Actualitate

Detalii unice din viata celebrului arhitect care a construit cladiri simbol si jumatate din orasul Iasi – FOTO

Publicat: 27 mai 2016

@ La 81 de ani, in urma unui accident nefericit, fostul arhitect-sef al Iasului timp de 14 ani, Gheorghe Cheptea a trecut in lumea celor drepti @ Acesta are o poveste de viata si o cariera desavarsita! @ Fabulos este ca, acesta a construit multe dintre cladirile importante, atat din municipiu, cat si din judet @ Fie ca este vorba de Hotel Moldova, Hotel Bucium, Hotel Central din orasul Pascani, Hotel Raresoaia din Hârlau, celebrul bloc Cina din Iasi, Esplanada Teatrului National Vasile Alecsandri, Pasajul din Piata Unirii, Restaurantul Ciric, Restaurantul Corso sau sediul Facultatii de Medicina Veterinara, toate acestea poarta marca si amprenta lui Cheptea

Zilele acestea, unul dintre cei mai valorosi arhitecti-sefi ai Iasului, dupa 1945, Gheorghe Cheptea a murit la varsta de 81 de ani, in urma unui accident nefericit. Nascut la Podu Iloaiei, acesta a fost arhitect-sef al Iasului timp de 14 ani. Slujba de inmormantare va fi duminica, 29 mai 2016, de la ora 14:00, la Biserica Sfantul Nicolae din Copou. De asemenea, inhumarea va avea loc la Cimitirul Podgoria Copou, din Gradina Botanica.

Povestea omului care a construit jumatate din Iasul de dupa Al Doilea Razboi Mondial

Gheorghe Cheptea are o poveste de viata si o cariera desavarsita! Fabulos este ca, acesta a construit multe dintre cladirile importante, atat din municipiu cat si din judet. Fie ca este vorba de Hotel Moldova, Hotel Bucium, Hotel Central din orasul Pascani, Hotel Raresoaia din Hârlau, celebrul bloc Cina din Iasi, Esplanada Teatrului National Vasile Alecsandri, Pasajul din Piata Unirii, Restaurantul Ciric, Restaurantul Corso sau sediul Facultatii de Medicina Veterinara, toate acestea poarta marca si amprenta lui Cheptea.

Citeste si: Intalnire importanta pentru viitorii constructori si arhitecti din Iasi

„Nascut la Podu Iloaiei, acesta avea 81 de ani. El fost timp de 14 ani arhitectul sef al judetului Iasi. A proiectat unele din cele mai reprezentative cladiri din oras si judet, precum Hotel Moldova, Hotel Bucium, Hotel Central din orasul Pascani, Hotel Raresoaia din orapul Hârlau, faimosul bloc Cina, Esplanada Teatrului National Vasile Alecsandri, Pasajul din Piata Unirii, Restaurant Ciric, Restaurant Corso, Facultatea de Medicina Veterinara de la actuala Universitate de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad si a facut cele mai importante sistematizari pentru marile cartiere ale Iasului, Alexandru cel Bun si Mircea cel Batran. A fost si profesor dedicat si care a format cu drag, zeci de generatii, atat la Facultatea de Arhitectura G.M. Cantacuzino de la fostul Institut Politehnic, actuala Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi, cat si la Facultatea de Agronomie de la USAMV, disciplina de Arhitectura Peisagera”, a transmis, indurerata, sotia acestuia, cunoscutul si reputatul arheolog medievist Stela Cheptea.

Citeste si: Scene senzationale surprinse intr-o cladire din Iasi. Totul a fost tinut secret pana acum – GALERIE FOTO EXCLUSIVA

Regrete eterne!

Toti cei care l-au cunoscut si l-au apreciat au tinut sa transmita mesaje emotionante pentru familia indoliata. Este vorba de cunoscuti profesori, arhitecti sau arheologi. „Cercetatorii Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana, din cadrul Academiei Romane, filiala Iasi, sunt alaturi de familia doamnei arheolog Stela Cheptea, in aceste grele momente pricinuite de trecerea la cele vesnice a arhitectului Gheorghe Cheptea, om care a lasat o amprenta deosebita asupra aspectului orasului Iasi”, au transmis apropiatii arheologului. De precizat ca, accesta a conlucrat indeaproape, inclusiv cu sotia sa, la numeroase lucrari ce au tinut de reabilitarea sau restaurarea unor cladiri monument ale orasului. El era absolvent, promotia 1963, a Institutului de Arhitectura Ion Mincu din Bucuresti.

Citeste si: Povesti din mediul monden si politic iesean. Iata unde s-a intamplat totul – GALERIE FOTOloading...

Adauga un comentariu