International

Dezastru de proportii! Peste 80.000 de copii au murit!

Publicat: 21 nov. 2018
1

Aproximativ 85.000 de copii sub varsta de cinci ani ar fi murit de malnutritie acuta in cei trei ani de razboi in Yemen, conform organizatiei caritabile Salvati Copiii, citata de BBC News.

ONU a atras atentia luna trecuta ca pana la 14 milioane de yemeniti sunt in pragul foametei si incearca sa relanseze negocierile pentru a pune capat razboiului care dureaza de trei ani si care a cauzat cea mai grava criza umanitara din lume. Yemenul este devastat de conflict. Confruntarile au escaladat in 2015, cand o coalitie condusa de Arabia Saudita a lansat o companie aeriana impotriva rebelilor houthi, care l-au fortat pe presedintele Abd-Rabbuh Mansour Hadi sa fuga in strainatate.

Cel putin 6.800 de civili au fost ucisi si 10.700 au fost raniti in razboi, conform ONU. Luptele si o blocada partiala impusa de coalitie au lasat 22 de milioane de persoane in situatia de a avea nevoie de ajutor umanitar, au creat cea mai mare urgenta alimentara din lume si au dus la o epidemie de holera care a afectat 1,2 milioane de oameni. Este dificil de stabilit numarul exact al mortilor. Activistii umanitari din Yemen spun ca multe decese raman neinregistrate deoarece numai jumatate din unitatile de ingrijire din tara functioneaza, iar multi oameni sunt prea saraci pentru a le accesa pe cele ramase deschise.

Organizatia Salvati Copiii spune ca isi bazeaza statistica privind rata mortalitatii pentru cazurile netratate de malnutritie severa la copiii de sub cinci ani pe date compilate de ONU. Conform celor mai retinute estimari, circa 84.700 de copii ar fi murit intre aprilie 2015 si octombrie 2018. Cresterea preturilor la alimente si prabusirea valorii monedei nationale ca rezultat al razboiului civil pun si mai mult familiile in situatie de risc de insecuritate alimentara.

Salvati Copiii, organizatie care isi are sediul in Marea Britanie, spune ca blocada pune in pericol de foamete mai multi oameni, iar luptele grele din jurul portului esential Al Hudaydah exacerbeaza situatia. Acest oras-port controlat de rebeli, prin care Yemenul importa in mod traditional 90% din alimentele sale, este afectat de o scadere a importurilor comerciale cu peste 55.000 de tone metrice, conform organizatiei de caritate. Asta ar fi suficient pentru a asigura nevoile a 4,4 milioane de persoane, inclusiv 2,2 milioane de copii, a adaugat Salvati Copiii. Pe baza studiilor istorice, daca malnutritia este lasata netratata, atunci circa 20-30% dintre copii vor muri in fiecare an, a mai atras atentia ONG-ul.

Adauga un comentariu