Eveniment-Social

Detalii uluitoare despre cele mai importante monumente ale Iasului. Cei mai mari specialisti din tara au ajuns in Capitala Moldovei – FOTO

Publicat: 03 oct. 2019

@ Soarta monumentelor istorice a fost dezbatuta la Palatul Roznovanu @ In aceste zile, Iasul gazduieste unul din cele mai mari simpozioane dedicate monumentelor emblematice din intreaga tara @ Timp de cateva zile, cei mai mari specialisti in domeniu sunt prezenti in capitala Moldovei

In aceasta perioada, in municipiul Iasi, are loc un eveniment dedicat protejarii si conservarii monumentelor istorice. Simpozionul International "MonumentulTraditie si Viitor" a ajuns anul acesta la a XXI-a editie.

Manifestarea reuneste specialisti de prestigiu din cadrul Ministerului Culturii, Academiei Române, Institutului National al Patrimoniului, din institute de cercetare si universitati din România si din strainatate, din muzee, specialisti din domeniile cercetarii, conservarii si restaurarii monumentelor istorice. Editia din acest an a debutat ieri, la Palatul Roznovanu, cu o serie de prelegeri sustinute de participanti, manifestarea urmand a se derula pana pe 6 octombrie. Lucrarile pe sectiuni se vor desfasura la Muzeul Municipal "Regina Maria" Iasi din strada Zmeu, nr. 3.

Temele din acest an vor fi legate de viata monumentelor (ctitorii, mosteniri, înstrainari, degradari, restaurari), arhitecti în an aniversar: Nicolae Ghika-Budesti – 150 ani de la nastere, monumente din perioada 1948-1989, satul românesc astazi – strategii pentru salvarea arhitecturii traditionale, dar si tehnici si tehnologii de restaurare.

"Au fost vremuri grele în istoria acestei tari. Comunistii au vrut sa ascunda o parte din monumentele istorice. O proba relevanta am descoperit-o saptamâna trecuta la Monumentul Eroilor cazuti în Primul Razboi Mondial, monument ridicat in Cimitirul Eternitatea: cele patru cruci care urcau pe monument pâna la flacara care trebuia sa aminteasca de sacrificiul eroilor nostri au fost transformate, într-o maniera grotesca, în patru T-uri, cu dorinta de a ascunde simbolistica traditionala, româneasca, crestin-ortodoxa. La fel s-a întâmplat si cu vegetatia din fata Palatului Culturii si în alte situatii care au fost facute într-o maniera grotesca, din dorinta de a ascunde monumentele istorice. Trebuie sa avem grija de ceea ce a ramas, de ce-am mai putut mosteni gratie unor oameni care au facut sacrificii pentru a reusi sa deturneze orientarea unor conducatori si care au reusit sa mai transfere o parte din monumente. Monumentele fac parte din patrimoniul nostru, ne creeaza identitatea, ne dau valoarea si forta de a merge mai departe", a mentionat edilul Mihai Chirica.

Vezi si: Circa doua milioane de euro pentru salvarea unui monument din Pacurari. Ateneul iesean il va transforma in totalitate

La Primarie au fost prezenti, printre altii, Stefan Balici, directorul Institutului National al Patrimoniului (INP), IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Aurica Ichim, directorul Muzeului Municipal "Regina Maria", dar si alti istorici, arheologi si nu numai.

"În prezent, Primaria reabiliteaza Manastirea Frumoasa, Palatul «Braunstein», Baia Turceasca, Muzeul de Stiinte Naturale, Casa «Berthelot». Acestea se adauga la celelalte cladiri care au fost reabilitate recent: Palatul Roznovanu, Sinagoga Mare, Sinagoga Merarilor, Manastirea Golia, turnul Bisericii Barboi, Scoala Gimnaziala «Mihail Kogalniceanu», Scoala Primara «Carol I». La acestea se adauga Ansamblul Mitropolitan, care este pe punctul de a se finaliza, întregind într-o maniera atât de frumoasa zona centrala, unde gasim cele doua perle ale Iasului: Palatul Culturii si Teatrul National. Mai avem Casa «Callimachi», pe care am preluat-o noi si pe care speram sa o transformam într-un edificiu cultural, Muzeul Municipal, fosta Casa «Burchi – Zmeu», Casa «Buicliu» si multe altele. Munca noastra nu s-a terminat. Ar trebui sa mai recuperam de pe piata si alte monumente care au ajuns proprietati private. Avem si exemple pozitive ale unor detinatori de case-monument care le-au transformat în adevarate bijuterii arhitecturale, un exemplu fiind Casa «Zoller»", a mai detaliat primarul Mihai Chirica.

Adauga un comentariu