Eveniment-Social

Dezastru ecologic fara precedent intr-o comunitate ieseana. Localnicii inoata zilnic in gunoaie. Aroganta Primariei este socanta – FOTO

Publicat: 30 iun. 2019

@ Situatie incredibila intr-o comunitate ieseana @ Un adevarat dezastru ecologic s-a abatut asupra a sute de persoane, iar masurile intarzie sa apara @ Firma de salubritate a ramas cu masinile defecte, iar muntii de gunoaie continua sa umple zi de zi comunitatea @ Intre Primarie si localnici s-a iscat un adevarat razboi pe tema gunoaielor care au inundat intreaga localitate  

Scene incredibile intr-o localitate din zona de vest a judetului. O intreaga comuna din judetul Iasi a ajuns sa fie ingropata la propriu de gunoaie. Dezastrul ecologic dureaza de ceva vreme, iar firma care ar trebui sa se ocupe de colectarea resturilor menajere a ajuns sa vina din ce in ce mai rar. Iesenii din comuna Strunga au ajuns sa-si blesteme zilele, oamenii fiind nevoiti sa respire un aer tot mai contaminat din cauza muntilor de gunoaie ce s-au tot adunat in ultima vreme.

In satele Bratulesti, Crivesti, Cucova, Farcaseni, Fedeleseni, Gura Vaii, Habasesti si Strunga, imaginile sunt la fel, peste tot munti de gunoaie, iar mirosul insuportabil.
Imaginile sunt cu adevarat sumbre. Fie ca e vorba de centrul satului, de o unitate de invatamant sau in apropierea vreunui magazin alimentar, containerele au ajuns sa fie extrem de pline, iar mirosul sa devina din ce in ce mai greu de suportat. Primarul comunei Strunga, Mariana Lazar, a dat vina pe firma de salubritate RACGCL Pascani, care are masini defecte, dar si pe localnicii care arunca gunoiul de pe gradini in zona celui menajer. "Firma cu care avem noi contract are masinile stricate. Au trimis o masina mai mica pentru colectare, insa nu este suficient. Avem opt sate in comuna si dureaza pana cand gunoiul este colectate. Firma trimite aceste masini pana repara utilajul mare. Dar si oamenii trebuie sa fie cu bun simt si sa nu mai arunce la maxim. Noi nu am avut probleme niciodata, insa de ceva vreme masina de gunoi s-a defectat. Sper ca in cateva zile situatia sa se rezolve. Daca gunoiul se colecteaza, in cateva zile se face la loc. Sunt oameni care aduna tot de pe gradina si nu tin cont ca acolo e loc pentru cel menajer. Au fost si containere cu capac, dar tot degeaba ", a mentionat Mariana Lazar, primarul comunei Strunga. Aceasta a plusat si a spus ca va trece la amenzi catre oameni, daca acestia continua sa arunce gunoiul in nestire.

In schimb, unii localnici acuza Primaria de faptul ca nu a adus suficiente containere de gunoi. "Se poate vedea clar ca este un dezinteres total aici. Gunoiul nu s-a mai luat de mult, se vede cum da pe afara. Oamenii nu mai au unde sa duca resturile. Nu pot ramane cu ele in curte. Primarul poate sa spuna ca amendeaza oamenii, ca face ce vrea, dar noi unde ducem gunoiul? Eu nu pot sa il tin in curte si sa sper ca poate trece masina de salubritate. Pentru asta platim taxa respectiva", a spus un localnic din Strunga.

Vezi si: Se pregateste afacerea anului in Iasi! Contracte de 50 milioane de euro pentru strangerea deseurilor. Lupta va fi crancena

Se asteapta trecerea la SMID

Cei de la Strunga ar urma sa fie salvati abia de luna viitoare. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate (ADIS), care gestioneaza proiectul de management al deseurilor, a intrat in operare cu firma Girexim Universal, castigatoarea unei licitatii de milioane de euro. Deocamdata, firma opereaza in zona metropolitana, dar si in comunele din estul si centrul judetului. Abia de la finalul lunii august, operatorul va intra si pe partea de vest, zona care include si localitatea Strunga. Pana atunci insa, cei de la Strunga vor trebui sa se descurce cu operatorul actual.

"Acolo se va intra in operare de la finalul lunii august, odata cu intreaga zona de vest. Este responsabilitatea clara a Primariei pana cand intra noul operator in zona", a spus Razvan Gheorghiu, seful Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate (ADIS) Iasi.  

Comentarii
  • Fotografiiile de mai sus sunt din Comuna Belcesti unde primar este edilul CIOBANITA CONSTANTIN ca el a ajuns gunoier in localitate ca ne-a promis santier pe bani Europeni si ce avem sobolani bazati ca noi suntem vietnameji si mincam carne de sobolan .
    RUSINE domnule Ciobanita Titi cum iti mai spun apropiatiii ,lasa-ne ca nici de gunoier nu esti bun .

Adauga un comentariu