Eveniment-Social

Dezastru de proportii intr-o comunitate din Iasi. Sute de elevi sunt prinsi intr-un scandal politic cu amenintari si plangeri penale

Publicat: 03 sept. 2019
1

@ Un dezastru s-a abatut asupra unei comunitati iesene @ Cu cateva zile inainte de debutul anului scolar, situatia din localitatea Siretel a devenit una extrem de grava @ Consilierii locali PSD refuza sa voteze proiectul de buget al comunei, iar sute de elevi risca sa nu inceapa anul scolar @ Prefectura i-a amenintat cu plangere penala pe alesii din Siretel daca acestia nu isi indeplinesc obligatiile si lasa comuna in faliment @ Conducerea organizatiei PSD ridica din umeri in loc sa gaseasca o solutie

O comunitate din judetul Iasi a ajuns in pragul unui colaps financiar. Totul din cauza unor alesi locali care au intrat in conflict cu primarul comunei. Comuna Siretel a ajuns un adevarat teatru de razboi in ultimele luni, dupa ce consilierii locali PSD refuza sa voteze proiectul de buget. Acestia au conditionat votul de demisia Primarului Gheorghe Ancuta. Acesta are o serie de probleme cu legea, lucru care a dus la un imens scandal in Consiliul Local. Alesii PSD i-au cerut demisia primarului in repetate randuri, insa Ancuta a refuzat. Astfel, s-a ajuns la un blocaj total, situatie care a dus chiar la colaps financiar. Consiliul Local nu a aprobat bugetul pe anul in curs, astfel incat, la 31 mai, conturile primariei au fost blocate. Asta a dus la un cutremur de proportii in toata comunitatea. Angajatii primariei nu si-au mai primit salariile, asistentii sociali si cei maternali nu au mai incasat indemnizatiile, iar anul scolar este in pericol sa nu inceapa. Scolile din comuna nu au electricitate, apa curenta, microbuzele scolare nu au inspectia tehnica periodica facuta, iar de manuale scolare nici nu poate fi vorba.

Cu mai putin de o saptamana pana la debutul anului scolar, elevii din toata comuna Siretel se vad obligati sa ramana acasa din cauza scandalului aparut in CL. Peste 150 de elevi vor trebui sa stea acasa din cauza conflictului din Consiliul Local.

Primarul comunei a aratat ca niciunul din consilierii PSD nu vrea sa inteleaga gravitatea situatiei. "Nu pot sa-mi dau seama de ce nu vor. Consilierii PNL au vrut si la sedinta anterioara sa voteze bugetul, au acceptat si amendamentele propuse de PSD, numai sa treaca proiectul. Nici asa nu au vrut. Nu putem incepe anul scolar la timp. Suntem intr-o situatie extrem de delicata si incercam sa facem tot ce e posibil ca lucrurile sa functioneze. Am primit bani de la Ministerul Dezvoltarii pentru proiecte si nu ii putem cheltui pentru ca nu i-am trecut prin buget. Sper ca de aceasta data lucrurile sa se rezolve",  a spus primarul Gheorghe Ancuta.

Panarama politica cu alesii comunei. Se poate ajunge la plangeri penale

Cei de la PSD conditioneaza votul de demisia primarului. In plus, acestia i-au cerut primarului sa aprobe un proiect prin care un consilier PSD sa intre in structura Consiliului Local si abia apoi sa vada daca vor vota proiectul de buget. Structura Consiliului Local Siretel cuprinde 13 consilieri, 7 PSD si 6 PNL. Un social democrat a demisionat din motive personale, insa in locul sau nu a intrat nimeni deocamdata. Cu toate acestea, social democratii au conditionat votul pe buget si cu nominalizarea unui nou consilier. Decizia este insa una revoltatoare, din moment ce scandalul politic pe care l-au creat a dus la blocarea debutului anului scolar. Cei de la PSD Siretel, in frunte cu Maricel Popa, presedintele organizatiei judetene, ar trebui sa inteleaga ca din tot acest scandal au de suferit copiii. Seful PSD Iasi nu vrea sa renunte la razboiul politic, cu toate riscurile care implica acest lucru.

"Va fi o sedinta organizata de prefect. Primarul nu vrea sa puna pe ordinea de zi un proiect pentru inlocuirea unui consilier care a demisionat. Acolo este o problema cu bugetul, sunt de acord cu asta, dar si primarul trebuie sa plece. Consilierii PSD au demisiile in alb. Am discutat si cu primarul si sper sa se ajunga la un compromis. Oricum, el trebuie sa demisioneze", a precizat Maricel Popa.

Vezi si: Comuna Siretel are un secretar titular. A luat concursul cu note mari

Astazi, de la ora 14:00, la Siretel va avea loc o sedinta extraordinara, convocata de prefectul judetului. Acesta a sustinut ca alesii care nu vor vota bugetul risca sa se aleaga cu o plangere penala. "Am convocat o sedinta de indata, la Siretel, pentru rezolvarea situatiei. Ne dorim ca lucrurile sa se rezolve acolo, pentru ca au de suferit atatia oameni. Sper ca partile sa ajunga la o intelegere si sa deblocam situatia. Se pot sesiza si organele competente pentru abuz in serviciu daca situatia persista in Siretel", a spus prefectul Marian Serbescu.

Comentarii
Adauga un comentariu