Mozaic muzical

Detaliul SOCANT din viata lui Ceaikovski

Publicat: 13 mart. 2015
3

Chiar daca operele sale sunt cunoscute, viata geniului ascunde un mister revoltator pentru unii.

Acesta s-a nascut in Votkinsk int-o familie de origine burgheza. Tata sau era inginer cu rang de locotenent-colonel in Departamentul Minelor. Mama sa, Alexandra Andreevna d’Assier, facea parte dintr-o familie instarita de origine franceza care a emigrat in Rusia. Ceaikovski a fost al doilea copil al familiei.

In prima parte a vietii este impins de familie sa studieze dreptul si ajunge functionar public in cadrul Ministerului de Justitie. Renunta in favoarea muzicii si ajunge profesor la Conservatorul din Moscova. A urmat timp de trei ani cursurile lui Rubinstein(orchestratie) si Zaremba(compozitie), studiind in afara de pian, flautul si orga.

Vezi si Viata lui Ceaikovski. Dragostea interzisa

Piotr Ceaikovski are insa un mister ce pentru unii pare revoltator si greu de acceptat. In copilaarie a fost trimis la un liceu-internat de baieti, unde colegii mai mari au observant inclinatiile homosexual ale compozitorului. Cu timpul barfele au inceput sa fie tot mai mari. Asa ca, pentru a pune capat zvonurilor pe aceasta tema se casatoreste in 1877 cu Antonia Milioukova, o eleva de-a sa.

Vezi si Mari compozitori ai lumii – Piotr Ilici Ceaikovski – VIDEO

Din pacate, mariajul s-a sfarsit prost, iar orientarea sexuala reala a artistului a ajuns sa fie cunoscuta si de binefacatoarea sa, care i-a retras generoasa finantare de 6.000 de ruble pe an.

Cele mai cunoscute realizari ale lui Ceaikovski sunt baletele “Lacul lebedelor” (1875-76), “Frumoasa din padurea adormita (1888-89) si “Spargatorul de nuci” (1891-92).

Adauga un comentariu