Diverse

Detergentii – ce nu stii despre ei

Publicat: 06 feb. 2011

Fiecare dintre noi folosim în gospodarie detergenti, fie la spalatul rufelor, la spalatul vaselor, la curatarea covoarelor sau a podelelor. Dar stii cum sa folosesti aceste produse în avantajul tau? Afla ce este adevarat si ce este fals despre detergentii folositi în locuinta ta.

Detergent mai mult, rufe mai curate

Fals! O cantitate mare de detergent va produce mai multa spuma. Fie ca vorbim despre detergentul pentru covoare, gresie, rufe sau vase, regula este aceeasi: surplusul strica. Atunci când speli pe jos cu o solutie care contine mult detergent, îti va fi aproape imposibil sa clatesti podeaua astfel încât sa elimini surplusul de spuma.

Aceasta va forma o pelicula alunecoasa care va aduna mult mai usor praful si microbii, ducând la o murdarire mult mai rapida a suprafetei. Un alt risc apare în momentul în care în locuinta sunt animale de companie sau copii mici. Acestia pot intra foarte usor în contact cu suprafetele încarcate cu substante chimice. Detergentul ramas în tesatura rufelor puse la spalat va atrage praful si mizeria, va actiona foarte dur asupra fibrelor, iar hainele tale vor capata un miros greu.

Fosfatii nu prezinta nici un pericol

Fals! Fosfatii ajuta la descompunerea grasimilor si a murdariei, însa în cantitate prea mare ei stimuleaza dezvoltarea algelor în apele reziduale adica în lacuri, râuri dar si în canalizare. Alegele consuma oxigenul de care au nevoie plantele si pestii. Detergentii pe baza de carbonati reprezinta o alternativa viabila.

Clorul, cel mai bun înalbitor

Fals! Atât clorul cât si cloramina sunt substante dezinfectante, nu de curatare a murdariei. Poti adauga putin clor în apa cu care speli pe jos, alaturi de detergentul special, însa nu te baza doar pe acesta pentru curatarea prafului sau a grasimii.

Clorul mai poate fi folosit pentru combaterea mucegaiului, pentru curatarea masinii de spalat rufe sau a masinii de spalat vase. Clorul se va folosi întotdeauna diluat si nu în stare pura deoarece vaporii sunt toxici, iar substanta pura poate afecta grav pielea. Foloseste manusi de protectie si dilueaza o cantitate moderata de clor în apa cu care vrei curata pardoseala.

Detergentii deterioreaza fibrele naturale

Adevarat! Daca ai covoare din fibre naturale, trebuie sa le cureti cu mare grija, pentru ca acestea se pot strânge si deteriora. Pe de alta parte, covoarele din fibre sintetice sunt mult mai rezistente la tratamentele chimice decât tesaturie naturale.

Percloro-etilena este o solutie cu potential cancerigen, iar hidroxidul de amoniu, coroziv, si produsele pe baza de amoniac sunt daunatoare sanatatii iritând caile respiratorii. În locul acestor produse toxice poti folosi produse de curatat naturale precum otetul alb diluat în apa calduta.

Solutiile fara coloranti sunt mai eficiente

Fals! Produsele de curatare fara coloranti nu sunt nici mai eficiente, nici mai sanatoase. Desigur, aceste produse fara coloranti sunt indicate persoanelor care au o intoleranta fata de colorantii folositi în solutiile de curatare, mâncaruri si alte produse.

Totusi, pe lânga motivele care tin de estetica exista si alte ratiuni practice pentru existenta colorantilor. Acestia ne ajuta sa distingem între lichidele toxice si apa, reducând riscul intoxicatiilor accidentale.

Este recomandat sa folosesti detergenti preparati în casa, din ingrediente naturale. Aceste solutii sunt ecologice, protejeaza pielea si sunt la fel de eficiente ca si solutiile de curatare chimice. Pentru a prepara un detergent de vase eficient, nu-ti trebuie decât lamâie, otet de mere, sare grunjoasa si glicerina vegetala.

Citeste si:
Mituri despre spalatul rufelorloading...

Adauga un comentariu