateva zile (luni, 6 iunie 2016 – n.r.), unul dintre cei mai mari, sinceri si corecti istorici si profesori romani, Gheorghe Buzatu, ar fi trebuit sa implineasca frumoasa varsta a senectutii, de 77 ani.

Click aici pentru foto,video!

„Nenorocitilor! Maine ma veti urma chiar voi…”

Legat intr-o maniera speciala de Iasi, loc unde si-a petrecut ultimele clipe din viata, acesta a fost printre putinele figuri marcante ale tarii, inclusiv politician, care a avut o abordare publica corecta fata de personalitatea maresalului Ion Antonescu. Inainte de a trece la cele sfinte, acesta a acceptat sa le acorde reporterilor de la BUNA ZIUA IASI (BZI) o serie interviuri pe acesta tema. Tocmai in contextul aducerii aminte si cinstirii memoriei acestuia, doar pe www.bzi.ro pot fi revazute parte din gandurile marelui profesor.

Citeste si: EXCLUSIV! A murit marele profesor si istoric al Romaniei, Gheorghe Buzatu – UPDATE VIDEO

„Sfarsitul unor participanti principali de la 23 august 1944 a fost prevazut din prima clipa de maresalul Antonescu. Dupa ce a fost anuntat ca a fost arestat, le-a transmis acestora: «Nenorocitilor! Maine ma veti urma chiar voi…». Istoria a decis ca orice Revolutie isi inghite propriii fii. Aici a fost vorba despre destinul unui popor pe umerii caruia s-au jucat cei de la 23 august si romanii au avut de patimit. A fost o tradare abjecta si am intrat in istorie pentru acest lucru. Antonescu nu a confundat niciodata razboiul de expansiune al Germaniei cu al sau si a fost adeptul luptei nationale si impotriva extinderii bolsevismului. Este momentul pentru coagularea germenilor viitorului regim comunist si, pe loc, Romania, care nu fusese ocupata de trupele germane, a cazut intr-o situatie infinit mai grea. Practic, s-a introdus un regim de ocupatie. Regele Mihai, care se intorcea la inceputul lunii septembrie 1944 in capitala, din Oltenia, se intalneste cu trupele sovietice si a ramas uluit de acesti soldati, veniti din fundul Asiei, care distrugeau si faceau ravagii.  Astfel, tara nu a fost eliberata ci, dimpotriva, ocupata, iar regimul Antonescu a fost inlocuit cu un altul, infinit mai mare, de dictatura. Din nou, ca o concluzie generala, dupa 23 august 1944, Stalin este cel care a fost principalul beneficiar al actului, in pofida eforturilor Romaniei de a se salva de acel moment… Acolo unde se deplaseaza tancul sovietic se instaureaza automat si regimul comunist”, arata, intr-un amplu interviu, istoricul Buzatu. Acesta poate fi urmatit complet pe site-ul www.bzi.ro.

Citeste si: IN MEMORIAM profesorului Gheorghe Buza

Un exemplu de modestie si de profesionalism desavarsit

Gheorghe Buzatu s-a nascut la data de 6 iunie 1939, in actualul judet Vrancea. A urmat cursurile fostei Facultati de Filologie-Istorie, Sectia Istorie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, in perioada 1956-1961. In anul 1971 devine doctor in Istorie la aceeasi facultate. A lucrat pe postul de cercetator stiintific la Institutul de Istorie si Arheologie „A. D. Xenopol”, in perioada 1961-1992, cat si ca cercetator stiintific principal I al Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana al Filialei din Iasi a Academiei Romane (pe care l-a condus pana la moartea sa de la 20 mai 2013 – n.r.).

Citeste si: REGRETE ETERNE! Marele profesor si istoric Gheorghe Buzatu a muri

Din anul 1997 a predat Istoria Contemporana si Relatii Internationale la Universitatea din Craiova. Activitatea stiintifica a profesorului Gheorghe Buzatu cuprinde un impresionant numar de studii, articole si lucrari istorice: 55 carti publicate sub nume propriu; 70 volume coordonate sau in colaborare; autor a peste 500 de studii si micromonografii, articole, eseuri, prefate, note, fiind si coordonatorul prestigioasei colectii „Romanii in istoria universala” ce a ajuns la 142 volume. In iunie 2007, Senatul Universitatii Ovidius din Constanta, la propunerea Facultatii de Istorie si Stiinte Politice, i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa. In decembrie 2008, Adunarea Generala a Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania l-a ales pe prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu drept membru corespondent. Retras si modest, ultimii ani de viata i-a dedicat activitatii de cercetare riguroasa in cabinetul pe care il avea oferit de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad. Aici, orice om pasionat de trecutul neamului, de maresalul Antonescu, dar si de un dialog inteligent avea usa deschisa mereu si un gand bun.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu